Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο...

Ενα "ποτάμι" γεμάτο τραγούδια πλημμύρισε χτες το βράδυ τα Προπύλαια, ένα"ποτάμι" φουσκωμένο από αλληλεγγύη για τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μα και από οργή για την πολιτική της υποτέλειας. Τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ένωσαν τις φωνές τους με τις χιλιάδες του λαού της Αθήνας, που συμμετείχε στο χτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο. Ηταν εκεί, στη μεγάλη εκδήλωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των καλλιτεχνικών και πνευματικών φορέων ΕΕΤΕ, ΠΟΘΑ, ΕΕΘΣ, ΕΕΣ, ΣΕΗ, ΕΤΕ, ΠΜΣ όχι μόνο για να ξεπλύνουν την ντροπή, μα και για να καταδικάσουν τους υπεύθυνους και τους συνυπεύθυνους για τη βαρβαρότητα της εποχής μας.

Ο λόγος της μουσικής και της ποίησης αγκάλιασε τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια, στη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν οι παραπάνω καλλιτεχνικοί φορείς. Μέσα από τους στίχους Κούρδων ποιητών, μέσα από τραγούδια, που ερμήνευσαν γνωστοί καλλιτέχνες, οι συνειδήσεις ηλεκτρίστηκαν, οι σκέψεις γκρέμισαν τις φυλακές, τα όνειρα ζήτησαν να πάρουν εκδίκηση. Οι φωνές ενώθηκαν στο σύνθημα: "Τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών δε δικάζονται".

Ο ήχος των τυμπάνων στα χέρια των δεκάδων μαθητών του Ν. Τουλιάτου, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, φόρτισε την ατμόσφαιρα κι έγινε "ένα" με την απαίτηση που έβγαινε από εκατοντάδες στόματα: "Λευτεριά στον Οτσαλάν".Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άρχισε περίπου στις 6μμ, μετά από το σύντομο χαιρετισμό που έκανε εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός.Πρώτο τραγούδι ο "Ξεριζωμός των Κούρδων", ερμηνευμένο από τον συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο: "Αϊτέ, που δεν ορίζεις τα φτερά σου/ λαέ που δε σε θέλει η μαύρη γη... / Σε σταύρωσαν με τα καρφιά της νύχτας/ στο Κουρδιστάν θέλω πάλι να σε ιδώ/ να οδηγείς, μπροστάρης, στον αγώνα/ στο θάνατο κόντρα κι ενάντια στον καιρό". Τη σκυτάλη πήρε η ορχήστρα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου με τον Τάσο Κατωπόδη να ερμηνεύει τον "Γυάλινο κόσμο" και τη Μαρία Δημητριάδη να "διηγείται" τα"Παραπονεμένα λόγια" του Γιάννη Μαρκόπουλου.Ο συνθέτης τελικά δεν παραβρέθηκε, όμως έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό, με την παράκληση να ακουστεί το τραγούδι. Εμπνευσμένο από τις σκηνές της φρίκης, της σύλληψης του Οτσαλάν είναι το τραγούδι, που ερμήνευσε οΔημήτρης Μαντές,για ν' ακολουθήσει ο Λάκης Χαλκιάς με το λόγο του Ρήγα("Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά... ") και ο Λάκης Παππάς,που με την κιθάρα του μίλησε για τη "μαύρη ζωή που κάνουμε, εμείς οι μαύροι κλέφτες...".

"Λευτεριά στον κουρδικό λαό, λευτεριά στον Οτσαλάν. Οι καλλιτέχνες συμπαραστέκονται στους αγώνες των καταπιεσμένων λαών", ήταν ορισμένα από τα μηνύματα των καλλιτεχνών, μηνύματα της καρδιάς, που συνόδευαν τραγούδια και απαγγελίες.

Και στη συνέχεια... "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" από τη φωνή του Μανώλη Μητσιά και τη "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης","Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία" από τη Σωτηρία Λεονάρδου,"Κοιμήσου παλικάρι" από τη Βίκυ Μοσχολιού.Ο Βασίλης Παϊτέρης να μεταφέρει τον αναστεναγμό του "Μπαλαμό" που δεν έχει τόπο κι ελπίδα, ο Μιχάλης Τερζής να καταθέτει το συμβολικό τραγούδι του "Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας" και ο Δημήτρης Κοντογιάννης να μας θυμίζει τα "Παιδιά της Σαμαρίνας". Παραδοσιακό και το τραγούδι "Πουλιά μου ταξιδιάρικα" που ερμήνευσε ο Μπάμπης Τσέρτος.Στη μουσική δημιουργία του Μ. Θεοδωράκη ταξίδεψαν και η Νατάσα Μανίσαλη ("Ο Γιάννος"), ο Γιάννης Θωμόπουλος ("Ενα δειλινό"), η Καλλιόπη Βέττα ("Μέρα Μαγιού μου μίσεψες"), η Αλέξια ("Χρυσοπράσινο φύλλο") και η Μαρία Δημητριάδη: "Οταν σφίγγουν το χέρι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο/ η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με τραγούδια". Το τραγούδι - μήνυμα προς τους Αμερικανούς, καθώς σε λίγο θα ξεκινούσε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ο λόγος Κούρδων ποιητών, παρών στην εκδήλωση, μέσα από τις απαγγελίες των: Φοίβου Ταξιάρχη, Ελένης Φιλίνη, Αννας Βαγενά, Μπέττυς Βαλάση, Εύας Κοταμανίδου, Ελένης Γερασιμίδου, Μηνά Χατζησάββα,αλλά και μέσα από το νανούρισμα των μανάδων του Ιρακινού Κουρδιστάν, που απήγγειλε ο Λάζος Τερζάς.Ενα ποίημα του Κύπριου ποιητή και ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη,αυτού που "οι Αγγλοι αποκαλούσαν τρομοκράτη και τον κρέμασαν στα 16 του χρόνια", απήγγειλε ο Σωτήρης Μουστάκας,ενώ η Λήδα Χαλκιαδάκη κατέθεσε ένα δικό της ποίημα, την "Πατρίδα" που αφιέρωσε στον αγώνα του κουρδικού λαού και στον Κούρδο καλλιτέχνη Ντελσάντ.

Την εκδήλωση έκλεισαν δύο Κούρδοι καλλιτέχνες, ο Αράζ και ο Περισάν,με ένα πασίγνωστο στον κουρδικό λαό, αντάρτικο τραγούδι που τραγουδιέται και στις τέσσερις περιοχές του Κουρδιστάν και είναι αφιερωμένο στον Οτσαλάν. Οι στίχοι - υπόσχεση: "Θα πάμε μαζί σου πάντα μπροστά/ το Κουρδιστάν θα γίνει και πάλι δικό μας, ανεξάρτητο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ