Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Από τη στασιμότητα στην επιδείνωση

"Η μοίρα των ψυχικά ασθενών στη χώρα μας εξακολουθεί να γράφεται στα άσυλα", τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από φορείς, που ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία

Σήμα κινδύνου για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας εξέπεμψαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, φορείς της ψυχικής υγείας, τονίζοντας πως η κατάσταση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας όχι μόνοέχει μείνει στάσιμη αλλά έχει επιδεινωθεί. Παράλληλα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για την ψυχική υγεία, που, αντί να αντιμετωπίσει τα βασικά και συσσωρευμένα προβλήματα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, τα εντείνει, απαξιώνοντας ή ακόμα και καταργώντας τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και προωθώντας την ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου αυτού τομέα.

Οι φορείς της ψυχικής υγείας δήλωσαν αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, συγκροτώντας ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα υπέρ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταστρατηγεί στην πράξη τις αρχές της μεταρρύθμισης, μια και "η μοίρα των ψυχικά ασθενών εξακολουθεί να γράφεται στα άσυλα, στον εγκλεισμό, στην καταπίεση, στον ιδρυματισμό, στο στιγματισμό και την εγκατάλειψη".

Οπως υπογράμμισαν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με την κατάργηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, με την παραπομπή όσων θεμάτων αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας σε 50 μελλοντικές αποφάσεις των υπουργών (!), με το διορισμό και την παύση των μελών της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας με απόφαση υπουργού, με την ουσιαστική διάλυση του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, με την ελάχιστη αναφορά σε εθνικούς πόρους και ειδικότερα για την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, απαξιώνει το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας και εισάγει την ιδιωτικοποίηση, μετατρέποντας τους ψυχικά άρρωστους σε βορά των κερδοσκόπων, με την ευλογία του κράτους.

Στη χώρα μας μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εναλλακτικών δομών - περίπου 80 Κέντρα Ψυχικής Υγείας - που θα λειτουργούσαν ως φίλτρα προς τα ψυχιατρεία.
  • Την οργάνωση ψυχιατρικών κλινικών, με 1.100 περίπου κρεβάτια, σε γενικά νοσοκομεία.
  • Την ίδρυση 9.000 θέσεων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ποικίλου τύπου για ισάριθμα άτομα με ψυχικές αρρώστιες, καθώς και την ίδρυση 1.900 θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα ημέρας κατά τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
  • Την απαγόρευση εισαγωγών στα ψυχιατρεία και τον αποϊδρυματισμό των 3.000 χρόνιων εγκλείστων στα εννιά ψυχιατρεία.

Ιδού όμως το στίγμα της σημερινής κατάστασης, όπως δόθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου από τον Μ. Μαδιανό,καθηγητή της Γενικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

- Το 85% της περίθαλψης των ψυχικά αρρώστων γίνεται από τα εννέα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από τα 320 κρεβάτια γενικών νοσοκομείων.

- Λειτουργούν στη χώρα μας μόνο 25 - 30 Κέντρα Ψυχικής Υγείας ενώ 4.600 ψυχικά άρρωστοι βρίσκονται έγκλειστοι στα εννέα μεγάλα ψυχιατρεία γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος για να στεγαστούν!

Το ΨυχιατρικόΝοσοκομείοΑττικής

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), το οποίο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ψυχιατρικής περίθαλψης της χώρας. Τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν επιχορηγούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο χείλος τηςχρεοκοπίας, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Σε κάθε 40 ασθενείς αναλογεί ένας ειδικευόμενος, σε κάθε 200 ένας ψυχολόγος, σε κάθε βάρδια υπάρχουν ένας ή δύο νοσηλευτές για 60 - 80 ασθενείς. Τεράστιες όμως είναι οι ελλείψεις και σε ειδικούς της ψυχικής υγείας: 55 ειδικευόμενοι ψυχίατροι και δέκα ψυχολόγοι καλύπτουν τις θεραπευτικές ανάγκες 1.800 νοσηλευόμενων, 3.000 εισαγωγών και 8.500 περιστατικών που φτάνουν κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία. Ολα αυτά, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, κάνουν τις συνθήκες νοσηλείας στο "Δαφνί" επικίνδυνες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η ΕΨΕ (Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία), η ΕΙΝΑΠ, η ΠΕΝΟΨΥ (Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων), η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, ο ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, η Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕ), η Επιστημονική Επιτροπή και Ενωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ