Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αντιδράσουμε στο καρτέλ

- Πού αποσκοπεί η μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος που πωλούν στη Θεσσαλία η "ΦΑΓΕ" και η "ΔΕΛΤΑ"; Γιατί αυτό γίνεται μόνο στη Θεσσαλία;

- Οι δύο αυτές ιδιωτικές εταιρίες, που δρουν ως καρτέλ, κήρυξαν οικονομικό πόλεμο, με στόχο να κλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια γάλατος που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στο Βόλο. Τα εργοστάσια αυτά - στηριζόμενα στο γεγονός ότι παράγουν και πωλούν φρέσκο γάλα ημέρας, που προτιμείται από τους καταναλωτές - κατέχουν ακόμα σοβαρό μερίδιο της ντόπιας αγοράς.

Αυτό, προφανώς, δε συμφέρει στη "ΦΑΓΕ" και στη "ΔΕΛΤΑ" και γι' αυτό προχώρησαν σε μεγάλη μείωση της τιμής πώλησης του γάλατος - τα τεράστια κέρδη τους επιτρέπουν μια, "τοπική", μικρή και πρόσκαιρη "ζημιά" - προκαλώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων.

Η επίθεση εκδηλώνεται, μέχρι τώρα, στη Θεσσαλία, αφού στις άλλες περιοχές της χώρας οι δύο εταιρίες πωλούν το γάλα στην ίδια, περίπου, τιμή με τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Ομως, η Θεσσαλία είναι η αρχή και μόλις "καθαριστεί" το έδαφος εδώ, θα 'ρθει η σειρά και άλλων συνεταιριστικών εργοστασίων γάλατος, όπως της "Δωδώνης", της "Αγνό", της "Νεογάλ", της "Ροδόπης" κ. ά., ώστε οι δύο "αδελφές" να μονοπωλήσουν ολόκληρη την ελληνική αγορά, την οποία, ήδη, έχουν μοιράσει.

- Τι θα σημάνει το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων;

- Νέο πλήγμα στους συνεταιρισμούς από τους οποίους θ' αφαιρεθεί μια ακόμα παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Πλήγμα για τους παραγωγούς γάλατος που θα πέσουν στα "νύχια" των ιδιωτών, οι οποίοι θα εκβιάζουν για μείωση της τιμής αγοράς του. Πλήγμα για τους 1.400 εργαζόμενους των συνεταιριστικών εργοστασίων που θα πεταχτούν στην ανεργία. Και μεγάλο πλήγμα στους καταναλωτές που θα στερηθούν το φρέσκο γάλα ημέρας και αργότερα θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα το γάλα των δύο εταιριών.

- Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους, γιατί δε λαμβάνουν μέτρα;- Ποιοι αρμόδιοι; Από αυτούς που είναι θαμώνες των δεξιώσεων και συνδαιτυμόνες των... τραπεζωμάτων των αφεντικών των δύο γαλακτοβιομηχανιών; Το υπουργείο Εμπορίου έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ασυδοσία της "ΦΑΓΕ" και της "ΔΕΛΤΑ". Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι πώς μπορεί να χαρακτηρίζεται "φρέσκο γάλα" αυτό που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρίες, όταν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συγκεντρωθεί στους υποσταθμούς, να μεταφερθεί με βυτιοφόρα στην Αθήνα, να παστεριωθεί εκεί και στη συνέχεια να διακινηθεί σ' όλη τη χώρα; Αλλωστε, αρκετές ποσότητες έρχονται και από το εξωτερικό. Παρ' όλο που οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα, απ' όσο γνωρίζω, είναι 1.100.000 τόνοι, η ΕΕ μας έχει επιβάλλει την πενιχρή ποσόστωση των 625.000 τόνων στο αγελαδινό γάλα. Και ενώ είμαστε ελλειμματικοί, οι Ελληνες παραγωγοί πληρώνουν υψηλότατα ευρωπρόστιμα για υπέρβαση μερικών χιλιάδων τόνων. Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι πώς και από πού έρχονται - και προπάντων τι είναι ποιοτικά - οι επιπλέον 475.000 τόνοι που καταναλώνονται;

- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

- Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης έχουν υποχρέωση να παρέμβουν με τη λήψη μέτρων κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και της επεκτατικής ασυδοσίας του "καρτέλ" της "ΦΑΓΕ" και της "ΔΕΛΤΑ". Δεν το κάνουν, όμως, και δε θα το κάνουν αν δεν πιεστούν από τους συνεταιρισμούς, τους γαλακτοπαραγωγούς και τους καταναλωτές. Χρειάζεται κοινός αγώνας για να μην κλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια και για να εξασφαλιστεί η γνησιότητα και η ποιότητα του γάλατος που καταναλώνουμε στη χώρα μας.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνούνται να στηρίξουν τον ΟΛΥΜΠΟ (1999-12-11 00:00:00.0)
"Αν κλείσουν οι συνεταιρισμοί ξεχάστε το φρέσκο γάλα" (1999-03-19 00:00:00.0)
Να μπει "φρένο" στην ασυδοσία των "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ" (1999-02-25 00:00:00.0)
Φοβούνται την άλλη φωνή στην ΑΓΝΟ (1997-04-22 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα (1996-04-02 00:00:00.0)
Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ