ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
Αβάσιμο το σενάριο για βιβλικές καταστροφές

"Δημόκριτος" και υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ αμφισβητούν την επιστημονική εγκυρότητα των στοιχείων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η "Γκρίνπις" για 132.000 νεκρούς, σε περίπτωση ατυχήματος

Επιστημονικά αβάσιμο είναι το σενάριο για τις πιθανές τεράστιες επιπτώσεις στην Ελλάδα από μεγάλης έκτασης πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό του Κοζλοντούι, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ελληνικό Γραφείο της "Γκρίνπις", σύμφωνα με την υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ελ. Παπαζώη, αλλά και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του "Δημόκριτου", από ερευνητή του οποίου προήλθαν τα στοιχεία που επικαλέστηκε η οικολογική οργάνωση.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή του"Δημόκριτου" κ. Αντωνόπουλο, έκανε χτες γνωστά τα εξής:

  • Πρόκειται για το χειρότερο μιας σειράς σεναρίων, το οποίο το Ινστιτούτο θεωρεί απίθανο και αβάσιμο επιστημονικά.
  • Τα ποσοστά έκλυσης ραδιενέργειας βασίζονται σε στοιχεία της δεκαετίας του 1970, τα οποία σήμερα δεν είναι αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα.
  • Το σενάριο αναφέρεται σε ατύχημα μεγάλης έκτασης στον πλέον σύγχρονο αντιδραστήρα του Κοζλοντούι, ισχύος 1.000 MW, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον ασφαλής από τους ειδικούς επιστήμονες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Προϋπόθεση, επίσης, του σεναρίου είναι να ταξιδέψει το ραδιενεργό νέφος κατευθείαν στην Αθήνα και να εκδηλωθεί βροχή τη στιγμή που θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Λεκανοπέδιο.
  • Ακόμη, στο σενάριο υποτίθεται ότι στο μεταξύ δε θα έχει ληφθεί κανένα μέτρο προφύλαξης του πληθυσμού.
  • Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, θα δημιουργηθεί - τονίζεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού - η πιθανότητα για εκδήλωση καρκίνου του θυρεοειδούς σε 132.000 κατοίκους μέσα σε 80 χρόνια. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι επικίνδυνος είναι ο αντιδραστήρας αρ. 1, ο παλαιότερος του συγκροτήματος, ισχύος 360 MW, για τον οποίο η υφυπουργός έθεσε το θέμα της διακοπής της λειτουργίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, με παράλληλη αντισταθμιστική βοήθεια στη Βουλγαρία, ώστε να μη διαταραχτεί η ανάπτυξή της. Η Βουλγαρία έχει συμφωνήσει για τη διακοπή του αντιδραστήρα για δοκιμές και έλεγχο.

Η Ε. Παπαζώη υπενθυμίζει ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς πυρηνικοί σταθμοί, ενώ για την προστασία των πολιτών, όχι μόνο από το Κοζλοντούι, αλλά και από πυρηνικούς σταθμούς άλλων γειτονικών σταθμών, έχει αναπτύξει δίκτυο 15 σταθμών αυτόματης τηλεματικής προειδοποίησης για αέρια ραδιενεργό ρύπανση.

"Η επιστημονική ενημέρωση του Τύπου και των πολιτών - τονίζει η υφυπουργός - για τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια είναι αναγκαία. Ωστόσο, δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντα ούτε της χώρας ούτε των πολιτών, κινδυνολογώντας, με στοιχεία που δε διαθέτουν επιστημονική βάση".

Μεσοβέζικα τερτίπια για το γάλα

Με "μπαλώματα" πηγαίνει το υπουργείο Γεωργίας να "κουκουλώσει" το πρόβλημα που δημιουργείται με τα υπερπρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ στο αγελαδινό γάλα, λόγω υπέρβασης της πενιχρής ποσόστωσης των 625.000 τόνων.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακάλυψε φέτος ότι η χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει την ποσόστωση στις "άμεσες πωλήσεις" και ζητά από την Κομισιόν να μεταφερθεί μια ποσότητα γάλακτος 3.000 τόνων από τις "άμεσες πωλήσεις" στις "παραδόσεις" - στις γαλακτοβιομηχανίες - όπου υπάρχει και το πρόβλημα της υπέρβασης, μήπως και μειωθεί κάπως το ευρωπρόστιμο. Ομως η υπέρβαση της ποσόστωσης κατά τη γαλακτοκομική περίοδο 1995-'96 εκτιμάται πως ξεπερνάει τις 35.000 τόνους και το πρόστιμο να ξεπεράσει τα 4 δισ. δραχμές (1,3 δισ. ήταν πέρσι). Το υπουργείο Γεωργίας αντί να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με το αγελαδινό γάλα και να μην πληρώσουν οι παραγωγοί νέο υπέρογκο ευρωπρόστιμο, αρκείται σε μικροαπαιτήσεις "βιτρίνας" από την Κομισιόν.

Το νέφος είναι πάλι εδώ

"Χωρίς τον... ξενοδόχο", φαίνεται ότι λογάριαζαν όσοι πίστευαν πως δεν ήταν προσωρινή η εξαφάνιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας. Τις τελευταίες μέρες που τα βοριαδάκια σταμάτησαν, οι τιμές του νέφους στην Αθήνα άρχισαν πάλι να τραβούν την ανηφόρα δηλητηριάζοντας τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Σύμφωνα λοιπόν με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων στα 259 μικρογραμμάρια, ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Με βάση μάλιστα τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, αφού για σήμερα αναμένεται να σημειωθεί νέα αύξηση των τιμών των ρύπων.

Η νέα έξαρση των τιμών του νέφους, επιβεβαιώνει ότι τα κατά καιρούς μέτρα που εφαρμόστηκαν ή εξαγγέλθηκαν απλώς για την καταπολέμησή του αποδείχτηκαν "άσφαιρα" και ότι οι μόνοι σίγουροι σύμμαχοι των Αθηναίων στον τομέα αυτό είναι οι... πνέοντες άνεμοι. Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ δε δείχνει διατεθειμένο να σταματήσει τους πειραματισμούς. Την επόμενη μάλιστα βδομάδα οι επικεφαλής του θα ξεκινήσουν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου την περίοδο του καλοκαιριού, αν και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό της επιτυχίας του μέτρου κατά τη δίχρονη εφαρμογή του. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν βάσιμες και δικαιολογημένες οι ενστάσεις των εργαζομένων που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου είναι εφαλτήριο για μια επικίνδυνη επέλαση κατά των εργασιακών τους σχέσεων.

Κοινές

Κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούν μέσα στο Μάη οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Απ' ό,τι φαίνεται, οι φοιτητές θα χρειαστεί πολλές φορές στο άμεσο μέλλον να αναμετρηθούν με τη συντηρητική επέλαση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Σε παραίτηση υποχρεώνεται ο πρόεδρος

Σε παραίτηση υποχρεώνεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος Σπ. Βελώνης,μετά την αποκάλυψη της επιχείρησης εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών.

Με δεδομένα ότι η παραγωγή στο σύσπορο βαμβάκι ξεπερνά τους 1.350.000 τόνους και τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού, που καλούνται να πληρώσουν ακριβά φέτος οι παραγωγοί, η κυβέρνηση ψάχνει τώρα για "αποδιοπομπαίο τράγο". Οχι, βέβαια, ότι ο Σπ. Βελώνης - που μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του - στερείται ευθυνών, αν αναλογιστεί κανείς τη στάση που ακολούθησε έως τώρα. Πάντως, από την τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας καταλογίζονται ευθύνες στον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, για την αποτυχία της εκτίμησης της παραγωγής στο βαμβάκι (αφού ο Σπ. Βελώνης υποστήριζε πως δε θα ξεπεράσει τους 1.250.000 τόνους) καθώς και των ελέγχων στα εκκοκκιστήρια.

Εκδήλωση στην ΕΕΛ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Αυγέρειος Κύκλος",η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας), παρουσιάζει σήμερα (7μμ), την ποιήτρια Κατερίνα Γαρδικιώτη - Κοϊνη και τη θεατρική συγγραφέα Τιτίκα Σαριγκούλη.Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καραμβάλης και πατήρ Γεώργιος Σαργολόγος. Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετράτος και Τιτίκα Σαριγκούλη. Κιθάρα παίζει η Ευαγγελία Μακρυκώστα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Βάσος Γεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ