ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αυξήθηκαν οι άδειες και οι τιμές υλικών

Αισθητή αύξηση κατά 42,9% σημείωσε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1996 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 1995. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι σημαντική άνοδος κατά 31,1% εμφανίστηκε και μόνο κατά τον περασμένο Φλεβάρη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παραπάνω εξέλιξη που διαφάνηκε ήδη από τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας του περασμένου Γενάρη, οφείλεται - πράγμα που επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της ΕΣΥΕ - στη μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του 1995 εξαιτίας της έναρξης εφαρμογής του "πόθεν έσχες" από την 1η Γενάρη 1995. Πρόκειται μάλλον για συγκυριακό φαινόμενο που δεν ανατρέπει τη δυσμενή εικόνα που εμφανίζει η οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια και η οποία εκδηλώθηκε με σημαντική μείωση κατά 3,9% κατά το προηγούμενο έτος συγκριτικά με το '94.

Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 69,8% στο Νομό Αττικής και 34% στην υπόλοιπη χώρα.

Σε ό,τι αφορά μόνο το Φλεβάρη 1996, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 3.885 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 2.963 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Φλεβάρη του 1995, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,1%.

Οι τιμές οικοδομικών υλικών

Εξάλλου χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΣΥΕ τα στοιχεία για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών υλικών κατασκευής κατά το Μάρτη του 1996, από τα οποία προκύπτει αύξηση 0,2% συγκριτικά με το Φλεβάρη 1996. Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Φλεβάρη 1996 με Φλεβάρη 1995), οι τιμές των οικοδομικών υλικών παρουσιάζουν αύξηση 7,6% έναντι 7,1% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Τέλος, σε μέσα επίπεδα (δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1996 με το αντίστοιχο δίμηνο του 1995) τα οικοδομικά υλικά ακρίβυναν κατά 7,7%.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Από σήμερα οι μειωμένες τιμές στη βενζίνη

Από σήμερα θα περάσει ουσιαστικά στη λιανική τιμή των καυσίμων η μείωση κατά 2,5 δρχ. στις τιμές διυλιστηρίου των βενζινών, που ανακοινώθηκε προχτές από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) και θα ομαλοποιηθεί η αγορά σε ποσοστό 80%. Αυτό δήλωσε στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Βενζινοπωλών Ελλάδας, Αγγ. Τούντας,εξηγώντας ότι χτες αρκετοί πρατηριούχοι πωλούσαν τη βενζίνη ανάλογα με την τιμή στην οποία την είχαν προμηθευτεί την Τρίτη από τις εταιρίες, πριν δηλαδή από την ανακοίνωση της μείωσης. Από σήμερα, όμως, με δεδομένο ότι και οι εταιρίες θα διαθέτουν αυτή τη βδομάδα τα καύσιμα κατά 2,5 δρχ. φτηνότερα, θα προσαρμοστούν και οι λιανικές τιμές χαμηλότερα και η βενζίνη σούπερ θα πωλείται από τα πρατήρια στις 224 δρχ. έναντι 226,5 δραχμών το λίτρο, με δεδομένο ότι από τις εταιρίες θα το προμηθεύονται στις 215,5 δρχ.

Ο Αγγ. Τούντας επανέλαβε το αίτημα των βενζινοπωλών για επέκταση του πλαφόν στις λιανικές τιμές και του καθορισμού ποσοστού κέρδους των εταιριών και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και κατήγγειλε την εμμονή της κυβέρνησης να αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα των βενζινοπωλών, η οποία στην ουσία αρνείται να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εταιριών.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η Ομοσπονδία δε θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση της λιανικής τιμής από διανυκτερεύοντα πρατήρια, ενέργεια η οποία, όπως είπε, θα ισοδυναμεί με προσπάθεια συκοφάντησης του κλάδου και η Ομοσπονδία θα καταγγείλει τέτοια φαινόμενα στο υπουργείο Οικονομικών.

Την επαναφορά του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ζήτησαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Γ. Παπαθανασίου,ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Χ. Κουρής,και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Σ. Κοκοτός,στο όνομα της εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, της υποστήριξης του τουρισμού της χώρας και της ελεύθερης λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Μ. Ζ.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Με ... παραλλαγές ο "νέος" τρόπος κοστολόγησης

Με υπαναχωρήσεις από τις αρχικές εξαγγελίες για το "νέο" τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων που αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, δημοσιεύτηκε τελικά χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος Β/αρ. φύλλου 281/25.4. '96) η σχετική αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου). Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της διάταξης τίποτα δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, αντίθετα προβλέπεται ουσιαστικά η παραχώρηση κι άλλων προνομίων στους φαρμακοβιομήχανους στο όνομα της στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει ότι για τη χονδρική τιμή των εγχωρίως παραγομένων σκευασμάτων θα συγκρίνεται η τιμή που προκύπτει από τα κοστολογικά στοιχεία των εταιριών με τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου κυκλοφορεί το φάρμακο και θα εγκρίνεται όποια είναι φτηνότερη, τελικά με το κείμενο που υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης "ο καθορισμός της χονδρικής τιμής των εγχωρίως παραγόμενων - συσκευαζόμενων φαρμάκων γίνεται με κοστολόγηση όπως μέχρι σήμερα", όπως διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Επίσης, προβλέπεται ότι "για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας", μεταξύ άλλων, "θα λαμβάνεται υπόψη πιο ρεαλιστική κλίμακα για τις δαπάνες διοίκησης - διάδοσης - διάθεσης των φαρμάκων". Στην ουσία, στο όνομα της στήριξης των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού μέσω της αναβάθμισης προς όφελος των επιχειρηματιών του κόστους διανομής και διαφήμισης που βαρύνει τη διαμόρφωση της τιμής. Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει σε παρασκηνιακές επαφές και υποδεικνύει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στα συμφέροντα των βιομηχάνων, με τους οποίους για άλλη μια φορά δεν είχε την πολιτική βούληση να έρθει σε σύγκρουση. Ωστόσο, οι φαρμακοβιομήχανοι που "τα θέλουν όλα" φέρονται να μην είναι ευχαριστημένοι και μ' αυτή την εξέλιξη και αναμένεται νέος κύκλος επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η αγορανομική διάταξη ορίζει επίσης, ότι:

  • Ο καθορισμός της χονδρικής τιμής των εισαγομένων φαρμάκων θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο, αντί για το μέσο όρο των τριών φτηνότερων που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η τιμή των αντιγράφων ορίζεται στο 86% της τιμής των πρωτοτύπων.
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων καθορίζεται στο 7% από 8%, και των φαρμακοποιών στο 34% αντί 35% που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Για τον καθορισμό της τιμής των εγχωρίως παραγομένων θα εφαρμόζονται σε όλα τα φάρμακα τυποποιημένες δαπάνες παραγωγής και δαπάνες συσκευασίας.Με βάση τη νέα διάταξη θα δημοσιευτεί από το υπουργείο δελτίο τιμών για τα νέα φάρμακα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ανέρχονται περίπου σε 600 ενώ στη συνέχεια θα ανακοστολογηθούν όλα τα κυκλοφορούντα σκευάσματα. Κατά την επανακοστολόγηση, όπως ορίζεται στη διάταξη, θα αντιμετωπιστούν κατ' εξαίρεση τα φτηνά και δοκιμασμένα φάρμακα με συνεκτίμηση του κινδύνου υποκατάστασής τους από ακριβότερα, καθώς και τα εν ανεπαρκεία απαραίτητα φάρμακα, η έλλειψη των οποίων θα δημιουργούσε πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή από τους συναρμόδιους φορείς και τα υπόλοιπα θεσμικά μέτρα που αποφασίστηκαν από τη διυπουργική επιτροπή πρόσφατα.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Παρενέργειες από τη μη ονομαστικοποίηση μετοχών

Με διακοπή διαπραγμάτευσης των μετοχών τους απειλούνται δεκάδες εταιρίες του κατασκευαστικού κυρίως κλάδου στο Χρηματιστήριο, καθώς η προθεσμία ονομαστικοποίησης μετοχών εταιριών που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο εκπνέει στις 2 Μάη, ενώ στο μεταξύ η γενικότερη κυβερνητική αναξιοπιστία απηχεί και στο γενικό δείκτη τιμών, που παρουσιάζει τελευταία συνεχώς νέες κατώτερες τιμές, από το Γενάρη που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον Κ. Σημίτη.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν η κυβέρνηση ενδώσει στις έντονες πιέσεις που ασκούνται από μεγαλοεκδότες - εργολάβους προμηθειών και έργων για λογαριασμό του δημοσίου, για παράταση της προθεσμίας ονομαστικοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι πρωτοφανείς και για το Χρηματιστήριο, αφού από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής δε θα υπάρχουν διαπραγματεύσιμες μετοχές για τις εταιρίες εκείνες που δε θα έχουν μέχρι τότε ολοκληρώσει τη διαδικασία ονομαστικοποίησης, με δυσάρεστες επιπτώσεις για χιλιάδες επενδυτές, που στην παρούσα φάση "παίζουν" με ανώνυμες μετοχές.

Στη Σοφοκλέους, χτες, για μια ακόμα φορά, όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με απώλειες 1,61% στις 915,8 μονάδες. Τεράστιες απώλειες καταγράφει εδώ και καιρό ο κατασκευαστικός κλάδος, που εκτός από το "βραχνά" της ονομαστικοποίησης δέχτηκε νέο πλήγμα από τις προχτεσινές δηλώσεις της Β. Παπανδρέου περί των καζίνο.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Θέλουν συμμετοχή σε αποφάσεις που τους αφορούν

Τη συμμετοχή της στις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάζονται νέες τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "γενικό φορολογικό κομφούζιο", καθώς επισημαίνει τα ακόλουθα: "Το Προεδρικό Διάταγμα 186/92 κατά κοινή ομολογία εκσυγχρόνισε σε αρκετά θέματα τον ΚΒΣ. Ομως, δεν πρόλαβε να περπατήσει ούτε ένα χρόνο και άρχισε το ράβε - ξήλωνε. Δύο νόμοι ψηφίστηκαν το 1993, ενώ το 1994 υπήρχαν και νέες τροποποιήσεις. Για να μην αναφερθούμε στις εγκυκλίους και αποφάσεις που πλησιάζουν τις σαράντα (!) κατά μέσο όρο το χρόνο".

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι επί 40 χρόνια η ΠΟΛ έχει θετική συμβολή στην επεξεργασία διαφόρων θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με το σκεπτικό αυτό ζητούν από τον υφυπουργό Οικονομικών τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΛ σε όλες τις επιτροπές που συγκροτήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ