ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Προσπέρασαν τον αντιδημοκρατικό σκόπελο

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε τελικά και πήρε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις, κατά της επιδίωξης του δημάρχου, να αποφασίζει αυτός και η ομάδα του ανεξέλεγκτα

Αποφάσεις ελπίδας για το δήμο και την πόλη του Κορυδαλλού, πήραν το βράδυ της Τετάρτης, οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και της πλειοψηφίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου βάσει των άρθρων 95 παρ. 3, 108 παρ. 3 και 119 του ΠΔ 410/95. Ομόφωνα αξίωσαν να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στον κατήφορο, στον οποίο οδηγεί ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του το δήμο και να αντιστραφεί το πισωγύρισμα, εδώ και 1,5 χρόνο, του θεσμού της Αυτοδιοίκησης σε μια πόλη με πολύχρονες αγωνιστικές περγαμηνές.

Στο κενό έπεσαν οι υπονομευτικές προσπάθειες του δημάρχου Στ. Χρήστου και των συμβούλων που τον στηρίζουν, οι οποίοι φρόντισαν και οι σχετικές πιέσεις για να μη γίνει το συμβούλιο να ασκηθούν και να προεξοφλήσουν, μάταια, το... θνησιγενές της πρωτοβουλίας. Ετσι απουσίασαν και από το τρίτο κατά σειρά Συμβούλιο, το οποίο όμως συνεδρίασε, όπως προβλέπεται, με πλειοψηφία του 1/3 των μελών του. Επιπλέον, ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου φρόντισαν να μην παραδώσουν τα στοιχεία που ήταν αναγκαία για τη συζήτηση σειράς θεμάτων, η οποία αναβλήθηκαν, αφού προηγουμένως ελήφθησαν αποφάσεις για ολοκληρωμένη συζήτησή τους στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι των παρατάξεων "Δημοκρατική Ενότητα", "Κοινωνική Πρωτοβουλία" και "Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός", με επικεφαλής τους Ν. Θεμελή,Θ. Πούτο και Γρ. Γουρδομιχάλη, αντίστοιχα, δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ι. Διάκος, - ο οποίος δημιούργησε μετεκλογικά ξεχωριστή κίνηση - συζήτησαν έξι από τα δέκα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Σε σχέση με τις απολύσεις εργαζομένων στο δήμο και την επιλεκτική, στη συνέχεια, επαναπρόσληψη από το δήμαρχο των 20 από τους 43 απολυμένους ζητήθηκε να επαναπροσληφθούν και οι εναπομείναντες, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ακόμη να συσταθεί διαρκής διαπαραταξιακή επιτροπή προσλήψεων για τον έλεγχό τους και κυρίως την ανατροπή της κυλιόμενης ανεργίας που εξυπηρετεί ρουσφετολογικές ανάγκες της δημοτικής αρχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούν, να ξαναγίνει κέντρο λήψης αποφάσεων από κέντρο σήμερα επικύρωσης αυτών, που λαμβάνονται σε εξωθεσμικά κέντρα. Να εφοδιάζονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε εύλογο χρονικό διάστημα, με όσα στοιχεία αφορούν το Δήμο και να σταματήσει η αντιδημοκρατική και αλαζονική τακτική της διοίκησης να απαγορεύει την ενημέρωση. Να γίνει αντικειμενική και πλήρης η πληροφόρηση στην ψευδεπίγραφη σήμερα "δημοτική" εφημερίδα, για την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση εφταμελούς Συντακτικής Επιτροπής για τη δεοντολογία, το σκοπό έκδοσης και την οικονομική της διαχείριση. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις, που με δημοτικό χρήμα κατέθεσε ο δήμαρχος εναντίον φορέων και τοπικών εφημερίδων. Να ανασυγκροτηθεί, τέλος, με συμμετοχή δύο αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης η Δημαρχιακή Επιτροπή. Επειδή"καταπατιούνται και νόμοι του κράτους", όπως σημείωσαν, οι 11 ζήτησαν την παρέμβαση και του υπουργού Εσωτερικών.

Για τα υπόλοιπα, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ή πληροφορίες, αλλά η διοίκηση αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, αποφάσισαν: Η υπόθεση του 5ου Δημοτικού Σχολείου, να απασχολήσει επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί ειδικά, αφού όλοι οι σύμβουλοι προμηθευτούν όλα τα στοιχεία του θέματος. Σε επόμενο συμβούλιο να συζητηθούν τα οικονομικά του δήμου, οι σχέσεις δημοτικής αρχής - εργαζομένων (εφόσον συμμετέχουν σ' αυτό οι εργαζόμενοι στο δήμο) και τα έργα αυτεπιστασίας. Ειδικά για τα οικονομικά, να συγκροτηθεί εντός δύο βδομάδων εφταμελής διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχει το γενικό έλεγχο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Κανονικά στην απεργία από τη Δευτέρα

Σε παρατεταμένο διεκδικητικό αγώνα προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Δευτέρα 29 Απρίλη, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και αποχή από την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Οι εργαζόμενοι προχωρούν πλέον στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, μετά την αδιαφορία που έδειξε η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματά τους. Τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΠΟΕ - ΟΤΑ, το διάστημα που είχε δοθεί στην κυβέρνηση μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις για να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους τελείωσε, χωρίς να έχει δοθεί καμιά συγκεκριμένη απάντηση και έτσι προχωρούν πλέον στην υλοποίηση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στις αποδοχές 17% και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νώντας Λαμπρακάκης δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί συνάντηση μετά το Πάσχα, αδιαφόρησε και δε θέλησε να συζητήσει. Ετσι, συνέχισε ο πρόεδρος, τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν από την απεργία, που σε πρώτη φάση θα διαρκέσει συνολικά οκτώ με εννιά μέρες - κυρίως με τα απορρίμματα - την ευθύνη πλέον θα την έχει η κυβέρνηση και όχι οι εργαζόμενοι.

Η ΕΕ πάντως καλεί ακόμα και σήμερα την κυβέρνηση να συζητήσει τα προβλήματα των εργαζομένων και θα επιδιώξει συνάντηση μέχρι το τέλος της βδομάδας. Η ΕΕ έχει συζητήσει επίσης την περιφρούρηση της απεργίας, κυρίως για την αποτροπή φαινόμενων που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη κινητοποίηση, όπως αυτό των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, που μετέφεραν τα απορρίμματα σε άλλες χωματερές. Οσον αφορά την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΠ - ΟΤΑ για τις 29 και 30 Απρίλη ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ τη χαρακτήρισε προβοκατόρικη και δήλωσε ότι στο αίτημα που βάζουν για επαναφορά των μόνιμων εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου τούς βρίσκει αντίθετους. Το αίτημα αυτό - συνέχισε - είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ο γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γιάννης Στρατηγός τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα είναι πολύ δύσκολος. "Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι ο προειδοποιητικός αγώνας τελείωσε και να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε απεργιακές κινητοποιήσεις με λίγα αλλά συγκεκριμένα αιτήματα, για τη διασφάλιση όχι μόνο των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά και του κοινωνικού χαρακτήρα των δήμων".

Ελεγχοι καυσαερίων οχημάτων

Σε 987 μετρήσεις ελέγχου καυσαερίων οχημάτων, που έγιναν κατά το μήνα Μάρτη από τη Δημοτική Αστυνομία - Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, εντός των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκαν 280 καταλυτικά και 448 συμβατικά οχήματα, ενώ 16 καταλυτικά και 243 συμβατικά βρέθηκαν εκτός ορίων.

Οι οδηγοί μπορούν να ελέγχουν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους, στους σταθμούς του δήμου, που λειτουργούν καθημερινά, στις εξής διευθύνσεις:

Στην οδό Αποστόλου Παύλου, έναντι του αριθμού 23, στο Θησείο, στη Λένορμαν 121, στον Κολωνό, στην Ευελπίδων, έναντι του αριθμού 21, στο Πεδίον του Αρεως και στην Αγίας Λαύρας 27, στα Ανω Πατήσια.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Θα πηγαίνουν με τα πόδια;

Διακόπηκε τελικά η μεταφορά των μαθητών στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, που κατοικούν μακριά από την έδρα του σχολείου τους. Η διακοπή έγινε εξαιτίας της αδυναμίας της νομαρχίας να πληρώσει τα χρέη που έχει σε ιδιώτες που κάνουν τις μεταφορές. Τα χρέη προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 180 εκατομμύρια και για την κάλυψή τους το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει μόνο 49 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα η νομαρχία να χρωστά άλλα 131 εκατομμύρια. Οι τελευταίοι πριν δύο μέρες με επιστολή τους προς τη νομαρχία πληροφορούν ότι διακόπτουν τις μεταφορές εάν δεν πάρουν τα χρήματα που τους οφείλουν. Η νομαρχία δηλώνει αδυναμία να βρει τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει τους ιδιώτες και καλεί με ανακοίνωσή της τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να τελειώσουν το σχολικό έτος. Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια υποβάθμισης της παιδείας στην περιοχή και πρότεινε να αγοραστούν από τη νομαρχία οχήματα για να μην ξοδεύονται άσκοπα χρήματα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τα θέλουν μόνο για επισκευές

Λίγες μέρες πριν τη νέα πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής, το οποίο - κατά πλειοψηφία - γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας, που έχει λήξει από το 1993. Η μελέτη που έχει κατατεθεί στο ΝΣ είναι γενική και αόριστη, δεν αναφέρεται καθόλου σε μέτρα εκσυγχρονισμού και κατατέθηκε αυτές τις μέρες, ώστε να λυθεί και αυτό το πρόβλημα για να προχωρήσει η πώληση του ναυπηγείου χωρίς κανένα εμπόδιο. Το ότι η μελέτη επίσης δεν αναφέρεται σε κανένα μέτρο εκσυγχρονισμού της επιχείρησης δείχνει και τον εμφανή σκοπό να οδηγηθεί το ναυπηγείο σε επισκευαστική επιχείρηση χωρίς μέτρα ανάπτυξης για το μέλλον του.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Αντώνης Χοροζάνης καταψήφισε τη μελέτη, για το λόγο ότι δεν αναφερόταν σε κανένα μέτρο εκσυγχρονισμού του ναυπηγείου και προστασίας του περιβάλλοντος. Στην ομιλία του, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ υπογράμμισε ότι η μελέτη έπρεπε να αναφέρεται στα μέτρα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης. Ζήτησαν, είπε, την άδεια λειτουργίας αυτήν τη χρονική στιγμή, επειδή θέλουν να το πουλήσουν και δε θέλουν να βρουν κανένα εμπόδιο. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον του ναυπηγείου. Εάν δεν παρθούν μέτρα εκσυγχρονισμού και δεν αναφέρονται αυτά στην περιβαλλοντική μελέτη, τα χρήματα που θα δώσει η κυβέρνηση στο νέο αγοραστή σαν επιδότηση θα χαθούν.

ΣΑΜΟΣ
Απορρίπτεται το νομοσχέδιο

Ομόφωνη ήταν η καταδίκη από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου, χτες, του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της Περιφέρειας και την ταυτόχρονη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο δίνει τεράστιες εξουσίες στο διορισμένο γενικό γραμματέα Περιφέρειας, ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν πολυδαίδαλο και πολυπρόσωπο μηχανισμό.

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" το χαρακτήρισε ως προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περάσει πιο άνετα τις επιλογές της μέσω του τρίτου εταίρου, δηλαδή της περιφέρειας, και ταυτόχρονα ως μηχανισμό υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κράτος.

Το ΝΣ κατέληξε σε ψήφισμα που θα κατατεθεί σήμερα στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ και με το οποίο ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου, η επαναφορά στο καθεστώς του ν.2218 και η όποια ενίσχυση της περιφέρειας να γίνει αποκλειστικά με μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία.

Από προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ