ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι γίνεται με το βαμβάκι;

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. "Μετέωρες" οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Ανάστατοι οι παραγωγοί με την "έκκληση" του υπουργείου Γεωργίας να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια

Αναστάτωση έχουν δημιουργήσει στους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το βαμβάκι και η ακολουθούμενη "πολιτική" του υπουργείου Γεωργίας.

Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς, πόση είναι η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού και το τελικό ύψος της συνυπευθυνότητας που θα κληθούν να πληρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Για το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με το βαμβάκι, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,στην οποία ρωτά τον υπουργό Γεωργίας: Πόση είναι τελικά η παραχθείσα ποσότητα σύσπορου βαμβακιού στη χώρα; Ποια είναι η απόδοση σε εκκοκκισμένο βαμβάκι μετά τις προσαρμογές που γίνονται με βάση ξένες ύλες, υγρασία κλπ.; Πόση είναι η συνυπευθυνότητα που θα πληρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί και με βάση ποιο πλαφόν θα υπολογιστεί; Τέλος, αν πρόκειται να οριστούν τιμές σύμφωνα με τις εξαγγελίες των προηγούμενων υπουργών Γεωργίας, δηλαδή 300 - 310 δραχμές/κιλό και αν όχι γιατί παρότρυναν τις ΕΑΣ να αγοράζουν σε τιμές πάνω από την τιμή της αγοράς; Πώς θα καλύψουν τα ελλείμματά τους;

Η όλη κατάσταση στο βαμβάκι έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις Ενώσεις, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν στην πολιτική του Οργανισμού Βάμβακος όσον αφορά τον υπολογισμό του εκκοκκισμένου βαμβακιού και στις νέες προτάσεις της Κομισιόν για τροποποιήσεις του κοινοτικού κανονισμού 2064/95 για το βαμβάκι.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λάρισα οι ΕΑΣ Καρδίτσας, Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, Τρικάλων και Φαρσάλων και με σχετικό υπόμνημα ζητούν: Να ισχύσουν οι μειώσεις του βάρους του εκκοκκισμένου βαμβακιού σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό σε ό,τι αφορά τις ξένες ύλες. Η επιχειρούμενη επέκταση της μείωσης σε βαμβάκια ταξινομημένα από τον Οργανισμό Βάμβακος σε ποιότητες 5 - 6 LSP, 4 - 5 SPOTTED και 4 - 5 GRAY, είναι αυθαίρετη, αντίθετη με τον κανονισμό και αφαιρεί ευθέως εισοδήματα από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, χωρίς να αυξάνει το εισόδημα του παραγωγού πάνω από μία δρχ./κιλό, για φέτος. Αντίθετα μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των παραγωγών. Ακόμα, να μην καταργηθεί ο προκαθορισμός και μετακαθορισμός της ενίσχυσης, όπως προτείνει η Κομισιόν και να μείνει ως έχει το καθεστώς στον κοινοτικό κανονισμό.

Δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργεια

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους αγρότες των Τρικάλων, το έγγραφο του υπουργείου, με το οποίο καλούνται ουσιαστικά να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια βαμβακιού και να στραφούν σε άλλες. Ο Δ. Πολύζος,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων,δήλωσε ότι επιχειρείται η συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, χωρίς, όμως, να δίνονται και εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες και τόνισε ότι μοναδική λύση για την άρση του αδιεξόδου είναι η αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Αν η κυβέρνηση - υπογράμμισε - επιμείνει στην ίδια πολιτική και δεν αποδεχτεί τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος - το οποίο και τότε είχε αντιδράσει ζητώντας ν' ασκήσει "βέτο" η χώρα μας και να μην δεχτεί την εφαρμογή του κανονισμού - οι αγρότες θα ξαναβγούν γρήγορα και πιο δυναμικά στους δρόμους του αγώνα.

Αναφερόμενος στις παραινέσεις του υπουργού να σπείρουν... καρπούζια και τεύτλα, ο Δ. Πολύζος χαρακτήρισε τον υπουργό άσχετο, αφού εμφανίζεται να μη γνωρίζει καν ότι η τευτλοκαλλιέργεια είναι προσχεδιασμένη, ενώ και οι άλλες καλλιέργειες που προτείνει είναι παντελώς ασύμφορες. Και εξήγησε ότι, για παράδειγμα στη Θεσσαλία, το εργοστάσιο ζάχαρης έχει δυναμικότητα απορρόφησης μόνο των τεύτλων που καλλιεργούνται σε 140.000 στρέμματα και το ανώτατο όριο καλλιέργειας για το Νομό Τρικάλων είναι 25.000 στρέμματα. Για το καλαμπόκι η τιμή που καθορίζει η ΕΕ φτάνει μόνο στις 36 δραχμές το κιλό και ταυτόχρονα είναι δύσκολη η απορρόφησή του με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία, ενώ η καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών αποτελεί μεγάλο ρίσκο και επειδή οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά και γιατί αναμένονται νέες καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ και γι' αυτά τα προϊόντα.

Ο Δ. Πολύζος επεσήμανε ότι αυτά τα προβλήματα αναγκάζουν τους αγρότες να επιμένουν στη βαμβακοκαλλιέργεια και τόνισε πως στα Τρίκαλα όχι μόνο δε θα μειωθεί η καλλιέργεια βαμβακιού φέτος, αλλά αναμένεται να ξεπεράσει τα 220.000 στρέμματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ θα μειωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι φέτος η τιμή του βαμβακιού, μ' αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα το αγροτικό εισόδημα.

"Μαλλιοτραβιούνται" Τζουμάκας - Βελώνης

Μετά την αποκάλυψη της πολιτικής εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, που ακολούθησε η κυβέρνηση, ο υπουργός Γεωργίας τα "φόρτωσε" στον πρόεδρο του Οργανισμού και ο δεύτερος ανταπαντά με καταγγελίες...

Σε μια ιστορία με εξιλαστήρια θύματα και βαριές καταγγελίες εξελίσσεται, εκτός των άλλων, η υπόθεση με το βαμβάκι, μετά την πλήρη αποκάλυψη των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ για το προϊόν αυτό και της πολιτικής εξαπάτησης που ακολούθησε σχετικά η κυβέρνηση.

Ο υπό παραίτηση - μετά από απαίτηση του υπουργού Γεωργίας - πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, Σπ. Βελώνης,έρχεται τώρα να καταγγείλει "πράματα και θάματα", βλέποντας πως αυτός πληρώνει τα "σπασμένα", χωρίς ωστόσο να είναι ο ίδιος άμοιρος ευθυνών. Ο Σπ. Βελώνης με επιστολή του (25 Απρίλη), που κοινοποίησε μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό, καταγγέλλει πως τη μέρα αυτή δύο άτομα εισήλθαν στο γραφείο δηλώνοντας ότι ενεργούν κατ' εντολήν του υπουργού Γεωργίας και του ζήτησαν να παραιτηθεί. "Η επιλογή της ώρας (4η απογευματινή) και ο τρόπος που εμφανίστηκαν μού εδημιούργησαν φόβους για την ακεραιότητά μου και υπό το κράτος εντονότατης ταραχής αναγκάστηκα να τους δώσω την παραίτησή μου", αναφέρει στην επιστολή. Βέβαια, όπως έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Γεωργίας, η παραίτηση του Σπ. Βελώνη ζητήθηκε τηλεφωνικώς δύο φορές. Πάντως, ο Σπ. Βελώνης γνωστοποιεί στην επιστολή του ότι μετά τις 30/4 μπορεί να διοριστεί αντικαταστάτης, προς τον οποίο θα παραδώσει με λεπτομερές πρωτόκολλο.

Στην ίδια επιστολή ο πρόεδρος του ΟΒ αναφέρει πως στις 30/4 είχε οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού και στα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν "οι καταλογισμοί, τα πρόστιμα και οι ενδεχόμενες ποινές προς εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο", και συνεχίζοντας τα υπονοούμενα τονίζει: "Ισως κάποιος ή κάποιοι να θίγονται". Επίσης, αναφέρει γενικόλογα πως βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και η αξιολόγηση στοιχείων σχετικά με την καλλιεργηθείσα με βαμβάκι έκταση και την ποσότητα σύσπορου βαμβακιού που παρήχθη, τις αποδόσεις ενισχύσεων (που φτάνουν τα 200 δισ. δρχ.) και ότι τα πρώτα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά... Ακόμα προειδοποιεί πως οι ενισχύσεις στο βαμβάκι θα ανήκουν στο παρελθόν, αν δε γίνουν οι επιβαλλόμενοι χειρισμοί.

Οσον αφορά το θέμα της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού, που έφτασε τα 1.350.000 τόνους, αντί των 1.250.000 τόνων - εκτίμηση που υποστήριζε με πάθος ο πρόεδρος του ΟΒ - τώρα ο ίδιος λέει πως γι' αυτό ευθύνονται οι απάτες και τα ρίχνει επίσης και στη διυπουργική απόφαση για τους ελέγχους στο βαμβάκι. Ωστόσο, όμως, σε άλλη ανακοίνωσή του με ημερομηνία 25/4 ομολογεί πως από τον προσδιορισμό του ύψους της παραγωγής στους 1.250.000 τόνους εισπράχτηκαν κατά κιλό άλλες 40 δρχ., δηλαδή, 50 δισ. δρχ. τον περασμένο Φλεβάρη από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, που αλλιώς δε θα είχαν εισπραχτεί ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, ο Σπ. Βελώνης λειτούργησε ως στήριγμα στην πολιτική εξαπάτησης του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των εκκοκκιστών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που απέστειλαν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΒ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, έδειχναν ότι η παραγωγή φτάνει τα 1.324.000 τόνους.

ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Προωθούνται τα καταστροφικά μέτρα

Στην τελική ευθεία για να αποφασίσουν τα καταστροφικά μέτρα για τα οπωροκηπευτικά μπήκαν οι υπουργοί Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε στο Λουξεμβούργο τις προηγούμενες μέρες. Αναμένεται ότι σχετική απόφαση θα παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 20 Μάη, με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της ιταλικής προεδρίας, που φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, με ορισμένες επουσιώδεις βελτιώσεις.

Σημειώνεται ότι και με τη συμβιβαστική πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ στα οπωροκηπευτικά, το Διευθυντήριο της ΕΕ προωθεί τη συγχρηματοδότηση του τομέα από τους ίδιους τους αγρότες και τα ταμεία της ΕΕ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και θίγει ιδιαίτερα τη χώρα και τους Ελληνες αγρότες. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται η κατάργηση, ουσιαστικά, της αποζημίωσης για τις ποσότητες φρούτων που θα οδηγούνται στην απόσυρση, όπως και ο περιορισμός των ποσοτήτων φρούτων που αποσύρονται μόνον στα 10% της εμπορεύσιμης παραγωγής φρούτων. Κι αυτό, όταν στη χώρα μας, π.χ. στα ροδάκινα έχουμε φθάσει να οδηγούνται στις χωματερές μέχρι και τα 70% της παραγωγής... Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η όποια στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, μεταφέρεται, αντί της ΕΕ, στις Ομάδες Παραγωγών, δηλαδή τους ίδιους τους αγρότες!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, κατά τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, ενώ ανέφερε "ότι έχει αρκετές δυσκολίες στο να δεχτεί τη συμβιβαστική πρόταση", ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική της και απλώς, κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά: Τη συμμετοχή των αγροτών στη συγχρηματοδότηση ("γιατί οι παραγωγοί είναι σε αδυναμία να επωμιστούν το αναγκαίο κόστος"...) το τελικό ποσοστό των αποσυρόμενων ποσοτήτων φρούτων και τιμές απόσυρσης (να καθορίζονται με βάση τις μέσες τιμές απόσυρσης του ΦΕΟΓΚΑ των τελευταίων χρόνων) για να υπάρχει κάποια στοιχειώδης ασφάλεια για τον παραγωγό και ορισμένα άλλα, επιμέρους, μέτρα που δεν αλλάζουν την ουσία.

Την πληρωμή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σε 30.000 δικαιούχους της Νομαρχίας Αθηνών αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), μέσω του συστήματος ταχυπληρωμής.

Με τη σύμβαση που υπέγραψαν χτες η διοίκηση του ΕΛΤΑ και ο νομάρχης Αθηνών, οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώνονται από οποιοδήποτε ταχυδρομικό γραφείο, ή ακόμα και στην κατοικία τους από τους ταχυδρομικούς διανομείς.

Την ακινητοποίηση των οχημάτων τους από αύριο αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, με κύριο αίτημα να αλλάξει το υπάρχον νομικό καθεστώς και να διαχωριστεί το μεταφορικό έργο μεταξύ των τουριστικών και των υπεραστικών λεωφορείων.

Αυτό αποφάσισαν οι εκπρόσωποι πέντε τουριστικών Ομοσπονδιών, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για "συμπαιγνία με τους υπεραστικούς λεωφορειούχους σε βάρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων".

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί από τις αρνητικές εξελίξεις που διαγράφονται στο βαμβάκι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ