Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Προωθούνται τα καταστροφικά μέτρα

Στην τελική ευθεία για να αποφασίσουν τα καταστροφικά μέτρα για τα οπωροκηπευτικά μπήκαν οι υπουργοί Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε στο Λουξεμβούργο τις προηγούμενες μέρες. Αναμένεται ότι σχετική απόφαση θα παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 20 Μάη, με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της ιταλικής προεδρίας, που φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, με ορισμένες επουσιώδεις βελτιώσεις.

Σημειώνεται ότι και με τη συμβιβαστική πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ στα οπωροκηπευτικά, το Διευθυντήριο της ΕΕ προωθεί τη συγχρηματοδότηση του τομέα από τους ίδιους τους αγρότες και τα ταμεία της ΕΕ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και θίγει ιδιαίτερα τη χώρα και τους Ελληνες αγρότες. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται η κατάργηση, ουσιαστικά, της αποζημίωσης για τις ποσότητες φρούτων που θα οδηγούνται στην απόσυρση, όπως και ο περιορισμός των ποσοτήτων φρούτων που αποσύρονται μόνον στα 10% της εμπορεύσιμης παραγωγής φρούτων. Κι αυτό, όταν στη χώρα μας, π.χ. στα ροδάκινα έχουμε φθάσει να οδηγούνται στις χωματερές μέχρι και τα 70% της παραγωγής... Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η όποια στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, μεταφέρεται, αντί της ΕΕ, στις Ομάδες Παραγωγών, δηλαδή τους ίδιους τους αγρότες!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, κατά τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, ενώ ανέφερε "ότι έχει αρκετές δυσκολίες στο να δεχτεί τη συμβιβαστική πρόταση", ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική της και απλώς, κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά: Τη συμμετοχή των αγροτών στη συγχρηματοδότηση ("γιατί οι παραγωγοί είναι σε αδυναμία να επωμιστούν το αναγκαίο κόστος"...) το τελικό ποσοστό των αποσυρόμενων ποσοτήτων φρούτων και τιμές απόσυρσης (να καθορίζονται με βάση τις μέσες τιμές απόσυρσης του ΦΕΟΓΚΑ των τελευταίων χρόνων) για να υπάρχει κάποια στοιχειώδης ασφάλεια για τον παραγωγό και ορισμένα άλλα, επιμέρους, μέτρα που δεν αλλάζουν την ουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ