Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μετέωρος ο προγραμματισμός ολόκληρης δεκαετίας!

Κλείνει από αύριο και για τέσσερις μέρες η χωματερή των Ανω Λιοσίων, ο δήμαρχος των οποίων καταγγέλλει δημάρχους και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ ότι ακολουθούν παρελκυστική τακτική, επειδή θέλουν να προωθήσουν την καταστροφική μέθοδο της καύσης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις, οι οποίες, όμως, ευνοούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα

Σε πισωγύρισμα μιας τουλάχιστον δεκαετίας, οδηγείται πλέον η υπόθεση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Και αυτό, εξαιτίας, αφ' ενός, της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης που έχει υποκύψει στο φόβο του "πολιτικού κόστους", και αφ' ετέρου της παρελκυστικής τακτικής ορισμένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιβάλουν τη "λύση" της καύσης, μια καταστροφική για το Λεκανοπέδιο μέθοδο, που βολεύει, όμως, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έγινε ακόμη πιο φανερή, ύστερα από τη χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα αυτό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με τους νομάρχες Αττικής και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κατέληξε σε φιάσκο. Συγκεκριμένα, από τη σύσκεψη αυτή αποχώρησαν, τόσο ο νομάρχης Ανατ. Αττικής Δ. Φράγκος, όσο και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Α. Αντωνίου,οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως το συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική, που διαμορφώθηκε με ανοιχτές διαδικασίες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δ. Φράγκος είπε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι το πρόβλημα θα λυθεί, αν δε γίνουν δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, αλλά ...οχτώ! Ο Α. Αντωνίου ζήτησε και αυτός να αλλάξει ο σχεδιασμός - διαφωνώντας με τις αποφάσεις της ΤΕΔΚΝΑ, της οποίας είναι πρόεδρος - και απείλησε, μάλιστα, ότι θα κλείσει για πάντα το δρόμο που οδηγεί στο Λαύριο, αν η μία ΟΕΔΑ χωροθετηθεί στην Κερατέα, της οποίας είναι κοινοτάρχης! Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Ανατ. Αττικής λειτουργούν καλύτερα από αυτή των Ανω Λιοσίων, "ξεχνώντας" βέβαια ότι αυτές έχουν γίνει αιτία δεκάδων πυρκαγιών!

Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων από αύριο μέχρι την Τρίτη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να προσδιορίσει τους άλλους δύο χώρους διαχείρισης απορριμμάτων. Το προειδοποιητικό 4ήμερο κλείσιμο, όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας,θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, αν μέχρι την Τρίτη, 7 Μάη, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο, δεν υπάρξουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ γραπτές εγγυήσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα ότι ο Δήμος Ανω Λιοσίων δε θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων έως το 1997. Αν, δηλαδή, δεν ανακοινωθούν και χωροθετηθούν οι άλλες δύο ΟΕΔΑ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις συγκεκριμένων κοινοτήτων στη Βόρεια και Νότια Αττική, που αρνούνται την εγκατάσταση χώρου υγειονομικής ταφής στα όριά τους, ο Ν. Παπαδήμας κατήγγειλε ότι στην ουσία υποκύπτουν στις πιέσεις και το "ενδιαφέρον" ξένων εταιριών, που θέλουν να "πλασάρουν" την καταστροφική "λύση" της καύσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ) και δήμαρχο Κερατέας, Α. Αντωνίου, που αντιδρά στο πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ μέχρι πρότινος συμφωνούσε.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση συμφωνιών, θυμίζοντας ότι σε πρόσφατη σύσκεψη ΥΠΕΧΩΔΕ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεκριμένα, στις 26 Απρίλη 1996, υπήρξε η ρητή δέσμευσή τους ότι θα ανακοινωθούν οι δύο χώροι υγειονομικής ταφής και μονάδων ανακύκλωσης. Χαρακτηριστικά, σημείωσε: "Η ημερομηνία παρήλθε, αλλά οι δύο άλλοι περιβόητοι, πλέον, χώροι στην Αττική, εμπλέκονται στη διελκυστίνδα ποικίλων σκοπιμοτήτων και την έλλειψη αποφασιστικότητας των αρμοδίων". Επίσης την αναθεώρηση της απόφασης για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ στα Ανω Λιόσια, προανήγγειλε ο νομάρχης Δ. Αττικής, Π. Παπαπέτρου, αν δε χωροθετηθούν οι άλλες δύο στη βόρεια και ανατολική Αττική.

Κούφιοι λεονταρισμοί

Ολες αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης του 1985, ενώ διαγράφεται άμεσος ο κίνδυνος να χαθούν τα 19 δισ. δρχ., που έχουν κατ' αρχάς εξασφαλιστεί για το σκοπό αυτό, αν δε βρεθεί λύση μέσα στο Μάη, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου (ΕΣΚΔΝΑ), Θ. Καρούντζος.

Μέσα στις συνθήκες αυτές, σε πλήρη αμηχανία φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε, μετά τη χτεσινή σύσκεψη, ότι την επόμενη βδομάδα θα ενημερώσει για το πρόβλημα αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης. (Μήπως, όμως, θα έπρεπε να ενημερώσει και το κόμμα του, μιας και εκεί κατ' αρχήν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις;). Επίσης είπε ότι θα στείλει επιστολή στους νομάρχες και θα τους ζητά να κλείσουν όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν σήμερα παράνομα στο Λεκανοπέδιο.

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να επιβάλει τις αναγκαίες λύσεις, υπονοώντας ίσως την κοινή υπουργική απόφαση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου, αφού δεν έχει υπογραφεί και από τους 12 συναρμόδιους υπουργούς. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με άρθρο της απόφασης αυτής, αν προκύψουν διαφωνίες για τη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ μεταξύ νομαρχιών, την τελική απόφαση λαμβάνει ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ