Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ"
Μέτρα τώρα για την Πάρο

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ

Να πάρει άμεσα μέτρα, για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη οικονομική και όχι μόνο καταστροφή της Πάρου, καλεί την κυβέρνηση και ειδικά το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ.

Ο κίνδυνος ρύπανσης του κόλπου της Παροικιάς, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟΒ του ΚΚΕ, είναι ορατός, έως ότου επιτευχθεί η ολική απάντληση των καυσίμων του πλοίου. Μέχρι σήμερα, καταγγέλλει, υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες "μάλλον έχουν να κάνουν με το κόστος αυτών των εργασιών και τα εμπόδια που συναντούν αυτές λόγω κακού συντονισμού".

Επιπλέον, το λιμάνι της Πάρου μέχρι την ανέλκυση του πλοίου θα υπολειτουργεί, αφού διαθέτει μόνο ένα χώρο πρόσδεσης πλοίων, μειωμένης ασφάλειας λόγω της θέσης του. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πάρου, "πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να συντομεύσουν χρονικά όλες οι διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με την ανέλκυση του πλοίου. Πρέπει να επανακαθοριστούν και να μειωθούν τα δρομολόγια, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι εργασίες στο χώρο του ναυαγίου με πλοία που μπορούν να προσεγγίζουν το λιμάνι με ασφάλεια και ήπιους χειρισμούς".

Η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ εκφράζει την ανάγκηνα διαλευκανθούν από τις αρμόδιες αρχές οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν, αν υπάρχουν, οι ανάλογες ευθύνες. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι η βύθιση του "Ποσειδώνα" οδηγεί, τόσο σε ερωτηματικά, όσο και σε αναγκαία για το μέλλον συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "από πολλές πλευρές καταγγέλλεται ότι η βύθιση του πλοίου ήταν δυνατόν να αποφευχθεί παρά την έλλειψη απαραίτητων μέσων στο λιμάνι της Πάρου. Το ερώτημα που πλανάται είναι, γιατί στις έξι ώρες που μεσολάβησαν μέχρι τη βύθιση δεν έγινε τίποτα για τη ρυμούλκηση του πλοίου στα αβαθή. Το ΥΕΝ πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια σ' αυτό το ερώτημα και όχι φυσικά στα πλαίσια των ανακρίσεων για το ατύχημα".

Το θέμα της ρυμούλκησης στα αβαθή και η στάση που τήρησε το ΥΕΝ αποκτά καίρια σημασία στην υπόθεση του ναυαγίου του "Ποσειδώνα", καθώς υπάρχουν πληροφορίες, όπως σημειώνει και η ΚΟΒ Πάρου, σύμφωνα με τις οποίες η πλοιοκτήτρια εταιρία προσπάθησε να κωλυσιεργήσει τη ρυμούλκηση του πλοίου.Ετσι, με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο, η Κομματική Οργάνωση Πάρου του ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν τα εξής μέτρα: Να γίνει φωτοσήμανση εισόδου - εξόδου στο λιμάνι της Πάρου. Να σταματήσει, με τη στάση του, το ΥΕΝ να ευνοεί τον ανταγωνισμό των εφοπλιστών, καθορίζοντας έτσι τα δρομολόγια, ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην υπάρχει ταυτόχρονη άφιξη πλοίων στην Πάρο. Να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες ναυσιπλοϊας κατά την είσοδο - έξοδο, διαφορετικά δε θα αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα ή και χειρότερα περιστατικά. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατασκευής νέου εμπορικού λιμένα, καθώς είναι επικίνδυνη η ταυτόχρονη ύπαρξη επιβατικού και εμπορικού λιμένα. Και, τέλος, να υλοποιηθεί η δέσμευση του ΥΕΝ για απομάκρυνση του "Ποσειδώνα" εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, δηλαδή ως τις 15 Μάη 1966. Διαφορετικά, το καλοκαίρι που έρχεται δε θα είναι καθόλου εύκολο, αλλά, αντίθετα, προοιωνίζεται καταστροφικό, για την Πάρο και τους κατοίκους της!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ