Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καθησυχάζει τους υποψηφίους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις

Σε κακόγουστο αστείο εις βάρος των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μοιάζει να εξελίσσεται η αναστάτωση που προέκυψε ύστερα από την απόφαση του Στ Τμήματος του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Η τελική απάντηση και το τυπικό τέλος στην αγωνία τους αναμένεται να δοθεί στις 24 Μάη, οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, για να επικυρώσει ή να ακυρώσει την απόφαση του Στ' Τμήματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αρχικά αναμενόταν να εκδοθεί μετά τις εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τη νέα τροπή, θεωρείται σίγουρο ότι η απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδοθεί πριν τις εξετάσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δε θα δημιουργήσει προβλήματα στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Βέβαια, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η δήλωσή του αυτή δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου δήλωσε χτες ότι είτε η απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί πριν είτε μετά τις εξετάσεις, δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων φέτος, ενώ εξέφρασε την "εμπιστοσύνη" του στο ΣτΕ. Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χτες και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Πανάρετος,οι οποίοι για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσαν ότι φέτος οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την κατοχύρωση, τότε το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμα και νομοθετικά, για να διασφαλίσει το έγκυρο των εξετάσεων μέχρι την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση". Πάντως, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι απεύχεται μια τέτοια περίπτωση.

Ο Γ. Πασχαλίδης υπενθύμισε ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο και σ' αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε ρυθμίσεις οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση των ίσων ευκαιρών, τονίζοντας ότι όταν ξεκίνησε η ρύθμιση της κατοχύρωσης της βαθμολογίας, που έχει ισχύ 15 χρόνια, η αντιμετώπιση αφορούσε το στιγμιαίο των εξετάσεων για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και στην πορεία αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή των ίσων ευκαιριών. Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πάντως ότι "αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει παραμονή εξετάσεων, κάτω από τη σκιά μιας αναμενόμενης δικαστικής απόφασης".

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον σύστημα ένας υποψήφιος μπορεί να κρατήσει τους βαθμούς προηγούμενων ετών μέχρι και σε τρία μαθήματα και να εξεταστεί στην επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά στο μάθημα ή τα μαθήματα όπου είχε χαμηλή επίδοση. Αδικίες δημιουργούνται επειδή ο βαθμός δυσκολίας κάθε μαθήματος είναι διαφορετικός κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα άλλοι να ευνοούνται και άλλοι όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ