Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κεφαλικός φόρος στους μαθητές

Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν τη σχολική ιατρική, καταβάλλοντας 3,2 δισ. το χρόνο. "Τα συνδικάτα δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει τέτοιες αντικοινωνικές ρυθμίσεις", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης

Ενα αντικοινωνικό στοιχείο για τον ευγενικό θεσμό της σχολικής ιατρικής περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την "ανασυγκρότηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας", που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας: Θα χρηματοδοτείται με 1.000 δραχμές κατά την εγγραφή του μαθητή και με 1.000 δραχμές το χρόνο από το ασφαλιστικό ταμείο που καλύπτει το μαθητή, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, τις 2.000 δραχμές θα τις επιβαρύνεται η οικογένεια.

Ο κεφαλικός αυτός φόρος, έστω κι αν ο υπουργός Αν. Πεπονής τον υπολόγισε σε 80 δραχμές το μήνα, αποτελεί διπλό πλήγμα για τον Ελληνα πολίτη, καθώς διεμβολίζει ταυτόχρονα τις έννοιες της δωρεάν υγείας και της παιδείας. Κι έπειτα στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει το όχημα για αυξημένα χαράτσια.

Αλλά και οι 2.000 δραχμές αποτελούν ένα άμεσο βαρύ χαράτσι καθώς, με βάση το μαθητικό πληθυσμό, αναμένεται να εισπραχτεί ένα ποσό των 3,2 δισ. δραχμών. Κι ενώ το χαράτσι θα εισπραχτεί αμέσως μετά την ισχύ του νόμου - το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο - εντούτοις δεν είναι καθαρό ποια κατανομή των σχολιάτρων θα υπάρξει σε όλη την επικράτεια.

Επειτα, τόσο οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας όσο και η σχολική ιατρική δεν εντάσσονται οργανικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία παρέχεται - κυρίως στην επαρχία - από τα Κέντρα Υγείας. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας - όπως στα Μεσόγεια - τα οποία με πρωτοβουλίες του προσωπικού έχουν κάνει σοβαρά βήματα στους τομείς που διαλαμβάνει το νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Αν. Πεπονής ερωτηθείς αν θα υπάρξει μια οργανική διασύνδεση της σχολικής ιατρικής με αυτή τη δραστηριότητα των Κέντρων Υγείας ήταν κατηγορηματικός: "Δε θα έχουμε διασταύρωση δραστηριοτήτων. Στο σχολείο θα είναι ο σχολικός γιατρός". Ο σχολικός γιατρός θα εφαρμοστεί, κατά τη δήλωση του Αν. Πεπονή, αρχικά στα δημόσια σχολεία.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι δυο βασικοί τομείς που προβλέπει το νομοσχέδιο μετατοπίζονται ουσιαστικά στο πεδίο ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αν. Πεπονή ότι θα ανήκουν στο δημόσιο. Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), καθώς και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας μπορούν, μετά από Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Υγείας Πρόνοιας, να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, ενώ το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Ελέγχου της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας θα λειτουργήσει ευθύς εξ αρχής ως ΝΠΙΔ.

Ο Αν. Πεπονής υποστήριξε ότι επιλέχτηκε αυτή η νομική μορφή για περισσότερη ευελιξία και ότι θα ανήκουν στο δημόσιο. Στο ερώτημα αν θα περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο για τα δημόσια νοσοκομεία, που θα δοθεί μέχρι την 15 Μάη 1996, ο Αν. Πεπονής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η νομική μορφή των νοσοκομείων.

Ο Αν. Πεπονής είπε, τέλος, ότι το σχέδιο αυτό είναι προσχέδιο συζήτησης. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε στο "Ρ": "Με αυτό το προσχέδιο η κυβέρνηση συνεχίζει τη λογική των χαρατσιών σε βάρος του Ελληνα πολίτη και ταυτόχρονα ευτελίζει ευγενικούς θεσμούς, όπως είναι οι σχολίατροι και οι γιατροί δημόσιας υγείας. Τα συνδικάτα δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση τέτοιων ρυθμίσεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνούν για τα δελτία υγείας των μαθητών (2003-07-01 00:00:00.0)
Τα νοσήλια τραβούν την ανηφόρα (1997-01-17 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστικές ...υποσχέσεις (1996-09-18 00:00:00.0)
Μετέωρο το επίδομα των 35.000 δρχ. (1996-08-23 00:00:00.0)
...όπως προστάζουν τα αφεντικά (1996-05-19 00:00:00.0)
Βασικές διατάξεις (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ