Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βασικές διατάξεις

Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια και αποτελείται από 13 άρθρα. Οι ρυθμίσεις στηρίζονται εν πολλοίς σ' αυτές που περιείχε το ομώνυμο κεφάλαιο του ενιαίου προσχεδίου, που παρουσίασε τον Οκτώβρη του 1995 ο πρώην υπουργός Δ. Κρεμαστινός.

Το Α Κεφάλαιο (άρθρα 1 - 4) αναφέρεται στο αντικείμενο και στην οργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας (ΥΔΥ).

Οι υπηρεσίες αυτές οργανώνονται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και ελέγχουν και διαχειρίζονται τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας του υπουργείου Υγείας μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και σ' αυτήν εντάσσονται οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγιεινής, Υγιεινής και Περιβάλλοντος και Αγωγής Υγείας - Πληροφόρησης. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Υπηρεσιών Υγείας μετονομάζονται σε Περιφερειακές Διευθύνσεις ΔΥ και συγκροτούνται απ' το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Το Β Κεφάλαιο (άρθρα 5 - 7) αναφέρεται στα Κέντρα και Εργαστήρια Ερευνας και Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας.

Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και έχει ως αντικείμενο τους υγειονομικούς ελέγχους σε πολλές δραστηριότητες (νερά, τρόφιμα ποτά κλπ.), καθώς και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο.

Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, είναι δυνατή η μετατροπή του ΚΕΔΥ και των ΠΕΔΥ σε ΝΠΙΔ και η μεταφορά σε αυτό των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και η μεταβίβαση της υλικοτεχνικής τους υποδομής. Με το Διάταγμα αυτό, καθορίζεται η διοίκηση, η οργάνωση και λειτουργία του, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εκούσιας μετάταξης του προσωπικού που υπηρετεί, καθώς και κάθε άλλη λειτουργία.

Τα έσοδα του ΚΕΔΥ θα προέρχονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, τα τέλη παροχής υπηρεσιών ή χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως ορίζονται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Επίσης προβλέπονται και έσοδα από δωρεές και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα. Οι πόροι των ΠΕΔΥ θα προέρχονται απ' τις ίδιες πηγές και επιπλέον από περιφερειακούς πόρους.

Τα ΠΕΔΥ μέχρι την αυτοδύναμη ανάπτυξή τους θα μπορούν, με απόφαση του υπουργού Υγείας, να λειτουργούν σε χώρους των δημόσιων νοσοκομείων.

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Ελέγχου της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας θα είναι ΝΠΙΔ, θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και θα έχει έδρα την Αθήνα. Σκοπός του θα είναι, μεταξύ των άλλων, η προαγωγή της τεχνολογικής έρευνας, η χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων διασφάλισης της ποιότητας για νοσοκομεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλινικές, ιατρεία και κάθε μορφής υπηρεσίες υγείας.

Το Γ Κεφάλαιο αναφέρεται στη στελέχωση των ΥΔΥ με γιατρούς ΕΣΥ δημόσιας υγείας. Οι θέσεις διαβαθμίζονται σε διευθυντές, γιατρούς δημόσιας υγείας Α και Β. Στις θέσεις αυτές, προσλαμβάνονται γιατροί με τίτλους κοινωνικής ιατρικής ή γιατροί άλλων ειδικοτήτων και οδοντίατροι που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Οι θέσεις είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δημόσιοι λειτουργοί με πενταετή θητεία και η απασχόλησή τους θα είναι πενθήμερη.

Συνιστάται Υπηρεσία της Σχολικής Ιατρικής, σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και σε επίπεδο Γραφείου στην Περιφερειακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, με κύριες αρμοδιότητες την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας του σχολικού παιδικού πληθυσμού των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και στην αρχειοθέτηση της ατομικής κατάστασης υγείας του παιδικού πληθυσμού. Η απασχόλησή τους είναι εξάωρη για τέσσερις μέρες τη βδομάδα και η χρηματοδότητη της Σχολικής Ιατρικής γίνεται με 1.000 δραχμές ως δικαίωμα εγγραφής του κάθε παιδιού και με 1.000 δραχμές ετήσια εισφορά απ' το ασφαλιστικό ταμείο του κάθε παιδιού.

Το Δ Κεφάλαιο θα συμπεριλάβει μεταβατικές και τελικές ρυθμίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις (2014-11-01 00:00:00.0)
Ανατροπές στην ΠΦΥ με τη διαδικασία του «επείγοντος» (2014-01-11 00:00:00.0)
Το κράτος αποποιείται των ευθυνών του (2003-06-20 00:00:00.0)
Ανταποδοτικός επανασχεδιασμός χωρίς προοπτική (2002-03-31 00:00:00.0)
Ακάλυπτες οι μισές θέσεις εποπτών (1998-01-14 00:00:00.0)
Κεφαλικός φόρος στους μαθητές (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ