Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανατροπές στην ΠΦΥ με τη διαδικασία του «επείγοντος»

Τη Δευτέρα, τελικά, η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας

Τη Δευτέρα, τελικά, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε τη μεθεπόμενη βδομάδα να αποτελεί νόμο του κράτους. Παρά τις διαδοχικές, μέχρι προχτές, δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ότι θα γινόταν χτες η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τελικά αναμενόταν αργά το βράδυ μόνο η ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του υπουργείου, προκειμένου να υπάρξει «διαβούλευση».

Για τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου μίλησε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτικό σταθμό. Οπως είπε, θα αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει το νέο σύστημα ΠΦΥ, που θα λέγεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο την αντικατάσταση των μέχρι τώρα δημόσιων μονάδων Υγείας με έναν αχταρμά από δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, ιδιωτών και ΜΚΟ.

Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη μεταφορά των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στις σχέσεις τους με τον Οικογενειακό Γιατρό (ΟΓ). Σε πρώτη φάση θα γίνει διοικητική ενοποίηση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ). Ως παράδειγμα, ο υπουργός ανέφερε το Βύρωνα, όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή αστικό ΚΥ και πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο διοικητής της αντίστοιχης ΥΠΕ, είπε ο υπουργός, «θα βλέπει» πού υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων και θα αποφασίζει «αμφοτέρωθεν κινήσεις». Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί η κάλυψη της χρόνιας γύμνιας στην ΠΦΥ εκ των ενόντων, με βάση το προσωπικό των ΚΥ και όσο απομείνει απ' τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τις ήδη λειτουργούσες υποδομές.

Σε επόμενο στάδιο θα υπάρξει, όπως είπε ο υπουργός, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν οι μεγάλες μονάδες που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Δηλαδή το επόμενο βήμα θα είναι και οι συγχωνεύσεις στην ΠΦΥ, με δημοσιονομικά κατά βάση κριτήρια.

Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη διαθεσιμότητα - κινητικότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Απ' τους 9.400 εργαζόμενους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι 7.920 θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες, που στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ και θα επιλέξουν την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην κατηγορία ΠΕ, που συστήθηκε πρόσφατα. Με άλλα λόγια, προεξόφλησε την αυτοαπόλυση εκείνων των γιατρών που θα επιλέξουν τη διατήρηση του ιδιωτικού ιατρείου τους.

Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στο ζήτημα της χρηματοδότησης, που κατά τον υπουργό στόχο θα έχει, όπως και όλο το νέο σύστημα της ΠΦΥ, να ελέγξει ο ΕΟΠΥΥ τις δαπάνες του. Αυτό θα έχει αντανάκλαση στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές, που θα χειροτερέψουν κι άλλο.

Ηδη η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε παράταση των απεργιών μέχρι και τις 17 Γενάρη και τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα. Επίσης την προσεχή Δευτέρα συγκαλεί έκτακτη συνέλευση και ο Σύλλογος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ώρα 10.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ