Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Να δυναμώσει ο αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ

Ανακοίνωση-κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου

Η επίθεση της εργοδοσίας μεγαλώνει, μαζί και η ανάγκη να απαντηθεί από τους εργαζόμενους του κλάδου με ένταση των ταξικών αγώνων
Η επίθεση της εργοδοσίας μεγαλώνει, μαζί και η ανάγκη να απαντηθεί από τους εργαζόμενους του κλάδου με ένταση των ταξικών αγώνων
Τις επιπτώσεις που έχει για τους εργαζόμενους στον κλάδο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά η παρατεταμένη και βαθιά καπιταλιστική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας ενισχύεται η τάση συρρίκνωσης, συγχωνεύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων, αναλύει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, με την επισήμανση ότι «οι βιομήχανοι του κλάδου με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν ξεσαλώσει, έχουν στα χέρια τους ολόκληρο οπλοστάσιο και επιχειρούν να τελειώνουν με δικαιώματα που απέσπασε η εργατική τάξη με αγώνες δεκαετιών».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι για να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση, πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας του κλάδου μεταξύ άλλων και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ανακοίνωση καταγράφει μια σειρά από χώρους δουλειάς που κλείνουν, συρρικνώνονται ή μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες, κάνοντας απολύσεις ή αντικαθιστώντας το παλιό προσωπικό με νέο φθηνότερο. Καταγράφει ακόμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τις μειώσεις και τις καθυστερήσεις μισθών, με ευθύνη και του εργοδοτικού συνδικαλισμού στα επιχειρησιακά σωματεία.

Για όλα αυτά, η Ομοσπονδία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Θέλουν να γίνει συνήθεια να δουλεύουμε και να μας πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Μας έχουν βρει ανέτοιμους, όχι ενωμένους και μας χτυπούν. Η αυταπάτη ότι αυτά αφορούν άλλους, ότι αν λουφάξουμε ή αν υποχωρήσουμε θα γλιτώσουμε, πρέπει να εγκαταλειφθεί. Κανένας δεν θα γλιτώσει από αυτήν την επίθεση. Οσο υποχωρούμε τόσο οι εργοδότες αποθρασύνονται. Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο να είμαστε εμείς τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και του πολέμου ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να απαντήσουμε με οργάνωση, κανένας έξω από τα συνδικάτα. Για να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα στον κλάδο για την υπογραφή ΣΣΕ. Η ομοσπονδία μας μέχρι σήμερα έχει κάνει προσπάθεια για την υπογραφή τους, αλλά συναντά εμπόδια από τον ΣΕΒ και τους βιομηχάνους. Στη χρονιά που πέρασε από νωρίς είχαν στα χέρια τους τα σχέδια για τις ΣΣΕ, έγιναν 2 συναντήσεις. Σε αυτές, με διάφορα προσχήματα απέφευγαν να μπουν στη συζήτηση για την υπογραφή τους. Εγινε προσπάθεια από τη μεριά τους για παραπέρα κατακερματισμό και υπονόμευση των συμβάσεων. Δεν θέλουν ΣΣΕ γιατί θέλουν τα χέρια τους λυμένα.

Η Ομοσπονδία μας θα επιμείνει, θα συνεχίσει την προσπάθεια συντονισμού και με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία. Η υπόθεση των συμβάσεων αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καλούμε τα σωματεία να προχωρήσουν σε ΓΣ, συσκέψεις, περιοδείες ανά τμήμα, ανά εργοστάσιο, να ορίσουν πρόγραμμα δράσης για να ενημερωθεί και ο τελευταίος χώρος δουλειάς, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση. Να δείξουμε ότι έχουμε δύναμη με ενότητα και αγώνα. Να τους αναγκάσουμε να υπογράψουν. Ολοι για έναν και ένας για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ