ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριήμερη πανοικοδομική απεργία

Συγκέντρωση την Τρίτη στην πλατεία Κάνιγγος. Πανελλαδική συγκέντρωση την Τετάρτη στον ίδιο χώρο και πορεία στου Μαξίμου. Απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό

Τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 7 Μάη έως και την Πέμπτη 9 Μάη, πραγματοποιούν οι οικοδόμοι με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, απαντώντας στην αντεργατική και παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία αθετεί ακόμα και τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Την πρώτη μέρα της απεργίας, οι οικοδόμοι της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 9.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση, στις 10 πμ, στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στις 12 Μάρτη είχε δεσμευτεί για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, όπως: Να μη στερούνται το χειμερινό βοήθημα όσοι οικοδόμοι τον ίδιο χρόνο πήραν επίδομα ανεργίας. Στο Ταμείο Ανεργίας οι οικοδόμοι να μπαίνουν με 100 ένσημα αντί των 125. Να μειωθούν σταδιακά τα 600 ένσημα που απαιτούνται την τελευταία 5ετία, σε περίπτωση αναπηρικής σύνταξης των οικοδόμων. Να θεσπιστούν βαριές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών που χρησιμοποιούν υπό συνθήκες "μαύρης" εργασίας, αλλοδαπούς και μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων με τη συμμετοχή των συνδικάτων. Να προωθηθεί η κατάργηση του Ταμείου εργατοπατέρων για από δω και πέρα. Επίσης είχε δηλώσει πως θα εξετάσει μια σειρά άλλα αιτήματα.

Η Ομοσπονδία, επειδή "η αθέτηση δεσμεύσεων είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μέχρι σήμερα αντεργατική πορεία της κυβέρνησης", είχε προειδοποιήσει με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αν δεν προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων μέχρι τέλος Απρίλη.

"Η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις της. Εμείς κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας", τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους οικοδόμους "με δύναμη και αποφασιστικότητα στην τριήμερη απεργία".

- Σε συνάντηση των οικοδόμων με τον Ε. Γιαννόπουλο, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός αθέτησε ουσιαστικά και τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις του, όπως μας είπαν οι οικοδόμοι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Μνημόσυνα
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ και Περιχώρων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 π.μ., στο προαύλιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμφίκλειας, μεγάλη συγκέντρωση - μνημόσυνο, για να τιμήσει τους νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στο μεγάλο σιδηροδρομικό σαμποτάζ της 13ης και 14ης του Απρίλη 1943, στην Παλαβίτσα και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Δαδιού.
  • Το Παράρτημα ΙΣΤΙΑΙΑΣ τελεί σήμερα στις 10.30 π.μ., μνημόσυνο για τους 18 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς αγωνιστές την 1-4-1944, στον τόπο της εκτέλεσής τους, που ήταν το Νεκροταφείο της Ιστιαίας.
  • Οι ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ του Νομού ΠΙΕΡΙΑΣ πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση που θα γίνει στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, ΤΑΧΝΙΣΤΑ, για να τιμηθεί η 53η επέτειος της μάχης από τον ΕΛΑΣ, κατά των Γερμανών κατακτητών.
Για τα 51 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης
  • Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ,διοργανώνουν 10ήμερο εκδηλώσεων από 6 έως 15-5-96.Εγκαίνια Δευτέρα 6-5 στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αρχιμήδους 2, Γαλάτσι).
Πούλμαν για Καισαριανή

Σήμερα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ για τις εκδηλώσεις στην Καισαριανή δρομολογούν πούλμαν:

  • ΧΟΛΑΡΓΟΥ στις 9.00 π.μ. από το τέρμα Χολαργού. 9.10 π.μ. από πλ. Κύπρου και 9.15 π.μ. από πλ. Ελευθερίας.
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής) στις 8.30 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος (Τρία Αστέρια).
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ στις 9.00 π.μ. από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκ. Σταθμός).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ στις 8.30 π.μ. από την Αγ. Τριάδα Πειραιά.
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ στις 8.30 π.μ. από Αγ. Μαρίνα (Φιλ/ας) και 9.00 π.μ. από την Εθνική Τράπεζα (κεντρική Φιλ/ας), (με επιστροφή).
  • ΙΛΙΟΥ (Λιοσίων) στις 9 π. μ από το Δημαρχείο.
  • ΚΟΛΩΝΟΥ στις 9. π. μ από πλατεία Πέτρουλα.
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 8.30 π. μ από πλατεία Κύπρου και 9. πμ από Αμφιάλη Παναγ. Τσαλδάρη.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στις 8.45 π. μ από πλατεία Χαλανδρίου και 9. π. μ από πλατεία Χίου.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 8.30 π. μ από τα γραφεία του παρ/τος (Τοσίτσα 1).
  • ΔΑΦΝΗΣ στις 9. πμ από την κεντρική πλατεία Δάφνης (Δημαρχείου).
  • ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ στις 9. πμ από την κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής (εμπρός από την Τράπεζα).
  • ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στις 8.45 πμ από την πλατεία Εφραιμίδη.
Ακούραστος δημιουργός και δάσκαλος

Πέθανε ο μεγάλος κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 4.30μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο, δημοτική δαπάνη

H κιθάρα, η μουσική πενθεί για το θάνατο ενός άξιου υπηρέτη της, του μεγάλου μας κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα.Ο διακεκριμένος δημιουργός και δάσκαλος, έσβησε προχτές τα μεσάνυχτα, στα 75 του χρόνια, στο νοσοκομείο "Σωτηρία" όπου νοσηλευόταν, χτυπημένος από καρκίνο του ήπατος.

Γεννημένος το 1921 στο Λαύκο του Βόλου, σπούδασε θεωρητικά με τον Θ. Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ. Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε με τον Ν. Ιωάννου και πήρε το δίπλωμά του το 1953 από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο και Α Βραβείο από τον Γ. Βώκο. Το 1955 - '56 με υποτροφία σπούδασε στην Ακαδημία Chigiana της Σιένα κιθάρα, με τον Αντρέ Σεγκόβια,δίπλα στον οποίο βρέθηκε και το 1959, πάλι με υποτροφία στην Ακαδημία του Σαντιάγκο της Ισπανίας. Εντεκα χρόνια αργότερα, το 1970, ο μεγάλος Ισπανός κιθαρίστας θα πει για τον Ελληνα μαθητή του: "Είμαι ευτυχής που βλέπω τον παλιό μου μαθητή Δημήτρη Φάμπα, με ποιο τρόπο εξελίχθηκε στον καλλιτεχνικό δρόμο από σπουδαστής σε Μετρ. Η θέληση της εργασίας του, ανέδειξε το ταλέντο του σαν καθηγητή και συνθέτη. Συνέθεσε ωραία έργα για κιθάρα και με τη διδασκαλία του δημιούργησε εξαίρετους μαθητές... ".

Στην πολύχρονη δημιουργική του πορεία, ο Δ. Φάμπας διακρίθηκε σαν σολίστας, συνθέτης, μα και ακούραστος δάσκαλος, κατορθώνοντας να τοποθετήσει την "παρεξηγημένη" κιθάρα σε μια αξιόλογη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας. Πλούτισε το ρεπερτόριό της με πλήθος συνθέσεις, που παίζονται στη χώρα μας και το εξωτερικό. Εδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς, ενώ δίδαξε πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια. Εγραψε 5 δίσκους μακράς διάρκειας με κλασικές και ελληνικές συνθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλούς άλλους. Ηταν τακτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και διετέλεσε πρόεδρος του ΣΚΩΑ και γραμματέας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας. Σαν δάσκαλος δημιούργησε τους περισσότερους αξιόλογους κιθαριστές της Μεσογείου. Ανάμεσά τους οι δικοί μας Λ. Ζώη, Ε. Ασημακόπουλος, Ν. Μαυρουδής, Ε. Μπουντούνης, Γ. Κερτσόπουλος κ. ά. Με την αγάπη και το ζήλο του δημιούργησε μια άνθηση, που έγινε παράδοση στο χώρο της κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 4.30μμ, δημοτική δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

  • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του μεγάλου δημιουργού έστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει "τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Φάμπα, του μεγάλου καλλιτέχνη που πλούτισε με τα έργα του τη φιλολογία της κιθάρας, του μεγάλου τεχνίτη της και δασκάλου, του αγωνιστή δημιουργού". Συλλυπητήρια έστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Προσφορά

Την 1η Μάη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ.Γεννήθηκε στο χωριό Ασβεστάδες Εβρου. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Εκεί και πέθανε, χωρίς να εκπληρωθεί η μεγάλη επιθυμία του να επιστρέψει στην αγαπημένη του πατρίδα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαρία και οι κόρες του Τότα και Λένα προσφέρουν 20.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Εκλεισε η χωματερή

Κλειστή μέχρι και την Τρίτη θα παραμείνει η χωματερή Ανω Λιοσίων, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να ανακοινώσει τη χωροθέτηση των άλλων δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπως προβλέπει ο επιστημονικός σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ. Χτες, στις 10 π.μ. οι πόρτες τις χωματερής έκλεισαν για τα απορριμματοφόρα, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Α. Λιοσίων, θα δέχεται τελικά τα νοσοκομειακά απόβλητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη για να αποφασίσει περαιτέρω, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχωρήσει στη χωροθέτηση των δύο ακόμη χώρων.

Μέχρι και χτες, τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων δεν είχαν μαζέψει ούτε τη μισή ποσότητα των συσσωρευμένων στους δρόμους σκουπιδιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος έχει υποβάλλει αίτημα σε 6 - 7 δήμους εκτός Αττικής, όπου λειτουργούν χωματερές, για να δεχτούν τα σκουπίδια της πόλης. Η κάθε μία από αυτές τις χωματερές πρόκειται να δεχτεί 30 - 40 απορριμματοφόρα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα Κυριακή 5.5.96 στο Ροβολιάρι Φθιώτιδας τελείται το μνημόσυνο τουΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

πιστού φίλου του ΚΚΕ

Στη μνήμη του ο γιος του Γιώργος Γερογιάννης προσφέρει 5.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Μάη, η Επιτροπή Ανω Καλαμά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα, στο στέκι "Λόγου Τέχνης και Παράδοσης" (οδός Κολωνού 48) και συγκεκριμένα στην Αίθουσα "Βασιλόπουλου".

Απαιτούν "ανθρώπινο" ωράριο

"Απαιτούμε ένα ανθρώπινο ωράριο". Με αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της γερμανικής πολυεθνικής ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ,πραγματοποίησαν χτες με επιτυχία, στάσεις εργασίας από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα και από τις 8 το βράδυ και μετά. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απαράδεκτη απόφαση της πολυεθνικής να παρατείνει κατά μια ώρα, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο και διεκδικούν συνολική διευθέτηση του ωραρίου λειτουργίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το επιχειρησιακό σωματείο. Επίσης αγωνίζονται για την υπογραφή διμερούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ