Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακούραστος δημιουργός και δάσκαλος

Πέθανε ο μεγάλος κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 4.30μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο, δημοτική δαπάνη

H κιθάρα, η μουσική πενθεί για το θάνατο ενός άξιου υπηρέτη της, του μεγάλου μας κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα.Ο διακεκριμένος δημιουργός και δάσκαλος, έσβησε προχτές τα μεσάνυχτα, στα 75 του χρόνια, στο νοσοκομείο "Σωτηρία" όπου νοσηλευόταν, χτυπημένος από καρκίνο του ήπατος.

Γεννημένος το 1921 στο Λαύκο του Βόλου, σπούδασε θεωρητικά με τον Θ. Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ. Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε με τον Ν. Ιωάννου και πήρε το δίπλωμά του το 1953 από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο και Α Βραβείο από τον Γ. Βώκο. Το 1955 - '56 με υποτροφία σπούδασε στην Ακαδημία Chigiana της Σιένα κιθάρα, με τον Αντρέ Σεγκόβια,δίπλα στον οποίο βρέθηκε και το 1959, πάλι με υποτροφία στην Ακαδημία του Σαντιάγκο της Ισπανίας. Εντεκα χρόνια αργότερα, το 1970, ο μεγάλος Ισπανός κιθαρίστας θα πει για τον Ελληνα μαθητή του: "Είμαι ευτυχής που βλέπω τον παλιό μου μαθητή Δημήτρη Φάμπα, με ποιο τρόπο εξελίχθηκε στον καλλιτεχνικό δρόμο από σπουδαστής σε Μετρ. Η θέληση της εργασίας του, ανέδειξε το ταλέντο του σαν καθηγητή και συνθέτη. Συνέθεσε ωραία έργα για κιθάρα και με τη διδασκαλία του δημιούργησε εξαίρετους μαθητές... ".

Στην πολύχρονη δημιουργική του πορεία, ο Δ. Φάμπας διακρίθηκε σαν σολίστας, συνθέτης, μα και ακούραστος δάσκαλος, κατορθώνοντας να τοποθετήσει την "παρεξηγημένη" κιθάρα σε μια αξιόλογη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας. Πλούτισε το ρεπερτόριό της με πλήθος συνθέσεις, που παίζονται στη χώρα μας και το εξωτερικό. Εδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς, ενώ δίδαξε πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια. Εγραψε 5 δίσκους μακράς διάρκειας με κλασικές και ελληνικές συνθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλούς άλλους. Ηταν τακτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και διετέλεσε πρόεδρος του ΣΚΩΑ και γραμματέας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας. Σαν δάσκαλος δημιούργησε τους περισσότερους αξιόλογους κιθαριστές της Μεσογείου. Ανάμεσά τους οι δικοί μας Λ. Ζώη, Ε. Ασημακόπουλος, Ν. Μαυρουδής, Ε. Μπουντούνης, Γ. Κερτσόπουλος κ. ά. Με την αγάπη και το ζήλο του δημιούργησε μια άνθηση, που έγινε παράδοση στο χώρο της κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 4.30μμ, δημοτική δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

  • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του μεγάλου δημιουργού έστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει "τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Φάμπα, του μεγάλου καλλιτέχνη που πλούτισε με τα έργα του τη φιλολογία της κιθάρας, του μεγάλου τεχνίτη της και δασκάλου, του αγωνιστή δημιουργού". Συλλυπητήρια έστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ