ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Βασιλική περιουσία

Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της βασιλικής περιουσίας, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ από το Μαρούσι Αττικής, αντιπαραθέτει δική του αδικαίωτη περίπτωση, από την ελληνική Δικαιοσύνη. Γράφει: "Οι πρόγονοι του τέως, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ήταν ως γνωστό, Δανοί καιη δυναστεία τους ήταν η φτωχότερηστην Ευρώπη. Οι Αγγλοι, μάλιστα, βουλευτές, τους αποκαλούσαν "ψωραλέους". Οταν πρωτοέφτασαν στην Ελλάδα το 1864 συναντήθηκαν με τους ισχυρούς τότε οικονομικούς παράγοντες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, Συγγρό, Θων, Σερπιέρη, που εκτός από την κρατική χορηγία, τους εξασφάλισαν και 12.000 χρυσές λίρες το χρόνο.

Αργότερα ο Συγγρός, κουμπάρος του βασιλιά, του χάρισε το μισό Τατόι. Επίσης, με τη μεσολάβηση των πολιτικών Δεληγιάννη, Τρικούπη αποκτά μεγάλη περιουσία και κτήματα, τα οποία εκμεταλλεύεται κάνοντας για λογαριασμό του, εξαγωγικό εμπόριο σταφίδας προς την πατρίδα του Δανία!

Και ο χορός της λεηλασίας συνεχίζεται, φτάνοντας στις μέρες μας, στην εποχή της διαβόητης Φρειδερίκης, της Φρίκης, όπως την αποκαλούσε ο λαός. Με τους υποχρεωτικούς εράνους της, "υπέρ των απόρων κορασίδων", "υπέρ της φανέλας του στρατιώτη", κτλ. Σήμερα ο τέως ζει με την πολυπληθή οικογένειά του με τα κλεμμένα στην Αγγλία. Και ζητά πίσω την "περιουσία του", που τα ελληνικά δικαστήρια με απόφαση του Αρειου Πάγου ανοίγουν τον δρόμο της επιστροφής της.

Ας δούμε όμως τώρα, πώς προστατεύουν τα ελληνικά δικαστήρια τις περιουσίες του λαού. Τον Δεκέμβρη του 1945 παρακρατικοί και ενώ εγώ βρισκόμουν τραυματίας σε νοσοκομείο του ΕΛΑΣ, άδειασαν τα δυο καταστήματά και τις αποθήκες μου. Με κάτι πρωτόκολλα παραλαβής που είχαν δώσει στους τρομαγμένους υπαλλήλους μου κατέφυγα στη δικαιοσύνη. Η απόφαση του Εφετείου ήταν θετική και όταν ζήτησα πίσω τα κλεμμένα, μου είπαν ότι τα εμπορεύματά μου κατασχέθηκαν από το Στρατό. Σε δυο μέρες με στείλανε εξορία. Γύρισα άρρωστος ενάμιση χρόνο μετά και σε μια εβδομάδα με ξανασυλλαμβάνουν και με καταδικάζουν 17 χρόνια φυλακή, με το Γ ψήφισμα. Τελικά με τα μέτρα ειρηνεύσεως βγήκα έξω μετά από 12 χρόνια. Μετά τη Χούντα κατέφυγα στα δικαστήρια, που δεν αποδέχτηκαν την αίτησή μου λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Βάλτε τώρα τις δυο αποφάσεις πλάι πλάι. Ο τέως με τον πρότερο "έντιμο" βίο της οικογένειάς του, αντιμετωπίζεται θετικά από τη Δικαιοσύνη, και εγώ που δεν υπέκυψα στη βία του κατακτητή και τον πολέμησα, ζω με μια αναπηρική σύνταξη των 85.000 δρχ. χωρίς να δικαιωθώ μέσα στην ίδια μου την πατρίδα".

Το μήνυμα απ' τον Τσεσμέ

Την Πέμπτη 4 Απριλίου η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξόρμησε για τον Τσεσμέ της Τουρκίας για να δώσει χέρι ειρήνης και φιλίας στον τουρκικό λαό. Και ο γείτονας λαός ανταποκρίθηκε θετικά. Μαζί με τους βουλευτές τους και δήμαρχο της περιοχής, την υποδέχτηκαν όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος, μεγάλοι και μικροί. Βαστώντας ελληνικές και τούρκικες σημαίες.

Αυτό δείχνει καθαρά - ξεκάθαρα, ότι ο λαός της Τουρκίας δε θέλει πόλεμο αλλά ειρήνη, όπως όλοι οι λαοί. Τον πόλεμο τον θέλουν μόνο οι έμποροι του θανάτου για να πουλάνε τα καταραμένα όπλα τους και να πλουτίζουν, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε άμορφες μάζες.

Οι σοβινιστές όμως της Τουρκίας, γνωρίζοντας πόσο μεγάλη είναι η χώρα τους απέναντι στη μικρή Ελλάδα, επιδιώκουν τον επεκτατισμό της. Δε γνωρίζουν όμως πως όταν ένας λαός αδικείται, τότε παλεύει με νύχια και με δόντια, όπως η γάτα, προστατεύοντας τα μικρά της από τον εχθρό, για να κρατήσει τη χώρα του ελεύθερη.

Οι σιδηρόφραχτες στρατιές του Χίτλερ δεν μπόρεσαν να υποτάξουν τους λαούς της Ευρώπης και τ' αντάρτικο που δημιούργησαν. Ο φασίστας Γιέλτσιν των 180 εκατομμυρίων ανθρώπων, εδώ και ένα χρόνο τώρα δεν μπορεί να υποτάξει τη μικρή Τσετσενία που αντιστέκεται στα σατανικά του σχέδια.

Το ΚΚΕ με τη ΓΓ του, Αλ. Παπαρήγα, έδωσε μαθήματα εξωτερικής πολιτικής με την επίσκεψη αυτή σε τουρκικό έδαφος. Απλωσε χέρι φιλίας στους γείτονες Τούρκους, αλλά και από την άλλη μεριά ανυποχώρητα - στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Α. Π. - δήλωσε ορθά κοφτά πως τα ΙΜΙΑ είναι ελληνικά νησιά.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ και να στηριχτεί στην αγάπη του λαού για ειρήνη και φιλία και το μίσος του, εναντίον του πολέμου. Γιατί όπως λέει και παροιμία του λαού μας "Το ψωμί τρώγεται με το μέλι, παρά με το ξίδι".

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗΣ (Ρούκουνας)

Ηράκλειο, Κρήτης

}

Υστερικές κορόνες

Μ. Γ. από Αθήνα: Αντικομμουνιστικές υστερικές κορόνες έβγαλε το ΠΑΣΟΚ πάλι, κατά την τελευταία μάζωξή του στο "Κάραβελ". Το ΚΚΕ, κόμμα της εργατικής τάξης, του κάθεται, χρόνια τώρα, στο στομάχι, λόγω της ακτινοβολίας του και της απήχησης που έχει στο λαό.

Οι Σενσιμονιστές της "Κεντροαριστεράς" αλληλοσπαράσσονται μεταξύ τους στα"μαρμαρένια αλώνια" της αρπαχτής. Το "άχραντο" αυτό μόρφωμα χάνεται στα βάθη της πρωτόφαντης ουτοπικής "ιδεολογίας" του 20ού αιώνα. Για την επαναφορά του, στη σωστή "σοσιαλιστική" τροχιά, ο νεόκοπος αρχηγός αναζητεί υπερατλαντικά στοιχεία, ώστε το μείγμα ν' αποχτήσει νέες ιδιότητες, καλύτερες από εκείνες του τύπου "χέρι χέρι με τον Κλίντον".

Θα τους συνιστούσα ν' αφήσουν ήσυχο το ΚΚΕ. Το λάκτισμα προς "κέντρα" δε βγαίνει σε καλό για όλους...

Μόνιμη πληγή

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τους αρμόδιους, πώς βλέπουν την τρομερή κατάσταση που δημιουργείται με τα τροχαία δυστυχήματα, κάθε φορά που γίνεται ομαδική έξοδος των εκδρομέων από τις πόλεις προς την ύπαιθρο, στις γιορτές. Δεν πρόκειται να δοθεί λύση σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που έχει γίνει πια μόνιμη πληγή της ελληνικής κοινωνίας; Ο αριθμός των σκοτωμένων κάθε φορά ξεπερνά και εκείνον από πόλεμο. Εγώ, ζώντας 30 χρόνια στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και έχοντας μια άλλη εικόνα των δρόμων και της κυκλοφορίας, νομίζω ότι εδώ βρίσκομαι σ' ένα χάος. Πότε, επιτέλους, θα νοιαστούν πραγματικά οι κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουν, χωρίς να κάνουν τίποτα το ουσιαστικό για το μεγάλο και δραματικό αυτό ζήτημα της χώρας μας;

Αναδασωτέα

ΣΤΑΘΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ,Βλαχιά Μαντουδίου Ευβοίας: Ο νόμος 998, ψηφισμένος το 1979 από τη ΝΔ, αφαιρεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στις δασωμένες ιδιόκτητες εκτάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν μπορούμε σαν γονιοί να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας την περιουσία μας.

Ο εμπρηστικός αυτός νόμος της ΝΔ, που ισχύει σήμερα, δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να πάρει πιο εύκολα την περιουσία του φτωχού κοσμάκη. Αφού μετά από τις πυρκαγιές κήρυξε τα κτήματά μας αναδασωτέα, φύτεψε και ελάχιστα πεύκα, αφαιρώντας από εμάς τους ιδιοκτήτες τα δικαιώματά μας.

Με την αγιαστούρα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ,Νέα Πεντέλη: Αν ο Χριστέμπορος κλήρος πίστευε στα όσα δίδαξε ο Χριστός, θα πάλευε να καταργήσει το αιματοβαμμένο σύστημα και θα εδραίωνε την παγκόσμια δικαιοσύνη, κάτι που ο καπιταλισμός - σύστημα στο οποίο είναι ενταγμένος ο κλήρος - αντιμάχεται με λύσσα. Και όταν ο Μαρξ με την κοσμοθεωρία του άγγιξε τα όσα πριν τόσα χρόνια δίδαξε ο Χριστός και ο φωτισμένος Λένιν τα έκανε πράξη, τον κατηγόρησαν για βάρβαρο σύστημα, γιατί ακριβώς ξεσκέπαζε το βρώμικο ρόλο τους.

Νεολαία και ανεργία

Με την ανεργία που πλήττει με ιδιαίτερη σκληρότητα τη νεολαία ασχολείται στο γράμμα της η ΒΟΥΛΑ ΧΟΜΟΝΔΟΣΛΗ από τις Σέρρες. Γράφει: Οι νέοι βλέπουν καθημερινά τα όνειρά τους να καταρρέουν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας, την αδυναμία να τους ικανοποιήσει το πιο βασικό τους δικαίωμα, το δικαίωμα στη δουλιά.

Η εργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου. Εξω από την παραγωγική εργασία, η προσωπικότητα του νέου αλλοιώνεται και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των χαρακτηριστικών, που την κάνουν ικανή για κοινωνική προσφορά. Ετσι ο νέος, κάτω από την πίεση της οικονομικής ανέχειας, το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον, οδηγείται σε τάσεις φυγής από την πραγματικότητα. Οταν υποχρεώνεται να μείνει έξω από την παραγωγή, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προσεγγίσει το οργανωμένο κίνημα. Αυτοαπομονώνεται!

Και εδώ ακριβώς παρεμβαίνουν οι διάφορες "θεωρίες" της άρχουσας τάξης, περί του "τίποτα δε γίνεται", η "ανεργία είναι φυσικό φαινόμενο της κοινωνίας" κτλ., για να χειραγωγήσει τη νεολαία και να της περάσει το μήνυμα για άλλο τρόπο ζωής. Εναν τρόπο που την αναισθητοποιεί και την απομακρύνει από τα πραγματικά προβλήματα της ζωής. Ετσι, οι νέοι καταλήγουν να βλέπουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία ευκαιριακά, καταλήγοντας στο, "αν φανώ τυχερός, θα πετύχω". Μετά, τις πιο πολλές φορές, έρχεται η απογοήτευση και η αναζήτηση της φυγής, μέσω των τεχνητών, υποτιθέμενων, παραδείσων, που είναι τα ναρκωτικά.

Το κοινωνικό κατεστημένο που δε θέλει τους νέους ξύπνιους, με όρεξη για ζωή και δημιουργία, διαμορφώνει συνειδήσεις, μέσω των ΜΜΕ, τέτοιες που να γίνονται άβουλοι και χωρίς επαναστατικότητα. Τίποτα δε γίνεται λοιπόν; Δεν υπάρχει λύση; Λύση υπάρχει και αυτή είναι καθαρή και κρυστάλλινη, τη δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που αγωνίζονται με συνέπεια, δείχνοντας το δρόμο

μέσα από την οργανωμένη πάλη. Ετσι θα μπορέσουν οι νέοι να ξεφύγουν και γλιτώσουν από την απομόνωση που έντεχνα τους ρίχνουν οι εχθροί τους.

Την επιστροφή της βασιλικής περιουσίας στους Γλύξμπουργκ ανοίγει η

Την επιστροφή της βασιλικής περιουσίας στους Γλύξμπουργκ "ανοίγει" η απόφαση του Αρείου Πάγου

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΝΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ,Συκιές Θεσ/νίκης. Γράψτε μας με λίγα λόγια, ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημά σας, στο γράμμα σας: "Διαμαρτυρία αδικημένου πολίτη".

- Κ. ΜΑΝΩΛΗ,Θεσσαλονίκη. Πήραμε το ποίημά σας "Γενέθλια", που το αφιερώνετε στο ΚΚΕ και κλείνει με τους στοίχους: Ογδόντα χρόνια περπατάς/στο δρόμο της ειρήνης, /με τους σκληρούς αγώνες σου /σ' όλους μας θάρρος δίνεις. /Χρόνια πολλά σου Κου - Κου - Ε/ κι αθάνατο να μείνεις.

- ΚΩΝ/ΝΟ ΠΑΡΙΣΣΗ,Θεσσαλονίκη. Το κείμενό σας, που σαν ανοιχτή επιστολή απευθύνεται προς τον "πολιτικό κόσμο της Ελλάδας", το πήραμε.

- Δ. Θ. ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗ,Αθήνα. Πήραμε το γράμμα σας με τα Αναστάσιμα μηνύματα.

- ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ,Αθήνα. Λάβαμε το γράμμα σας με τις προτάσεις σας για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ