ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες Θεατρο - διαδρομές

Το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ,ένας από από πιο γνωστούς μόνιμους θιάσους της Ρωσίας και η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, τιμημένη με τον τίτλο της καλλιτέχνιδας του λαού της Ρωσίας, Βέρα Εφρέμοβα,προσκάλεσαν την Τατιάνα Λύγαρη να πρωταγωνιστήσει στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Τολστόι "Αννα Καρένινα",που θα παρουσιαστεί στη Ρωσία στις αρχές Ιούνη. Το Δραματικό Θέατρο του Τβερ,που ιδρύθηκε το 1745, φέτος γιορτάζει τα 250 χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζοντας την αληθινή παράδοση της ρωσικής εθνικής δραματικής τέχνης. Φέτος μάλιστα τιμήθηκε από την πολιτεία με τον ανώτατο τίτλο του Ακαδημαϊκού Θεάτρου. Τα τελευταία 22 χρόνια τη διεύθυνση του θεάτρου έχει η Βέρα Εφρέμοβα.Στο φετινό επετειακό ρεπερτόριο περιλαμβάνονται 27 έργα στις 3 σκηνές (Μεγάλη, Μικρή και Παιδική), ενώ η "Αννα Καρένινα" αποτελεί την κορυφαία δημιουργία. Τον ρόλο του Καρένιν ερμηνεύει ο γνωστός Ρώσος ηθοποιός, καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τσούικοφ.Το ελληνικό κοινό, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να δει το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα της δίγλωσσης παράστασης της "Αννα Καρένινα" τον προσεχή Οκτώβρη για σειρά παραστάσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  • Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου,με αφορμή τη δική της αναζήτηση για το "ουσιαστικό", έκανε μια σύνθεση κειμένων λογοτεχνίας και ποίησης, ελληνικής και ξένης, με θέμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα. Η παράσταση που σκηνοθετεί η ίδια ανεβαίνει την Πέμπτη από την Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου του Ηλιου",με τίτλο "Ερωτος ακούσματα".Οι μαγικές σελίδες των Φλομπέρ, Μαρίνας Σβετάγιεβα, Χρόνη Μίσσιου και η ποίηση των Πρεβέρ, Ρίτσου και Παπαλεονάρδου,γίνονται εικόνα ενός κόσμου ερωτικού. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Θοδωρή Βιδινιώτη και η κίνηση του Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Δάφνη Βασιλειάδου, Κώστας Λαός και Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.
  • Μέχρι αύριο θα παίζεται στο θέατρο "Διάνα" το έργο του Ζ. Κοκτό "Η ανθρώπινη φωνή",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Εβγκένι Λανσκόι,με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου.
  • "Ηλιος μέσα στη νύχτα" ονομάζεται η νέα παράσταση του 11μελούς χοροθεάτρου της Λήδας Σάνταλα,που ανεβαίνει από τις 10 μέχρι τις 13 και από 17 μέχρι 20 Μάη, στο θέατρο "Γκλόρια".Για δύο μήνες, η Λήδα Σάνταλα με μέλη της ομάδας, παρέμεινε στο Μαντράς της Ινδίας για τη χορογραφική και μουσικολογική προετοιμασία της παράστασης, για τις ανάγκες της οποίας έχει μετακληθεί και ο Ινδός χορευτής Suresh Shridar.Το σενάριο, το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει η Λήδα Σάνταλα.Τα σκηνικά είναι του Νίκου Σαρσέντου και του Μανώλη Ματατάνα.Τραγουδά η Βίκυ Θεοδωρίδου.Κρουστά παίζει ο Λευτέρης Μητρόπουλος.Τον ποιητικό λόγο αφηγείται η Σμάρω Στεφανίδου.Χορεύουν: Λήδα Σάνταλα, Suresh Shridhar, Αιμιλία Μπουρίτη, Σοφία Πανούργου, Δέσποινα Κολατσιδάκη κ.ά.
Κούκλες παραδοσιακής φορεσιάς

Στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα), εκθέτει από αύριο και μέχρι τις 30 Μάη, τη νέα δουλιά της με χειροποίητες κούκλες, η βραβευμένη χειροτέχνης εικαστικός Ειρήνη Πρίντεζη - Φράγκου.Θα παρουσιάσει 100 δημιουργίες της με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, που καλύπτουν την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη και ολόκληρο το νησιωτικό χώρο.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο, οι κούκλες της Ειρ. Πρίντεζη - Φράγκου "έχουν μία μοναδικότητα για τον ελληνικό χώρο. Αποτελούν σύνθεση στοιχείων πλαστικής, μικρογλυπτικής και ζωγραφικής. Τα ρούχα, αντικείμενο επισταμένης λαογραφικής έρευνας και μελέτης, είναι όλα ραμμένα και κεντημένα στο χέρι και αποδίδουν πιστά, λεπτομερειακά, τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές κάθε περιοχής".

Η έκθεση οργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και λειτουργεί (εκτός Δευτέρας): Τρίτη - Παρασκευή 9πμ - 1μμ και 5 - 9μμ. Σάββατο - Κυριακή 9πμ - 1μμ.

@ Τιμητική εκδήλωση για το συγγραφέα και κριτικό Μανώλη Πράτσικα ,
  • Τιμητική εκδήλωση για τον συγγραφέα και κριτικό Μανώλη Πράτσικα,διοργανώνει στις 13 Μάη (7μμ) το περιοδικό "Ομπρέλα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ξενοφώντος 7) και θα μιλήσουν οι Γιάννης Ανδρικόπουλος, Σπύρος Μήλας και ο ίδιος με θέμα: "Η σιωπή: Το μέγιστο και το ελάχιστο".Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις συνθήκες δημιουργίας στην περιφέρεια. Συντονίζει ο Μάκης Αποστολάτος.
Μαθητικές ανταλλαγές και Παρθενώνας

Είκοσι μαθητές της Κρατικής Επαγγελματικής Σχολής Λάντσχουτ της Βαυαρίας ήρθαν προχτές στην Ελλάδα για να εργαστούν στο 6ο Τεχνικό - Επαγγελματικό Λύκειο Αθήνας και στον Παρθενώνα. Με αυτή την επίσκεψη, θα ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική ανταλλαγή, με θέμα "Αρχαία ελληνική τεχνολογία, τέχνη και σύγχρονη τεχνική". Αντίστοιχα, οι μαθητές του 6ου ΤΕΛ, ήδη, επισκέφθηκαν τη Βαυαρία, με σχέδιο αναφοράς την ανατολική πλευρά του Παρθενώνα.Αυτή τη φορά, οι Γερμανοί μαθητές έφεραν μαζί τους δύο συνδέσμους από τιτάνιο που κατασκεύασαν στο εργοστάσιο της BMW, ως ελάχιστη συμβολή στις εργασίες αποκατάστασης του Παρθενώνα. Επίσης, θα επεξεργαστούν τις αρχιτεκτονικές εκλεπτύνσεις του ναού και θα μελετήσουν τις τεχνικές δυνατότητες χρήσης της ηλιακής ενέργειας στο ηλιακό χωριό Πεύκη.

H Τατιάνα Λύγαρη - δεξιά (Αννα Καρένινα), ο Αλεξάντερ Τσούικοφ (Καρένι

H Τατιάνα Λύγαρη - δεξιά (Αννα Καρένινα), ο Αλεξάντερ Τσούικοφ (Καρένιν) και η σκηνοθέτρια Βέρα Εφρέμοβα

Η Λήδα Σάνταλα

Λόγος και μουσική

"Σαν να μην υπήρξανε ποτέ" τιτλοφορείται η εκδήλωση, στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους) σήμερα (10.30μμ). Πρόκειται για παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας "Μητροπόλεις" του Γιώργου Σταυριανού.Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης,τραγουδούν οι Χρήστος Τσιαμούλης, Κώστας Μάντζιος, Ισιδώρα Σιδέρη, Ειρήνη Δασκαλάκη.Ποιητική η αυριανή βραδιά (9μμ), με Ελληνες και Γάλλους ηθοποιούς, που θα διαβάσουν έργα Ελλήνων ποιητών μεταφρασμένα στα γαλλικά. Τραγουδά η Ολγα Αθανασιάδου. Στο πιάνο ο Γιάννης Φίνας.

"Τετράδια της ΠΠΚ"

Κυκλοφόρησαν σε ανανεωμένο σχήμα, μορφή, αλλά και με ενδιαφέρουσα "διαχρονική" ύλη, "Τα Τετράδια της ΠΠΚ".Πρόκειται για το 5ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης της "Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης".Σ' αυτό το τεύχος, φιλοξενούνται τα πρακτικά των διοργανώσεων της Κίνησης.

Συγκεκριμένα, περιέχονται οι εισηγήσεις - ομιλίες της ημερίδας "Μουσική Παιδεία - Μύθος και πραγματικότητα, σχέδια και όνειρα", που πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη του '94. Ακόμη, τα υλικά των συμποσίων "Αρχαιότητες και ρύπανση","Η αρχιτεκτονική κληρονομιά μας σε κίνδυνο","Τι γίνεται με τα παιδικά πολεμικά παιχνίδια","Τι γίνεται με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα".Τέλος, οι ομιλίες από τη "Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων",που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του '94, στα γραφεία της ΠΠΚ.

@ Εργαστήρια λογοτεχνίας - σεμινάρια ποίησης, οργανώνουν τον Ιούνιο το
  • Εργαστήρια λογοτεχνίας - σεμινάρια ποίησης, οργανώνουν τον Ιούνη το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου και η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Αμαρουσίου (Παλαιολόγου 9). Εγγραφές θα γίνονται μέχρι 15 Μάη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 8021.308 - 6126.343.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ