Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες Θεατρο - διαδρομές

Το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ,ένας από από πιο γνωστούς μόνιμους θιάσους της Ρωσίας και η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, τιμημένη με τον τίτλο της καλλιτέχνιδας του λαού της Ρωσίας, Βέρα Εφρέμοβα,προσκάλεσαν την Τατιάνα Λύγαρη να πρωταγωνιστήσει στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Τολστόι "Αννα Καρένινα",που θα παρουσιαστεί στη Ρωσία στις αρχές Ιούνη. Το Δραματικό Θέατρο του Τβερ,που ιδρύθηκε το 1745, φέτος γιορτάζει τα 250 χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζοντας την αληθινή παράδοση της ρωσικής εθνικής δραματικής τέχνης. Φέτος μάλιστα τιμήθηκε από την πολιτεία με τον ανώτατο τίτλο του Ακαδημαϊκού Θεάτρου. Τα τελευταία 22 χρόνια τη διεύθυνση του θεάτρου έχει η Βέρα Εφρέμοβα.Στο φετινό επετειακό ρεπερτόριο περιλαμβάνονται 27 έργα στις 3 σκηνές (Μεγάλη, Μικρή και Παιδική), ενώ η "Αννα Καρένινα" αποτελεί την κορυφαία δημιουργία. Τον ρόλο του Καρένιν ερμηνεύει ο γνωστός Ρώσος ηθοποιός, καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τσούικοφ.Το ελληνικό κοινό, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να δει το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα της δίγλωσσης παράστασης της "Αννα Καρένινα" τον προσεχή Οκτώβρη για σειρά παραστάσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  • Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου,με αφορμή τη δική της αναζήτηση για το "ουσιαστικό", έκανε μια σύνθεση κειμένων λογοτεχνίας και ποίησης, ελληνικής και ξένης, με θέμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα. Η παράσταση που σκηνοθετεί η ίδια ανεβαίνει την Πέμπτη από την Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου του Ηλιου",με τίτλο "Ερωτος ακούσματα".Οι μαγικές σελίδες των Φλομπέρ, Μαρίνας Σβετάγιεβα, Χρόνη Μίσσιου και η ποίηση των Πρεβέρ, Ρίτσου και Παπαλεονάρδου,γίνονται εικόνα ενός κόσμου ερωτικού. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Θοδωρή Βιδινιώτη και η κίνηση του Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Δάφνη Βασιλειάδου, Κώστας Λαός και Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.
  • Μέχρι αύριο θα παίζεται στο θέατρο "Διάνα" το έργο του Ζ. Κοκτό "Η ανθρώπινη φωνή",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Εβγκένι Λανσκόι,με την Αλεξάνδρα Λαζαρίδου.
  • "Ηλιος μέσα στη νύχτα" ονομάζεται η νέα παράσταση του 11μελούς χοροθεάτρου της Λήδας Σάνταλα,που ανεβαίνει από τις 10 μέχρι τις 13 και από 17 μέχρι 20 Μάη, στο θέατρο "Γκλόρια".Για δύο μήνες, η Λήδα Σάνταλα με μέλη της ομάδας, παρέμεινε στο Μαντράς της Ινδίας για τη χορογραφική και μουσικολογική προετοιμασία της παράστασης, για τις ανάγκες της οποίας έχει μετακληθεί και ο Ινδός χορευτής Suresh Shridar.Το σενάριο, το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει η Λήδα Σάνταλα.Τα σκηνικά είναι του Νίκου Σαρσέντου και του Μανώλη Ματατάνα.Τραγουδά η Βίκυ Θεοδωρίδου.Κρουστά παίζει ο Λευτέρης Μητρόπουλος.Τον ποιητικό λόγο αφηγείται η Σμάρω Στεφανίδου.Χορεύουν: Λήδα Σάνταλα, Suresh Shridhar, Αιμιλία Μπουρίτη, Σοφία Πανούργου, Δέσποινα Κολατσιδάκη κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ