ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεξέλεγκτη η πορεία του πληθωρισμού

Τον Απρίλη έτρεχε με ρυθμό 9,2% σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι 8,1% το Δεκέμβρη του 1995. Στο πρώτο τετράμηνο του 1996 ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε 4,3%, μειώνοντας αντίστοιχα την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων

Με ανεξέλεγκτους πλέον ρυθμούς τρέχει για τέταρτο μήνα ο πληθωρισμός, διευρύνοντας έτσι τις απώλειες στα λαϊκά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο τιμάριθμος λιανικής αυξήθηκε το μήνα Απρίλη 1,3%, με συνέπεια ο ρυθμός πληθωρισμού, σε δωδεκάμηνη βάση, να "σκαρφαλώσει" στο 9,2%! Και ενώ τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποκαλύπτουν την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού - που αντί να μειώνεται ανεβαίνει - η κυβέρνηση επιμένει δογματικά στη συνέχιση και σκλήρυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δείκτες για τον πληθωρισμό, που ανακοίνωσε χτες η γενική γραμματέας της ΕΣΥΕ Φ. Ζερβού,παρουσιάζουν, επιδείνωση. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τετράμηνο του 1996 οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, δεν έχουν πάρει ακόμη τις ισχνές μισθολογικές αυξήσεις που επέβαλαν με την εισοδηματική πολιτική κυβέρνηση και βιομήχανοι.Επίσης, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, θα έχει αλυσιδωτές παρενέργειες σε άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα επιτόκια κρατικών τίτλων και τραπεζικών δανείων σε ιδιώτες, που για το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν προβλέπεται μείωσή τους.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Απρίλη του 1996:

  • Ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1,3% συγκριτικά με το Μάρτη, έναντι αύξησης 1,2% πέρσι.
  • Το καλάθι της νοικοκυράς - δηλαδή το επίσημο κόστος ζωής - ήταν 4,3% ακριβότερο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1995, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο το καλάθι της νοικοκυράς είχε ακριβύνει 3,2%. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκε τουλάχιστον 4,3%, καθώς ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων που ορίστηκαν με την εισοδηματική πολιτική του 1996.
  • Ο πληθωρισμός, έτρεχε με ρυθμό 9,2% σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι ρυθμού 8,1% το Δεκέμβρη του 1995. Η άνοδος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση κάνει όνειρο θερινής νυκτός το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωσή του στο τέλος του χρόνου στο 5%.
  • Μόνο σε μέσα επίπεδα, παρουσιάζει βελτίωση ο πληθωρισμός (σύγκριση πρώτου τετραμήνου 1996 με το 1995) που φέτος τρέχει με ρυθμό 8,8%, έναντι 10,4% την αντίστοιχη περίοδο 1995 με το 1994. Αν, όμως, συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών με το ρυθμό που σημειώθηκαν στο πρώτο τετράμηνο, είναι θέμα μερικών μηνών για να αρχίσει ξανά και σ' αυτό το δείκτη η ανοδική πορεία.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα και να εξωραϊσει την κυβερνητική πολιτική, η γ. γ. της ΕΣΥΕ Φ. Ζερβού, υποστήριξε χτες πως "η κατάσταση ελέγχεται"! Η ίδια, απέδωσε την ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλη και το πρώτο τετράμηνο του 1996, στις σημαντικές αυξήσεις των φρούτων και λαχανικών (με κυρίαρχη την ντομάτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά30%), στα έξοδα ξενοδοχείων (9,9%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (3,1%) κλπ.

Και ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού τεκμηριώνουν την άποψη που λέει πως οι μονόπλευρες θυσίες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο όνομα της "σύγκλισης", πάνε χαμένες σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- από τους οικονομικούς υπουργούς μέχρι και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - προβάλλει ως "μονόδρομο" τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και τη σκλήρυνσή της με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μέρος της δέσμης τέτοιων μέτρων που ενδέχεται να υλοποιηθούν, περιλαμβάνεται και στο πόρισμα για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, που παραδόθηκε τις προηγούμενες μέρες στον πρωθυπουργό και το οποίο εισηγείται δραστικές περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, συγχωνεύσεις και καταργήσεις μιας σειράς υπηρεσιών του δημοσίου και ΝΠΔΔ κλπ.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Νέος κύκλος παζαριών Ιταλών με την Εθνική

Τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ στον ιταλικό όμιλο ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ (πρώην "Καλτσεστρούτσι") ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την επαναφορά της εταιρίας υπό δημόσιο έλεγχο. Η Εθνική Τράπεζα έχει αρχίσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς για την πώληση σε αυτούς ποσοστού των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει μέσω της κοινοπραξίας ΚΑΛ-ΝΑΤ, που ελέγχει την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που απορρέουν απ' την ιδρυτική συμφωνία της κοινοπραξίας ΚΑΛ-ΝΑΤ, που συστήθηκε το 1992 για τον έλεγχο της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να πουλήσει το 50% της τσιμεντοβιομηχανίας στον ιταλικό όμιλο. Ειδικότερα οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με την προβλεπόμενη απ' τη συμφωνία διάλυση της κοινοπραξίας στις 27 Μάη και το δικαίωμα της ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ να εξαγοράσει απ' την Εθνική ποσοστό 50%-100% απ' το πακέτο των μετοχών της. Ωστόσο, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και όπως εκτιμούν εμπλεκόμενοι παράγοντες ενδέχεται να παραταθούν και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Μάη.

Η Εθνική Τράπεζα μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την πρόθεσή της να πουλήσει μέρος των μετοχών της στους Ιταλούς και οι Ιταλοί επίσης την πρόθεσή τους να αγοράσουν. Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των Ιταλών αφορά την εξαγορά μετοχών ποσοστού 10%-12%, που θα τους εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ, σε τιμή μετοχής 5.000-6.000 δρχ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων φέρεται να είναι το τίμημα της μετοχής, καθώς την Εθνική Τράπεζα φαίνεται να απασχολεί το γεγονός της αποτίμησης της πώλησης, ουσιαστικά του ελέγχου απ' τους Ιταλούς της ΑΓΕΤ. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι με την πώληση στους Ιταλούς ποσοστού που θα επιτρέπει σε αυτούς τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα απομείνει στην Τράπεζα ένα πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ γύρω στο 40% το οποίο θα καταστεί ανενεργό, αφού δε θα βρεθεί εύκολα επενδυτής να αγοράσει μετοχές σε μια επιχείρηση που δε θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση. Επιπλέον την απασχολεί η πιθανή περίπτωση μεταπώλησης της ΑΓΕΤ απ' τους Ιταλούς - εφόσον θα έχουν τον έλεγχο - σε ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου, πράγμα που θα λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς, η Εθνική Τράπεζα και ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνείται να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, εξαγοράζοντας απ' την ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ τις μετοχές που κατέχει στην ΑΓΕΤ μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ και θέτοντας την εταιρία σε δημόσιο έλεγχο.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ξεπούλημα με τη "βούλα" του Εφετείου

Η δεύτερη φάση του "εγκλήματος" για την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας" ολοκληρώνεται την Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών. Χτες όλοι οι πιστωτές διά των νομικών τους συμβούλων κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη, και εντός 15 ημερών το Εφετείο θα αποφανθεί τι... ψίχουλα θα πάρει ο καθένας από το τίμημα των 36 δισ. δρχ. Ενα δεκαπενθήμερο μετά την κοινοποίηση της απόφασης απ' το Εφετείο, η ιταλική εταιρία θα καταβάλει το τίμημα των 36 δισ. δρχ., θα ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που θα επιτρέψει στην "Καλτσεστρούτσι" να γίνει κάτοχος της τρίτης σε μέγεθος ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας. Παράλληλα το δικαστήριο θα διαγράψει χρέη της "αμαρτωλής" διοίκησης Κιοσέογλου - Τακόπουλου, ύψους 300 δισ. δρχ., που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Κατά τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι πιστωτές η ρύθμιση για το τι θα λάβει ο καθένας απ' το ποσό των 36 δισ. δρχ. που θα καταβάλει η αγοράστρια εταιρία - εάν βέβαια εγκριθεί απ' το Εφετείο - έχει ως εξής:

  • Εθνική Τράπεζα, ο μεγαλύτερος εκ των πιστωτών, για χρέη που πλησιάζουν τα 100 δισ. δρχ., το ποσό των 16,4 δισ. δρχ.
  • Η ΔΕΗ, δεύτερος μεγάλος πιστωτής, για χρέη άνω των 20 δισ. δρχ. θα λάβει 5,9 δισ. δρχ.
  • Η Εμπορική Τράπεζα, τρίτος κατά σειρά πιστωτής, λαμβάνει 4,4 δισ. δρχ. για χρέη που πλησιάζουν τα 15 δισ. δρχ.
  • Ακολουθούν η ΕΤΒΑ, που συμβιβάστηκε στα 2,88 δισ. δρχ., το ελληνικό δημόσιο με 2,5 δισ. δρχ., η γαλλική τράπεζα FRANCAIS με 1,7 δισ. δρχ., Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα με 310 εκατ. δρχ., διάφοροι προμηθευτές με 223 εκατ. δρχ., η Τράπεζα Πίστεως με 132 εκατ. δρχ., διάφοροι με 100 εκατ. δρχ., η Τράπεζα Κρήτης με 68 εκατ. δρχ., η ARAB με 68 εκατ. δρχ. και μία ακόμη γαλλική τράπεζα με 18 εκατ. δρχ. Τέλος για το ΙΚΑ, προς το οποίο τα χρέη της εταιρίας ξεπερνούν τα 11 δισ. δρχ. προβλέπεται καταβολή ποσού 1,1 δισ. δρχ., ρύθμιση με την οποία όμως διαφώνησε η διοίκηση του οργανισμού κατά τη χτεσινή διαδικασία στο Εφετείο.
Κειμενολεζάντα

Σήμα κινδύνου για την έξαρση του πληθωρισμού, έστειλε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι για να υποδείξει αλλαγή πολιτικής, αλλά για να συστήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ