Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Νέος κύκλος παζαριών Ιταλών με την Εθνική

Τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ στον ιταλικό όμιλο ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ (πρώην "Καλτσεστρούτσι") ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την επαναφορά της εταιρίας υπό δημόσιο έλεγχο. Η Εθνική Τράπεζα έχει αρχίσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς για την πώληση σε αυτούς ποσοστού των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει μέσω της κοινοπραξίας ΚΑΛ-ΝΑΤ, που ελέγχει την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που απορρέουν απ' την ιδρυτική συμφωνία της κοινοπραξίας ΚΑΛ-ΝΑΤ, που συστήθηκε το 1992 για τον έλεγχο της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να πουλήσει το 50% της τσιμεντοβιομηχανίας στον ιταλικό όμιλο. Ειδικότερα οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με την προβλεπόμενη απ' τη συμφωνία διάλυση της κοινοπραξίας στις 27 Μάη και το δικαίωμα της ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ να εξαγοράσει απ' την Εθνική ποσοστό 50%-100% απ' το πακέτο των μετοχών της. Ωστόσο, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και όπως εκτιμούν εμπλεκόμενοι παράγοντες ενδέχεται να παραταθούν και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Μάη.

Η Εθνική Τράπεζα μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την πρόθεσή της να πουλήσει μέρος των μετοχών της στους Ιταλούς και οι Ιταλοί επίσης την πρόθεσή τους να αγοράσουν. Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των Ιταλών αφορά την εξαγορά μετοχών ποσοστού 10%-12%, που θα τους εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ, σε τιμή μετοχής 5.000-6.000 δρχ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων φέρεται να είναι το τίμημα της μετοχής, καθώς την Εθνική Τράπεζα φαίνεται να απασχολεί το γεγονός της αποτίμησης της πώλησης, ουσιαστικά του ελέγχου απ' τους Ιταλούς της ΑΓΕΤ. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι με την πώληση στους Ιταλούς ποσοστού που θα επιτρέπει σε αυτούς τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα απομείνει στην Τράπεζα ένα πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ γύρω στο 40% το οποίο θα καταστεί ανενεργό, αφού δε θα βρεθεί εύκολα επενδυτής να αγοράσει μετοχές σε μια επιχείρηση που δε θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση. Επιπλέον την απασχολεί η πιθανή περίπτωση μεταπώλησης της ΑΓΕΤ απ' τους Ιταλούς - εφόσον θα έχουν τον έλεγχο - σε ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου, πράγμα που θα λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς, η Εθνική Τράπεζα και ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνείται να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, εξαγοράζοντας απ' την ΚΟΝΚΡΕΤΟΥΜ τις μετοχές που κατέχει στην ΑΓΕΤ μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ και θέτοντας την εταιρία σε δημόσιο έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ