ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης, κρύβει το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει προωθήσει καν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένη να κάνει και για την έλλειψη των οποίων καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ξεκινά σήμερα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αυτό καταγράφεται στην πραγματικότητα των 4.500 ανεξέλεγκτων χωματερών και των 1.500 ελεγχόμενων, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Κύρια όμως οι εργασίες του συνεδρίου σημαδεύονται από τις παλινδρομήσεις στο πρόβλημα της χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική, οι κάτοικοι της οποίας κινδυνεύουν πλέον ορατά να βουλιάξουν στα σκουπίδια, αν δεν αρχίσει η άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταδικάστηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απόφασή του στις 28 του Μάρτη, γιατί δε συμμορφώθηκε νομοθετικά με την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία 91/156 που αφορά τα στερεά απόβλητα και καθώς επίκειται εντός του Μάη ο ερχομός ομάδας ελεγκτών της Ε Ε και ταυτόχρονα έγινε ορατός πλέον ο κίνδυνος να χαθούν τα 19 δισ. που έχουν δεσμευτεί από κοινοτικούς πόρους για το ίδιο θέμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση που θα κάνει επί του θέματος, σήμερα, ο προσωπικά, πλέον, πολιτικά υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση, αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στο συνέδριο της Κεφαλονιάς. Ο υπουργός αναμένεται να προσπεράσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε καν στην από 7 Ιούνη 1994 επιστολή της Κομισιόν που στη συνέχεια έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 22 Μάη 1995 και να μεταθέσει τις ευθύνες αποκλειστικά στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε γλιτώσει την καταδίκη αυτή, αν δεν κρατούσε στα συρτάρια της εδώ και πάνω από ένα χρόνο την κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία περιέχονται τα "μέτρα και οι όροι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων"! Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σχέδιο της απόφασης αυτής, που αραχνιάζει σε κάποια συρτάρια, αφού λείπουν μερικές από τις υπογραφές των 10 συναρμόδιων υπουργών, έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι εδώ και μήνες έχουν υποβάλει τις παρατηρήσεις τους.

Στην υπουργική αυτή απόφαση, σχέδιο της οποίας κατέχουμε, περιγράφεται σειρά μέτρων για τη μείωση της παραγωγής και της βλαπτικότητας των στερεών αποβλήτων, αλλά και για την αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών με ανακύκλωση ή με τη χρησιμοποίησή τους ως πηγής ενέργειας.

Η απόφαση, εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που περιγράφει, καθιερώνει, επίσης, τη συνευθύνη της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων τους για το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με άρθρο τηςτην οριστική απόφαση για το σχεδιασμό λαμβάνει ένα κρατικό όργανο διοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης "αν υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των πλαισίων των σχεδιασμών δύο ή περισσότερων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων".

Επίσης, με άλλες διατάξεις προβλέπει την αποκατάσταση και εξυγίανση των ανεξέλεγκτων χωματερών από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης μέσα σε διάστημα το πολύ 6 ετών. Τέλος, δίνει το δικαίωμα στα όργανα της πολιτείας να επιβάλουν αυστηρές ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα αρκετών εκατομμυρίων δραχμών) στους παραβάτες της απόφασης αυτής.

Η υπογραφή αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εκτιμούσε, τον Μάρτη, πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο ΕΣΔΚΝΑ, με πολυσέλιδο έγγραφό του που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός, θα δώσει σημαντική ώθηση για την εκπόνηση των περιφερειακών σχεδιασμών. Κι όμως η κυβέρνηση, φοβούμενη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται στην πρακτική της εφαρμογή η απόφαση την κρατά στο συρτάρι.

Εχουμε την περιέργεια τι και αν θα αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για την αδράνειά του στην προώθηση της υπουργικής αυτής απόφασης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο ανακοίνωσε ήδη ότι θα πάρει μέρος...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μοίρασαν τη φτώχεια...

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής τα προγράμματα ΣΑΝΑ 1 και 2 που υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία. Καταψήφισε η ΝΑΣ

Χωρίς να προβλέπονται έργα που να οδηγούν σε ουσιαστική ανάπτυξη και χωρίς αγωνιστική αντιπρόταση στα πενιχρά κονδύλια που δίνει η κεντρική εξουσία, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης η πρόταση για τα προγράμματα "ΣΑΝΑ 1" και "ΣΑΝΑ 2" (Συλλογική Απόφαση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης), που περιλαμβάνουν κυρίως έργα οδοποιίας, ύδρευσης κλπ. στο Νομό Θεσσαλονίκης. Και αυτό ενώ, τα προβλεπόμενα κονδύλια είναι τόσο μικρά που νομαρχιακοί σύμβουλοι έλεγαν ότι "καλούμαστε να ψηφίσουμε την κατανομή της φτώχειας μας".

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Θεσσαλονίκης καταψήφισε την πρόταση και επιμένει ότι χρειάζεται προγραμματισμός των διαδικασιών για σύγκλιση αναπτυξιακού συνεδρίου για το νομό. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το ΝΣ, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Θεσσαλονίκης Μ. Σπυριδάκης τόνισε ότι η παράταξη καταψηφίζει, γιατί παρ' όλο που ακολουθήθηκε μια διαδικασία συλλογικής αναζήτησης και καταγραφής των προβλημάτων εν μέρει, ο μεγάλος αριθμός των προβλημάτων - αιτημάτων των περισσότερων δήμων και κοινοτήτων αφαιρέθηκαν ή δεν προβλήθηκαν καν.

Η παράταξη καταψήφισε, εξάλλου, την πρόταση γιατί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η περιορισμένη χρηματοδότηση δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική οικονομικοτεχνική και κοινωνική παρέμβαση της ΝΑ, για την αναβάθμιση της ζωής στο νομό και γιατί το πρόγραμμα ακολουθεί την πεπατημένη της ανακολουθίας λόγων και έργων.

Η ΝΑΣ τονίζει και ότι αντί να προταθεί δρόμος αγωνιστικής κινητοποίησης με επικεφαλής τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη συμπαράταξη δήμων, κοινοτήτων και φορέων, επιλέγεται ο δρόμος της επιβολής φόρων και της αντιδημοκρατικής παράπλευρης απόσπασης υπαλλήλων από τα υπουργεία, χάριν ρουσφετολογικής συνήθειας, που προσβάλει κάθε έννοια δικαιοκρισίας.

Σημειώνει ακόμα ότι η ανοχή της πολιτικής της λιτότητας και της έγκρισης στην πράξη της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, που προωθείται στα πλαίσια του φιλελευθερισμού και που υπηρετούν την ασύδοτη δράση των ληστρικών συμφερόντων των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, αποτελεί συνενοχή στο διαρκές έγκλημα της υποβάθμισης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της διαιώνισης της εξάρτισης της χώρας μας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι θα έπρεπε να καταβληθούν προσπάθειες για να συμμετάσχουν στην επεξεργασία και τη συνολική παρουσίαση του προγράμματος όλες οι νομαρχιακές επιτροπές και το Επαρχείο. Επισημαίνει τέλος, κραυγαλέες αντιφάσεις ανάμεσα σε πολιτικές που ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα και σε κονδύλια που διατίθενται ακόμη και στο περιορισμένο διατιθέμενο ποσό.

Κίνδυνος λειψυδρίας στη Θεσσαλονίκη

Τον περιορισμό της σπατάλης στη χρήση νερού ζητά από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί πως ο κίνδυνος λειψυδρίας το καλοκαίρι για την πόλη είναι ορατός. Τις τελευταίες μέρες η ημερήσια κατανάλωση νερού έφτασε μέχρι και τα 290.000 κυβικά μέτρα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, με δεδομένο πως η μέση κατανάλωση στη Θεσσαλονίκη συνήθως δεν ξεπερνά τα 240.000 κ. μ.

Να σημειωθεί πάντως πως ευθύνες φέρει και η πολιτεία για τον κίνδυνο λειψυδρίας, λόγω του ακατάλληλου πλέον δικτύου υδροδότησης, που ξεπερνά στο μεγαλύτερο μέρος του την ηλικία των 50 ετών και έχει απώλειες μέχρι και 30%. Το νέο δίκτυο που θα μεταφέρει νερό από τον Αλιάκμονα υπολογίζεται πως θα τελειώσει το 2000 και θα κοστίσει περίπου 12,5 δισ. δραχμές.

  • Στο μεταξύ οι 120 διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΥΘ από την Τετάρτη πραγματοποιούν 2ωρες στάσεις εργασίας (10 πμ-12 μμ), με αίτημα την άμεση καταβολή του επιδόματος των 18.000 δρχ., επέκταση των επιδομάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ και στους υπαλλήλους του ΟΥΘ και υλοποίηση των υποσχέσεων της διοίκησης σχετικά με τα προγράμματα των παιδικών κατασκηνώσεων. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία την ερχόμενη βδομάδα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ