Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης, κρύβει το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει προωθήσει καν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένη να κάνει και για την έλλειψη των οποίων καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ξεκινά σήμερα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αυτό καταγράφεται στην πραγματικότητα των 4.500 ανεξέλεγκτων χωματερών και των 1.500 ελεγχόμενων, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Κύρια όμως οι εργασίες του συνεδρίου σημαδεύονται από τις παλινδρομήσεις στο πρόβλημα της χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική, οι κάτοικοι της οποίας κινδυνεύουν πλέον ορατά να βουλιάξουν στα σκουπίδια, αν δεν αρχίσει η άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταδικάστηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απόφασή του στις 28 του Μάρτη, γιατί δε συμμορφώθηκε νομοθετικά με την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία 91/156 που αφορά τα στερεά απόβλητα και καθώς επίκειται εντός του Μάη ο ερχομός ομάδας ελεγκτών της Ε Ε και ταυτόχρονα έγινε ορατός πλέον ο κίνδυνος να χαθούν τα 19 δισ. που έχουν δεσμευτεί από κοινοτικούς πόρους για το ίδιο θέμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση που θα κάνει επί του θέματος, σήμερα, ο προσωπικά, πλέον, πολιτικά υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση, αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στο συνέδριο της Κεφαλονιάς. Ο υπουργός αναμένεται να προσπεράσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε καν στην από 7 Ιούνη 1994 επιστολή της Κομισιόν που στη συνέχεια έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 22 Μάη 1995 και να μεταθέσει τις ευθύνες αποκλειστικά στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε γλιτώσει την καταδίκη αυτή, αν δεν κρατούσε στα συρτάρια της εδώ και πάνω από ένα χρόνο την κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία περιέχονται τα "μέτρα και οι όροι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων"! Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σχέδιο της απόφασης αυτής, που αραχνιάζει σε κάποια συρτάρια, αφού λείπουν μερικές από τις υπογραφές των 10 συναρμόδιων υπουργών, έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι εδώ και μήνες έχουν υποβάλει τις παρατηρήσεις τους.

Στην υπουργική αυτή απόφαση, σχέδιο της οποίας κατέχουμε, περιγράφεται σειρά μέτρων για τη μείωση της παραγωγής και της βλαπτικότητας των στερεών αποβλήτων, αλλά και για την αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών με ανακύκλωση ή με τη χρησιμοποίησή τους ως πηγής ενέργειας.

Η απόφαση, εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που περιγράφει, καθιερώνει, επίσης, τη συνευθύνη της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων τους για το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με άρθρο τηςτην οριστική απόφαση για το σχεδιασμό λαμβάνει ένα κρατικό όργανο διοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης "αν υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των πλαισίων των σχεδιασμών δύο ή περισσότερων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων".

Επίσης, με άλλες διατάξεις προβλέπει την αποκατάσταση και εξυγίανση των ανεξέλεγκτων χωματερών από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης μέσα σε διάστημα το πολύ 6 ετών. Τέλος, δίνει το δικαίωμα στα όργανα της πολιτείας να επιβάλουν αυστηρές ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα αρκετών εκατομμυρίων δραχμών) στους παραβάτες της απόφασης αυτής.

Η υπογραφή αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εκτιμούσε, τον Μάρτη, πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο ΕΣΔΚΝΑ, με πολυσέλιδο έγγραφό του που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός, θα δώσει σημαντική ώθηση για την εκπόνηση των περιφερειακών σχεδιασμών. Κι όμως η κυβέρνηση, φοβούμενη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται στην πρακτική της εφαρμογή η απόφαση την κρατά στο συρτάρι.

Εχουμε την περιέργεια τι και αν θα αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για την αδράνειά του στην προώθηση της υπουργικής αυτής απόφασης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο ανακοίνωσε ήδη ότι θα πάρει μέρος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ