Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Μουντζουρώνουν τις "λαδιές"

Παραποιημένα 7.000 - 10.000 έγραφα του Αρχείου Δηλωτικών Εφοδίων Πλοίων του ΙΑ' Τελωνείου

Κάποιοι στο ΙΑ' Τελωνείο Πειραιά, επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι ή τρίτοι και άγνωστοι ακόμη δράστες, προσπαθούν να καλύψουν με "μουντζούρες" τις... λαδιές, που αποκαλύπτουν οι δικαστικές έρευνες για το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ενας αόρατος μηχανισμός φροντίζει να παραποιεί τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που αναγράφονται στα παραστατικά των ανεφοδιασμών θαλαμηγών, εικονικών ή πραγματικών, μειώνοντας ή αυξάνοντας αντίστοιχα τον όγκο του πετρελαίου που φαίνεται ότι διακινήθηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιάζονται οι ποσότητες των καυσίμων που διακινήθηκαν νόμιμα και να μειώνονται αντίστοιχα σημαντικά εκείνες που έβγαιναν παράνομα στην αγορά, με άμεση συνέπεια τη μείωση και των τεράστιων ποσών που έχει ζημιωθεί το δημόσιο. Συνέπεια θα ήταν η μετατροπή κάποιων κατηγοριών από κακουργήματα που είναι σήμερα σε απλά πλημμελήματα λόγω της σμίκρυνσης της έκτασης του λαθρεμπορίου.

Το ποσοστό των παραποιημένων εγγράφων, σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει στο αστρονομικό 80 % εκείνων που αφορούν την τριετία 1993 έως 1995. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έγγραφα του ίδιου διαστήματος, που έχουν ελεγχθεί ως τώρα, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη όσων υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και την προφυλάκιση πλέον των 10 επιχειρηματιών και αρκετών ακόμη τελωνειακών υπαλλήλων, φτάνουν τις τρεις χιλιάδες. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι διορθώσεις έχουν γίνει σε 7 έως 10 χιλιάδες έγγραφα! Οσο για το σύνολο των εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν το διάστημα από το 1990 έως το 1995, αυτά ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες...

Χτες κατασχέθηκε το σύνολο των εγγράφων και σφραγίστηκε το Αρχείο Δηλωτικών Εφοδίων Πλοίων του ΙΑ' τελωνείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες αναζητούνται μεταξύ των υπαλλήλων του τελωνείου, οι οποίοι θα πρέπει να "εργάζονταν" για λογαριασμό τρίτων οι οποίοι ενέχονται στο πολυπλόκαμο δίκτυο. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση εκείνοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι που επεξεργάζονταν τα έγγραφα για λογαριασμό των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών. Εντός των ημερών αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ