ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόρισμα κατεδάφισης των συντάξεων

Η Επιτροπή προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ. Την άμεση επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ζητά η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ, με χτεσινή επιστολή της, προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

Αντί να εξετάσει σοβαρά την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, η επιτροπή που μελετά το θέμα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων, έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση επικίνδυνων σχεδίων για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το προσχέδιο πορίσματος που συντάχτηκε χτες - και σήμερα αναμένεται να δοθεί ολοκληρωμένο στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - θεωρεί την επανασύνδεση "δαπανηρή" - που δεν την επιτρέπει και το πρόγραμμα "σύγκλισης" - και αυθαίρετη και προτείνει άλλες εναλλακτικές λύσεις. "Οι εναλλακτικές προτάσεις στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, αναφέρει το πόρισμα, πρέπει να συνοδεύονται από άλλο μηχανισμό χορήγησης μόνιμης βοήθειας. Αν και θα υπάρχει ανταγωνισμός για την εξασφάλιση πόρων, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να συνυπάρχει με την προστασία των κατωτάτων ορίων και δεν είναι εναλλακτικός των ΚΟ. Κύριο χαρακτηριστικό του μηχανισμού πρέπει να είναι η δυνατότητα εντοπισμού, "στόχευσης" των ατόμων που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια όπως και η δυνατότητα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Με την αποσύνδεση των λειτουργιών της Πρόνοιας και της Ασφάλισης, που θα επιτυγχάνεται έτσι θα αποκομίζονται σημαντικά οφέλη στο σύστημα ασφάλισης".

Οπως φαίνεται καθαρά - αν και παρουσιάζεται ως παράλληλος θεσμός - προωθείται η κατάργηση των κατώτερων ορίων, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή προστασίας των αδύναμων ομάδων και - μάλιστα - προτείνεται στο όνομα δήθεν της προστασίας ατόμων από αυτές τις ομάδες.

Η επιτροπή, όπως αναγνωρίζει το προσχέδιο πορίσματος, δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο απ' το να σκιαγραφήσει ορισμένες λύσεις, που θα αξιολογηθούν ως τα μέσα Ιούλη του 1996 και θα εφαρμοστούν στα τέλη του 1996. Στα πλαίσια αυτά προτείνει τρεις λύσεις:

  • Να χαραχτούν κοινωνικές προτεραιότητες μετά από αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των συνταξιούχων (εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, άλλα εισοδήματα και οικογενειακά βάρη).
  • Να απογραφούν οι συνταξιούχοι και να καταγραφεί το εισόδημά τους από συντάξεις. Μέσα από αυτόν το μηχανισμό θα δοθεί ένα ποσό κάθε μήνα σε κάθε συνταξιούχο, του οποίου το συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα από συντάξεις (ή από όλες τις πηγές) υπολείπεται κάποιου ορίου.
  • Την οργάνωση κάποιων συστημάτων - που δεν περιγράφει - άμεσης βοήθειας προς τους υπερήλικες με τη συμβολή της πολιτείας και των ασφαλιστικών Ταμείων. "Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το προσχέδιο, προωθούν προγράμματα άμεσων υπηρεσιών προς τους υπερήλικες συνταξιούχους τους, που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ζουν στα σπίτια τους. Παραλλαγή της ιδέας αυτής είναι η χορήγηση και χρηματοδότηση προγράμματος κουπονιών ανταλλάξιμων με τέτοιου είδους υπηρεσίες. Αντίστοιχα, μπορούν να εξεταστούν προγράμματα που δημιουργούν μια διασύνδεση μεταξύ των Ταμείων ασφάλισης και του μηχανισμού των ΚΑΠΗ". Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι και τα εγκαταλειμμένα απ' το κράτος ΚΑΠΗ πάνε να τα φορτώσουν κι αυτά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Επιτροπή κάνει αυτές τις προτάσεις - όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ίδια - οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ που δόθηκαν τον Απρίλη του 1996 αντιστοιχούν - σε σταθερές τιμές του Δεκέμβρη του 1995 - σε συντάξεις του 1980! Και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων απ' τα 20 ΗΑΕ, που έγινε με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και εξακολουθεί να εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια οι σημερινές 94.630 δραχμές που είναι η κατώτερη σύνταξη γήρατος - αναπηρίας θα αντιστοιχούσαν σε 90.000 για το 1980. Επίσης οι σημερινές 85.160 δραχμές - που είναι οι κατώτερες λόγω θανάτου - θα αντιστοιχούσαν σε 80.000 το 1980. Και τα κατώτατα όρια στο ΙΚΑ τα παίρνουν 456.500 απ' τους 726.000 συνταξιούχους.

Αμεση επανασύνδεση

Αργά χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κανελλόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη για την επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ.

Χτες, εξάλλου, η Ομοσπονδία με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την άμεση επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπόλοιπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία ζητά η Ομοσπονδία συνταξιούχων οικοδόμων, με χτεσινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Επίσης, ζητούν τη σύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων με τις αντίστοιχες των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Και η επιστολή καταλήγει: "Τα αιτήματα αυτά συσπειρώνουν το σύνολο των συνταξιούχων".

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Τεράστια προσφορά, ελάχιστη χρηματοδότηση

Απλήρωτοι, για δεύτερη φορά μέσα στο 1996, έμειναν οι 64 εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η χρόνια ελλιπής χρηματοδότηση του Ινστιτούτου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών της χώρας μας.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΥΠ έφεραν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Α. Πεπονή,οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης.Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν παρουσιάζεται ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, αλλά απεναντίας παρατηρείται μια συρρίκνωση και υποβάθμιση του έργου του, που μπορεί να οδηγήσει στο μαρασμό του και τελικά ακόμα και στο κλείσιμο. Το 1994 το ΙΥΠ επιχορηγήθηκε με 383 εκατομμύρια δραχμές, το 1995 με 364 εκατομμύρια, ενώ για το 1996 το υπουργείο, ξεπερνώντας κάθε όριο, εγκρίνει μόνο 334 εκατομμύρια, όταν ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η διοίκηση του ΙΥΠ ήταν 593 εκατομμύρια δραχμές.

"Τα χρήματα αυτά που δίνονται φέτος δεν επαρκούν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, που ανέρχονται σε 347 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για αγορά αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, δηλαδή η επιχορήγηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη συντήρησή του", τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό αν θα σταματήσει η φθίνουσα πορεία του Ινστιτούτου, αν θα δοθεί φέτος η επιπλέον χρηματοδότηση, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ΙΥΠ και ζητούν να μάθουν ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου για την ύπαρξη, την ανάπτυξή του και την επέκταση του ΙΥΠ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα.

Το ΙΥΠ ιδρύθηκε το 1965 και μέχρι σήμερα έχει μια τεράστια προσφορά υψηλής εμβέλειας στα παιδιά, την οικογένεια, ενώ επιτελεί εξειδικευμένο έργο στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο ελέγχονται 100.000 νεογέννητα και αποτρέπεται η νοητική καθυστέρηση σε 35 παιδιά περίπου. Η διακοπή της λειτουργίας του ΙΥΠ θα είχε τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας, αφού θα χρειαζόταν να ανοίγει ένα ίδρυμα για νοητικά καθυστερημένα παιδιά κάθε ένα ή δυο χρόνια.

Ανεφάρμοστες οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας

Ανεφάρμοστες πρακτικά θεωρούν οι φαρμακοβιομήχανοι τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας όπως ζητά ο ΕΟΦ απ' τις φαρμακοβιομηχανίες. Αυτό τονίστηκε χτες στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα τους στόχους και τις προοπτικές της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων δήλωσαν ότι θεωρούν αναγκαίες τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας και προτείνουν διάλογο για τον τρόπο και τους όρους που πρέπει να γίνουν οι μελέτες. Αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επισημάνθηκε ότι ένα από αυτά είναι η έλλειψη βοήθειας, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό για την προμήθεια των πρώτων υλών (δραστικών συστατικών) που χρησιμοποιεί. Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητα του κλάδου είναι ο κατακερματισμός και η διασπορά των βιομηχανοστασίων και η υποαπασχόληση του εγκαταστημένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι φαρμακοβιομήχανοι τονίζουν πως τα προϊόντα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας είναι εφάμιλλα των ξένων, σε ό,τι αφορά την ποιότητα, τον τρόπο παραγωγής και την αποτελεσματικότητα ή τη θεραπευτική αξία τους. Το 1995 ο κύκλος εργασιών των 40 φαρμακοβιομηχανιών ήταν 33 δισ. δραχμές, οι οποίες παρήγαν 32 εκ. εμβαλλάγια. Ο μέσος όρος αξίας του εμβαλλαγίου υπολογίζεται σε 1.031 δραχμές.

Προσοχή στην επιλογή γυαλιών ηλίου

Πρέπει να έχουν το ειδικό σήμα εγγύησης προειδοποιεί η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών Οπτομετρών

Η εντύπωση που υπάρχει ότι τα παιδικά γυαλιά ηλίου αποτελούν πολυτέλεια είναι λανθασμένη. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στα μάτια τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια έκθεση σε συνθήκες αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας αρκεί για να επιταχύνει τη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού και να δημιουργηθεί πρώιμος καταρράκτης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών Οπτομετρών Στ. Μυλόβας ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι θεσπίζεται για πρώτη φορά ειδικόσήμα - εγγύηση για την ποιότητα των γυαλιών με σκοπό να προστατεύσουν τους καταναλωτές απ' τη χρήση ακατάλληλων γυαλιών που διατίθενται εκτός οπτικών καταστημάτων. Επίσης δόθηκαν χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου για παιδιά και ενήλικες:

Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος, αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων. Να επιλέγονται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θάλασσα, βουνό, οδήγηση) που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Ιδιαίτερα, όμως, τα παιδικά μάτια, έχουν ανάγκη από ειδικούς ανοιχτόχρωμους φακούς ηλίου, απαραίτητα οργανικούς για να αποφεύγονται ατυχήματα από πιθανή θραύση του σκελετού και πάντοτε άριστης ποιότητας.

Εκλογές στο Σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης

Νέα διοίκηση στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης "Η Ενότητα" καλούνται να αναδείξουν, μέσα από τις εκλογές που ξεκινούν την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο, οι συνταξιούχοι της πόλης. Συγκεκριμένα, οι εκλογικές διαδικασίες γίνονται την Κυριακή 12 Μάη στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και συνεχίζονται Δευτέρα 13, Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μάη, στον ίδιο χώρο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", που στηρίζεται κύρια από τις ταξικές δυνάμεις, αναμένεται για μια ακόμη φορά να συγκροτήσει τη νέα διοίκηση, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των αγώνων και της ευρύτερης οργάνωσης του συνταξιουχικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Καθολικό το αίτημα των συνταξιούχων για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ