ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη για νέα δέσμη μέτρων

Τα θέματα του περιορισμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ο χρόνος και το ποσό των αυξήσεων που θα δοθεί σε συνταξιούχους, καθώς επίσης η ανοδική πορεία του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, θα συζητηθούν αύριο στην κοινή σύσκεψη Σημίτη - Παπαντωνίου - Παπαδόπουλου

Οι προτάσεις των υπουργείων για νέες περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και το ποσό της αύξησης που θα δοθεί σε μερίδα συνταξιούχων, είναι τα δύο βασικά θέματα που θα συζητήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους οικονομικούς υπουργούς Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλο. Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο οικονομικούς υπουργούς, γίνεται κάτω από τη σκιά του πληθωρισμού και των κρατικών ελλειμμάτων - που έχουν ξεφύγει από τους στόχους της κυβέρνησης - και τις υποδείξεις του ΣΕΒ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι πρέπει να παρθούν "εδώ και τώρα" νέα μέτρα, στην κατεύθυνση της σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους, στο όνομα περιορισμού των αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέφεραν ότι τα νέα οικονομικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "περιστολή της σπατάλης του δημόσιου χρήματος", πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, αυτό ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Κύριος στόχος των μέτρων αυτών - που τα βαφτίζουν "διορθωτικά" - είναι ο περιορισμός των δαπανών στο χώρο της υγείας - πρόνοιας, στην κατεύθυνση αντιστοιχών μέτρων που παίρνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό του "κοινωνικού κράτους". Μεταξύ των μέτρων του πορίσματος προβλέπονται συγχώνευση ή και κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και περιορισμός των δαπανών για τις ιατρικές εξετάσεις των ασφαλισμένων (στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι στο πόρισμα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τομέα αυτό), ενώ εκτιμούν ότι λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης των φαρμάκων θα υπάρξει το 1996 μια εξοικονόμηση πόρων 20 - 30 δισ. δραχμών.

Πάντως, στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, υπήρχαν "ριζοσπαστικότερες" σκέψεις για περικοπή των συντάξεων των αντιστασιακών και των πολύτεκνων μητέρων, καθώς και μειώσεις κονδυλίων για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τα φοιτητικά συσσίτια, τις μεταφορές μαθητών κλπ.Μέτρα δηλαδή που αν εφαρμοστούν ενισχύουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της παιδείας. Τα μέτρα αυτά, κινούνται σε παράλληλη κατεύθυνση με τις κυβερνητικές προθέσεις για την "ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων", οι οποίες διέπονται από την επικίνδυνη λογική της κατάργησης του σημερινού συστήματος χορήγησης συντάξεων και αντικατάστασής του με επιλεκτικές πολιτικές παρέμβασης.

Τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο χτεσινό "Ελεύθερο Τύπο" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε αυτοκριτική για καθυστέρηση στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης για μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού παροδική και την απέδωσε στην άνοδο των τιμών στο λάδι, τα καύσιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναγνώρισε ότι λόγω των εξελίξεων αυτών έχει χαθεί ένα τετράμηνο, εκτίμησε όμως ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι 1,5 - 2 μονάδες μικρότερος από πέρυσι. Συνέδεσε επίσης το θέμα της λήψης νέων μέτρων με τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" το οποίο λήγει στο τέλος του 1998, ενώ αναγνώρισε ότι με βάση τις επιδώσεις της ελληνικής οικονομίας το 1997, η χώρα μας δε θα εισέλθει στον πρώτο κύκλο των χωρών της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης. Αρνητικά επίσης απάντησε στο ερώτημα, αν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα λιτότητας, στην περίπτωση επίτευξης των όρων "σύγκλισης" που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)
"Δεν αρκεί μόνο η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων"

Η ηγεσία των μικρεμπόρων ταυτίζεται με τις θέσεις των μεγαλεμπόρων και του ΣΕΒ, διατυπώνοντας την άποψη πως χρειάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την ανησυχία της για την πορεία του σταθεροποιητικού προγράμματος εξέφρασε η συντηρητική διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις συστάσεις της προς την κυβέρνηση για εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και για ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με αντιφάσεις, όπου από τη μια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Καψάλης, κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πιστή στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και από την άλλη κατήγγειλε την επέλαση των πολυκαταστημάτων, επανέλαβε ότι για την άνοδο του πληθωρισμού "φταίει" η λανθασμένη οικονομική πολιτική που στηρίχτηκε "αποκλειστικά" στην υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στη συμπίεση του εισοδήματος των μισθωτών, χωρίς "συγχρόνως" να δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας και τη "δραστική μείωση του σπάταλου δημόσιου τομέα".

Για την "ανάπτυξη" και την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, η διοίκηση της ΕΣΕΕ πρότεινε κατά τα πρότυπα των συστάσεων - αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων:

  • Αποκρατικοποίηση ευρύτατου τμήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών και του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
  • Τη δημιουργία ενός "σταθερού πλαισίου οικονομικής πολιτικής και έμπρακτη εφαρμογή των αποφάσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει". Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη σύλληψης της φοροκλοπής και κλοπής του ΦΠΑ και κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα εισοδήματα, εκτός από αυτές που αναφέρονται σε ορισμένες κοινωνικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η ΕΣΕΕ κατήγγειλε ότι η ακολουθούμενη πολιτική που ευνοεί την επέκταση των πολυκαταστημάτων, ευνοεί την αύξηση της ανεργίας και τον αφελληνισμό του εμπορίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα υπερκαταστήματα λόγω του συστήματος αυτοεξυπηρέτησης χρησιμοποιούν το 40% του προσωπικού που χρειάζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τον ίδιο τζίρο.

Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων η ΕΣΕΕ ζήτησε:

  • Αρση των αντικινήτρων που αποτελούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος χρηματοδότησης και να δοθούν κίνητρα.
  • Να συμπεριληφθεί το εμπόριο σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ και στους αναπτυξιακούς νόμους.
  • Να αρθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και το 35% για τις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς.
  • Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να μη διαρκεί πέρα από τις 9 μ.μ. και να κατοχυρωθεί η κυριακάτικη αργία.
  • Να κατοχυρωθεί η επαγγελματική στέγη
  • Προστασία από το παρεμπόριο των λαϊκών αγορών και των πλανοδίων πωλητών.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το εμπόριο στη χώρα είναι οι 30 - 40 αλυσίδες, ως επί το πλείστον πολυεθνικές, με τις οποίες διαπραγματεύεται θέματα εμπορίου, αδιαφορώντας για τις πάνω από 300.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

"Σκαρφάλωσαν" οι τιμές οικοδομικών υλικών τον Απρίλη

Ανοδική πορεία σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών κατά τον Απρίλη του 1996, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για τον δείκτη τιμών "υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών".

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Ο Γενικός δείκτης του Απρίλη 1996 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτη, σημείωσε αύξηση 0,1% έναντι αύξησης επίσης 0,1% το αντίστοιχο διάστημα του 1995.
  • Ο γενικός δείκτης Απρίλη 1996 σε σύγκριση με το γενικό δείκτη Απρίλη 1995, παρουσίασε αύξηση 7,6% έναντι αυξήσεων 6,8% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Σε μέσα επίπεδα προκύπτει αύξηση 7,7% έναντι αύξησης 7,5% που σημειώθηκε το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ