Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)
"Δεν αρκεί μόνο η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων"

Η ηγεσία των μικρεμπόρων ταυτίζεται με τις θέσεις των μεγαλεμπόρων και του ΣΕΒ, διατυπώνοντας την άποψη πως χρειάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την ανησυχία της για την πορεία του σταθεροποιητικού προγράμματος εξέφρασε η συντηρητική διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις συστάσεις της προς την κυβέρνηση για εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και για ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με αντιφάσεις, όπου από τη μια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Καψάλης, κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πιστή στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και από την άλλη κατήγγειλε την επέλαση των πολυκαταστημάτων, επανέλαβε ότι για την άνοδο του πληθωρισμού "φταίει" η λανθασμένη οικονομική πολιτική που στηρίχτηκε "αποκλειστικά" στην υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στη συμπίεση του εισοδήματος των μισθωτών, χωρίς "συγχρόνως" να δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας και τη "δραστική μείωση του σπάταλου δημόσιου τομέα".

Για την "ανάπτυξη" και την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, η διοίκηση της ΕΣΕΕ πρότεινε κατά τα πρότυπα των συστάσεων - αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων:

  • Αποκρατικοποίηση ευρύτατου τμήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών και του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
  • Τη δημιουργία ενός "σταθερού πλαισίου οικονομικής πολιτικής και έμπρακτη εφαρμογή των αποφάσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει". Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη σύλληψης της φοροκλοπής και κλοπής του ΦΠΑ και κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα εισοδήματα, εκτός από αυτές που αναφέρονται σε ορισμένες κοινωνικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η ΕΣΕΕ κατήγγειλε ότι η ακολουθούμενη πολιτική που ευνοεί την επέκταση των πολυκαταστημάτων, ευνοεί την αύξηση της ανεργίας και τον αφελληνισμό του εμπορίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα υπερκαταστήματα λόγω του συστήματος αυτοεξυπηρέτησης χρησιμοποιούν το 40% του προσωπικού που χρειάζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τον ίδιο τζίρο.

Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων η ΕΣΕΕ ζήτησε:

  • Αρση των αντικινήτρων που αποτελούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος χρηματοδότησης και να δοθούν κίνητρα.
  • Να συμπεριληφθεί το εμπόριο σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ και στους αναπτυξιακούς νόμους.
  • Να αρθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και το 35% για τις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς.
  • Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να μη διαρκεί πέρα από τις 9 μ.μ. και να κατοχυρωθεί η κυριακάτικη αργία.
  • Να κατοχυρωθεί η επαγγελματική στέγη
  • Προστασία από το παρεμπόριο των λαϊκών αγορών και των πλανοδίων πωλητών.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το εμπόριο στη χώρα είναι οι 30 - 40 αλυσίδες, ως επί το πλείστον πολυεθνικές, με τις οποίες διαπραγματεύεται θέματα εμπορίου, αδιαφορώντας για τις πάνω από 300.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ