ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπεράνω ... προστίμου

Θέμα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων στο ΣΚΑΪ, με το αιτιολογικό ότι αρνήθηκε να επανορθώσει δυσφημιστικά σχόλια εις βάρος του ΕΣΡ. Την απόφαση, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρότεινε την έκδοση ανακοίνωσης, που θ' απαντούσε στα σχόλια του ΣΚΑΪ με πολιτικά επιχειρήματα. Με δηλώσεις του ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τακτικό μέλος του ΕΣΡ, τόνισε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι "υπεράνω κριτικής".Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΕΣΡ, θα ζητήσει, όπως είπε, την επανεξέταση της υπόθεσης.

Αντιρρήσεις για την επιβολή προστίμου εξέφρασε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλο και το μέλος του ΕΣΡ Αιμίλιος Μεταξόπουλος. Ο πρύτανης του Παντείου αναφέρει ότι δεν έλαβε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και δεν μπόρεσε να εκθέσει τις απόψεις του. Εχει τη γνώμη ότι οι "επίμαχες μεταδόσεις" κατά του ΕΣΡ έπρεπε ν' αντιμετωπιστούν με "μιαν αυστηρή και νηφάλια ανακοίνωση". Ο εν λόγω σταθμός, όπως σημειώνει ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, έχει "υποπέσει ορισμένες φορές - χωρίς να είναι ο μόνος - σε παραπτώματα που άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων και του σεβασμού της προσωπικότητας των απλών πολιτών". Θεωρεί ότι με την απόφαση του ΕΣΡ, όμως ο ΣΚΑΪ, αποκτά ενδεχομένως επιχειρήματα για να ισχυριστεί "καταχρηστικώς ότι τελεί υπό καθολικό διωγμό".

Ο πρύτανης του Παντείου αναφέρεται επίσης και στην άρνηση του ΕΣΡ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα διακοπής της άμεσης επικοινωνίας του ΕΣΡ "διά του νομίμου εκπροσώπου του με τους δημοσιογράφους". Επισημαίνει ότι τα ανακοινωθέντα δεν επαρκούν και υπογραμμίζει ότι το όργανο που ελέγχει το "ραδιοτηλεοπτικό σύμπαν έχει υποχρέωση να εκτίθεται στις ερωτήσεις, αλλά και τις βολές του τελευταίου".

Η ΝΔ,σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην απόφαση του ΕΣΡ, τονίζει ότι ο έλεγχος του κράτους δεν επιτρέπεται να πλήττει τη νόμιμη εκπλήρωση της αποστολής των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ και πολύ περισσότερο να οδηγεί "αμέσως ή εμμέσως στη διακοπή της λειτουργίας τους".

Ναπολέων και προδοσία

Μια εντυπωσιακή γαλλική υπερπαραγωγή κυριαρχεί απόψε. Πρόκειται για το "Αούστερλιτς" του Αμπελ Γκανς, στην ΕΤ-2 (23.30). Ταινία με εκπληκτικές αναπαραστάσεις των μαχών, εξαιρετική ανάπλαση της εποχής, ακριβή καταγραφή των ηθών και των... εθίμων και με ανεκδοτολογικά υλικά για τη σχέση Ναπολέοντα - Ζοζεφίνας, από τον ίδιο τον δημιουργό του κλασικού βωβού "Ναπολέοντα" του 1925. Οποιος έχει διαβάσει τον "Ναπολέοντα" του Ευγένιου Ταρλέ, θα έχει προσέξει ότι ο μεγάλος αυτός Σοβιετικός ιστορικός ξεκαθαρίζει τα ερωτικά του Βοναπάρτη από την αρχή και δεν ασχολείται στην πορεία καθόλου. Ο Ναπολέων μόνο μια γυναίκα αγάπησε: Την Ζοζεφίνα. Μαζί με τις λεπτομέρειες για τον παράφορο αυτό έρωτα, θα έχουμε την τύχη να δούμε ένα έργο επικό, με εξαιρετικές αναπλάσεις από τη μάχη του "Αούστερλιτς".

Με τους Ζαν Μαρέ, Μισέλ Σιμόν, Κλαούντια Καρτινάλε, Βιτόριο ντε Σίκα.

Από την ΕΤ-2 (22.15) "Ολος ο κόσμος είσαι εσύ" του Κόλιν Γκρεκ.

Διασκευάζοντας την περίφημη νουβέλα του Ακερλι, η ταινία είναι μια συγκινητική κωμωδία παρεξηγήσεων, που συμβαίνουν στο Λονδίνο της δεκαετίας του '50. Ενας καλλιεργημένος μεσήλικας αναγκάζεται να συγκατοικήσει με μια εργατική οικογένεια και τον τρομερό σκύλο της, με αποτέλεσμα να ξεχάσει για λίγο την αγωγή του και την καλλιέργεια του... Με τον Αλαν Μπέιτς.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.45 "Διπλή προδοσία" του Ρότζερ Γιανγκ.

Ο Μπάρι Σιλ, πιλότος από τη Λουιζιάνα, συνεργάζεται με τον υπόκοσμο, μεταφέροντας φορτία μαριχουάνας στην Αμερική. Οι εκπρόσωποι του νόμου, που επιθυμούν τη σύλληψή του, προσπαθούν μάταια να τον παγιδέψουν. Ωστόσο, το 1983, συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Μη αντέχοντας τη στέρηση της ελευθερίας του, προτείνει συνεργασία στους άνδρες της Δίωξης για να κριθεί με επιείκεια. Οι διασυνδέσεις με τους "βαρόνους" της Κολομβίας θα αποβούν χρήσιμες στους κυβερνητικούς πράκτορες. Με τους Ντένις Χόπερ, Ρόμπερτ Καραντάιν.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζονος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου

17.00 - 18.00 ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εκπομπή με ελληνικό και ξένο μουσικόχρωμα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μπάμπης Αντωνίου

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Η κλασική μουσική στον "902" από την Αντέλα Μέρμηγκα.

19.00 - 20.00 ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΙΛΗ ΣΤΟΝ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟ

Ιστορικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και λογοτεχνικές διαδρομές στο χώρο του γραπτού λόγου και των εκδόσεων. Επιμέλεια - Παρουσίαση Ανεκε Ιωαννάτου 20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 15ο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Ονειρεύομαι σημαίνει ελπίζω. Ονειρεύομαι σημαίνει αντιστέκομαι. Ονειρεύομαι σημαίνει αγωνίζομαι. Μια εκπομπή του Γιάννη Κούβαρη και του Λευτέρη Κρανιδιώτη.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η παλιά και νέα ROCK σκηνή και ο ρόλος της στα κοινωνικά δρώμενα. Επιμέλεια - παρουσίαση Εσπέρογλου Δημήτρης.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Τέχνη των 7 ημερών

Ολοι έχουμε γοητευτεί με τις "Γιγαντοαφίσες του σινεμά". Η ΕΤ-1 από το "Παρασκήνιο" (00.50) μας προσκαλεί σε κυριακάτικη βόλτα πριν από 40 χρόνια στην Αθήνα. Στις προσόψεις των κινηματογράφων γεράκια από τη Μάλτα, εξωτικοί έρωτες, αλησμόνητοι γόητες, μοιραίες γυναίκες, χοροί και τραγούδια, δολάρια και όνειρα. Για να γίνουν γνωστές οι ταινίες και να ελκυστεί ο θεατής, γεννήθηκε η "τέχνη των εφτά ημερών", η τέχνη της γιγαντοαφίσας. Σήμερα, χάρη στη συλλογή Hell - Affi συντηρούνται οι παιδικοί ήρωες, οι πρώτες υπερμεγέθεις φιλενάδες, αλλά και μια όψη της Αθήνας που οριστικά έχει χαθεί. Ερευνα - Τσάβαλος. "Το δεύτερο θέμα" του "Παρασκηνίου" είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Γιαλούρη,που πρόσφερε πολλά στην επιστήμη, αλλά και στο διεθνές ολυμπιακό κίνημα. Ερευνα - σκηνοθεσία: Λευτέρης Δανίκας.

Ο Αλαν Μπέιτς πρωταγωνιστεί στην ταινία του Κόλιν Γκρεκ "Ολος ο κόσμος είσαι εσύ" (ΕΤ-2 22.15)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ