ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ
Αλλη μια επιτροπή στον ΟΤΕ

Επιφυλάξεις Κόκκινου

Ενώ ο θόρυβος για τα ψηφιακά δε λέει να κοπάσει, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα της ανάθεσης της νέας προμήθειας των 320.000 ψηφιακών μπήκε εκ νέου στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΤΕ. Τελικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση άλλης μιας επιτροπής, που θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των επειγουσών αλλά και μελλοντικών αναγκών του ΟΤΕ στα ψηφιακά και στις μεγάλες προμήθειες. Στην επιτροπή συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ Νικ. Καλουπτσίδης, Αριστ. Μαντάς και Γεωργ. Χρυσολούρης, δύο από τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση επιχειρεί να ξεπεράσει το μπλοκάρισμα των νέων προμηθειών και να δώσει την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την όποια επέκταση της σύμβασης. Πάντως, η συμμετοχή των Χρυσολούρη και Καλουπτσίδη, που ανέλαβαν επί κυβέρνησης Σημίτη, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την εσωτερική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ και τη διαμόρφωση καινούριων συσχετισμών στα ηγετικά κλιμάκια του Οργανισμού.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως για το θέμα της προμήθειας από τον ΟΤΕ των συμμετρικών καλωδίων ύψους 13 δισ. περίπου ως επέκταση της "961 Α" σύμβασης, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, η διοίκηση περιορίστηκε στην έγκριση καλωδίων που είναι αναγκαία μόνο για το τρέχον έτος αξίας περίπου 4 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων που εξακολουθούν να εφαρμόζουν αδιαφανή και επικίνδυνη πολιτική προμηθειών στο δημόσιο τομέα και απαιτεί: Αναπροσανατολισμό της πολιτικής προμηθειών, με στόχο την απεμπλοκή του από το σφιχτό εναγκαλισμό των πολυεθνικών. Αυστηρή νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου. Ειδικά για τον ΟΤΕ να προχωρήσει η δικαστική έρευνα σχετικά με τις προμήθειες και να αποδοθούν ευθύνες. Τέλος, να αποκαλυφθεί η σχέση πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ - Δημόσιου χρήματος, που αναπτύσσεται στο όλο κύκλωμα των κρατικών προμηθειών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής διατυπώνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος, με επιστολή που απέστειλε χτες στον πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ. Απαντώντας σε αίτημα του Μ. Εβερτ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως υπέρ ή κατά της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, επικαλούμενος την ιδιότητά του, αφήνει όμως να διαφανούν οι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. "Είναι πρόδηλο, αναφέρει στην επιστολή του ο Β. Κόκκινος, ότι η λειτουργία, οι ενέργειες και το πόρισμα τέτοιας επιτροπής, θεωρητικώς τουλάχιστον, είναι δυνατόν να προκαταβάλουν κατά κάποιο τρόπο την κοινή γνώμη και ενδεχομένως να δημιουργήσουν την εντύπωση επηρεασμού της κρίσεως των αρμοδίων εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών". Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί"σχηματίζουν γνώμη μόνο από τα στοιχεία της δικογραφίας και όχι από εκτιμήσεις και κρίσεις τρίτων".


Επιχείρηση αμνησίας

Μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι παράγοντες από πολλές πλευρές, φαίνεται ότι αποτελούν οι ενέργειες, που τελευταία αναπτύσσονται, για την αποφυλάκιση των ελάχιστων φυλακισμένων ακόμη πρωταιτίων του χουντικού πραξικοπήματος, τον Απρίλη του 1967.

Κοντά στις έμμονες και ανιστόρητες θέσεις του Α. Λεντάκη, που ζητάει να χορηγηθεί "συγχωροχάρτι" στους χουντικούς, προστέθηκαν προχτές και οι κραυγές του Κ. Μητσοτάκη, που μιλώντας στη Βουλή πρόσθεσε τη δική του φωνή, ζητώντας την αποφυλάκισή τους για λόγους "επιείκειας".

Πέρα από τις διαφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες - οι ψήφοι των λίγων ακροδεξιών είναι πολύτιμες, τόσο για την Πολιτική Ανοιξη όσο και στη ΝΔ ή στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη - η όλη υπόθεση είναι επικίνδυνη και προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Προκαλεί γιατί η επιχείρηση αμνήστευσης των χουντικών είναι επιχείρηση επιβολής αμνησίας στη λαϊκή μνήμη. Είναι αμνήστευση των εγκλημάτων, που η χούντα προκάλεσε τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην υπόθεση της Κύπρου.

Η όλη υπόθεση έρχεται επιπλέον να προστεθεί σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που επιχειρεί να εξοβελίσει από την ιστορική μνήμη κάθε τι, που εκτός των άλλων θυμίζει και μία αγωνιστική ανάταση του ελληνικού λαού.

Ερχεται να προστεθεί στην πολυδάπανη και με έξωθεν υπερατλαντικές οδηγίες προσπάθεια για ιστορική διαγραφή της περιόδου της χούντας, καθώς σε όλους τους Ελληνες είναι κοινός τόπος ότι τη χούντα την επέβαλαν και τη συντήρησαν οι Αμερικάνοι.

Συμπληρώνει την επιχείρηση φθοράς που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με αφορμή το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όταν φαινομενικά ετερόκλητες δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να φθείρουν την εξέγερση του Νοέμβρη και να συκοφαντήσουν την αντιδικτατορική πάλη του λαού.

Θέλουν να μας πείσουν ότι τέλειωσε πλέον η ιστορία και το χειρότερο επιχειρούν να την ξαναγράψουν. Κάνοντας λόγο για "λίγους άφρονες αξιωματικούς που είναι πλέον γέροι" θέλουν να αποστειρώσουν το όλο εγχείρημα της χούντας και συνακόλουθα να αθωώσουν όσους σχεδίασαν και επέβαλαν το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα μας.

Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη σε μία περίοδο που οι Αμερικάνοι - πάτρωνες των πραξικοπηματιών - αλωνίζουν στον πλανήτη εγκαθιστώντας με ποταμούς αίματος - όπως στη Γιουγκοσλαβία - τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Η επιχείρηση αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπιστεί ως μία "περιθωριακή" υπόθεση που υποκινείται από όσους προσδοκούν ψήφους ακροδεξιών ή από όσους δίνουν "αριστερό" άλλοθι στο εγχείρημα, στο όνομα της "μεγαλοψυχίας".

Ο λαός μας διαθέτει και μνήμη και κρίση. Θυμάται ποιοι έκαναν τη χούντα και ξέρει ποιοι την επέβαλαν. Στο σύνθημα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων "δώστε τη χούντα στο λαό", οι τότε κυβερνώντες απάντησαν με το "στιγμιαίο", που αμνήστευσε πλειάδα συνεργατών της χούντας. Το "ισόβια" στους χουντικούς, για το λαό σημαίνει "ισόβια" διατήρηση της μνήμης, "ισόβια" παρακαταθήκη αντίστασης σε κάθε τι που αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ