ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χαράτσι για τα γυμναστήρια

Μεταφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το δικαίωμα επιβολής ανταποδοτικών τελών

Πολιτική λιτότητας και φορολόγησης των πολιτών, εξήγγειλε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού. Τη μέρα που κατατίθονταν στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση τριών νέων τυχερών παιχνιδιών, η αθλητική ηγεσία προέτρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των γυμναστηρίων με πρόσθετο ανταποδοτικό τέλος. Με την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και του υφυπουργού Αθλητισμού, ένα αίτημα δεκαετιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται προσπαθεια να παραχαραχθεί. Τα τοπικά γυμναστήρια περνούν στην αρμοδιότητα των εκλεγμένων οργάνων, με τη διαφορά ότι γίνεται προσπάθεια μεταφοράς του κόστους συντήρησής τους από τη ΓΓΑ στις... τσέπες των δημοτών. Ενώ παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίζουν και με ποιο ποσοστό να επιχορηγούνται τα εθνικά γυμναστήρια, ο υπουργός των Εσωτερικών αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εφαρμογή ειδικού... ανταποδοτικού τέλους. "Οι φορείς στους οποίους μεταβιβάζεται η κυριότητα ή η χρήση των γυμναστηρίων μπορούν να επιβάλουν ανταποδοτικά τέλη για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας και συντήρησης των αθλητικών τους εγκαταστάσεων", τονίζεται μεταξύ άλλων στην υπουργική απόφαση.

Οι επιχορηγήσεις του 1996

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κινούνται οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών για το 1996. Το συνολικό κονδύλι από 9,6 δισ. δρχ. το 1995, αυξάνεται σε 10,5 δισ. για το 1996, όταν οι απαιτήσεις των 32 ομοσπονδιών ανέρχονταν σε 18 δισ. Ο ΓΓΑ Γ. Λαζαρίδης κάλεσε τις ομοσπονδίες να λειτουργήσουν με "αίσθημα μέτρου ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα". Ηδη πάντως στον ΟΠΑΠ εκκρεμούν ανεκτέλεστες αποφάσεις ύψους 5,5 δισ. δρχ., οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν έκτακτες επιχορηγήσεις σε συλλόγους και ομοσπονδίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε υπουργού. Ο Ανδρ. Φούρας, αφού διευκρίνισε ότι κατά την παραλαβή του υφυπουργείου από τον Γ. Λιάνη, το ύψος των ανεκτέλεστων αποφάσεων έφτανε στα 8,5 δισ. δρχ. υποσχέθηκε να βάλει τάξη σε όλη αυτή την ακαταστασία.

Οπως κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο ποσό της τακτικής επιχορήγησης, ύψους 1.893.000.000 δρχ., θα πάει στα ταμεία του ΣΕΓΑΣ, που είχε όμως καταθέσει προϋπολογισμό μεγαλύτερο κατά 1,2 δισ. Σύμφωνα με τον ΓΓΑ, οι επιχορηγήσεις για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το στίβο, την άρση βαρών και την πάλη, παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Μικρή αύξηση και ανάλογα με τις ανάγκες δίνεται στις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Αναλυτικά τα 10.474.000.000 θα μοιραστούν: Μπάσκετ: 1,445 δισ., Βόλεϊ: 1,125, ΣΕΓΑΣ: 1,893, Κολύμβηση: 1,149, Πάλη: 797 εκατ., Χάντμπολ: 580, Αρση βαρών: 532, Ιστιοπλοϊα: 337, Κωπηλασία: 304, Ποδηλασία: 246, Πυγμαχία: 228, Τένις: 217, Πινγκ - Πονγκ: 196, Ιππασία: 159, Σκοποβολή: 181, Ξιφασκία: 156, Σκάκι: 135, Τάε κβο ντο: 140, Τζούντο: 143, Χιονοδρομία: 134, Θαλάσσιο σκι: 90, Υποβρύχια κολύμβηση: 70, ΟΔΠΕ: 65, Καράτε: 90, Ορειβασία: 40, ΕΟΦΣΑ: 45, ΟΔΚΕ: 24,Μπριτζ: 21, Γκολφ: 15, ΟΔΒΕ: 15, Μπόουλινγκ: 13, ΕΠΟ: 2,1 δισ. δρχ.

Επιπλέον, 16 ομοσπονδίες που θα εκπροσωπήσουν τον ελληνικό αθλητισμό στην Ατλάντα θα επιχορηγηθούν με 376 εκατ. δρχ. για ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ για χρέη προηγούμενων ετών διαφόρων ομοσπονδιών έχει προβλεφτεί κονδύλι 1,2 δισ. δρχ.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό

Οι "πράσινοι" θα παίξουν σήμερα, εκτός απροόπτου, χωρίς τον Ουίλκινς, που δεν προπονήθηκε χτες

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, πράξη τέταρτη, και το δεδομένο είναι ότι δε θα έχουμε απονομή σήμερα στο ΟΑΚΑ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να νικήσει ο Ολυμπιακός. Για... το φόβο των Ιουδαίων, η διοργανώτρια αρχή εκτίμησε ότι είναι μεγάλο το ρίσκο να στέψει τους Πειραιώτες πρωταθλητές στο ΟΑΚΑ. Προφανώς το ίδιο θα ισχύσει σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός αναδειχτεί πρωταθλητής στο Φάληρο, εφόσον φυσικά χρειαστεί και πέμπτο παιχνίδι.

Χωρίς τον Ντ. Ουίλκινς θα αγωνιστεί κατά πάσα πιθανότητα ο Παναθηναϊκός. Ο Αμερικανός ούτε χτες προπονήθηκε και οι ελπίδες να δοκιμάσει το πόδι του είναι ελάχιστες. Η οριστική απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο λίγο πριν το εναρκτήριο τζάμπολ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι για ψυχολογικούς λόγους θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας του. Ο Ουίλκινς σε καμία περίπτωση πάντως δε θα ρισκάρει να θέσει τέρμα στην καριέρα του με ένα νέο σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, προκειμένου να αναδειχτεί πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός.

Οι Πειραιώτες ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αλλά θεωρούν πρώτης τάξεως ευκαιρία την απουσία του Ουίλκινς, ώστε να αναδειχτούν πρωταθλητές μια ώρα νωρίτερα. Ο Γ. Σιγάλας που θα δώσει κανονικά το "παρών" στο παιχνίδι, έστω κι αν αισθάνεται πόνους στον ώμο, θεωρεί κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα την απόδοση της ομάδας του. "Το θέμα δεν είναι αν θα αγωνιστεί ή όχι ο Ουίλκινς, αλλά πώς θα παίξει ο Ολυμπιακός. Ο Ουίλκινς είναι μεγάλος αθλητής, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες να καλύψει το κενό του", υπογράμμισε.

Στον Παναθηναϊκό αισιοδοξούν ότι η έδρα θα παίξει και πάλι το ρόλο της και ο πρωταθλητής θα κριθεί την Κυριακή στο Φάληρο. Ο Μπ. Μάλκοβιτς ετοίμασε τις τελευταίες δύο μέρες τα νέα επιθετικά σχήματα της ομάδας του με τον Στ. Βράνκοβιτς και τον Ν. Οικονόμου στο επίκεντρο. Ο δεύτερος θα αναλάβει και το δύσκολο ρόλο να σταματήσει τον Ουόλτερ Μπέρι, τον παίκτη που έκρινε με την απόδοσή του το παιχνίδι της Κυριακής.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 21.30, οι δύο ομάδες έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των εισιτηρίων που δικαιούνταν και για όσους μείνουν στο σπίτι, τον αγώνα θα καλύψει σε απευθείας μετάδοση το MEGA.

ΒΟΛΕΪ
Προσωρινή εκτόνωση
  • Αποκλιμάκωση της έντασης στην εθνική ομάδα μετά τη συνάντηση ΕΟΠΕ - παικτών
  • Καμιά νύξη για το μέλλον του Χερέρα στη συνάντηση με Μπελιγράτη

Προσωρινή εκτόνωση στην εθνική ομάδα επέφεραν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της ΕΟΠΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θ. Μπελιγράτη, με αντιπροσωπεία των παικτών της εθνικής ομάδας και στη συνέχεια με τους Χ. Χερέρα και Γ. Δερμάτη.

Στη συνάντηση με τους παίκτες που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ο Θ. Μπελιγράτης τούς διαβεβαίωσε ότι από πλευράς της ομοσπονδίας δεν υπάρχει καμιά επίθεση εναντίον τους και ότι όσα τους μεταφέρθηκαν στη Σόφια σαν δικές τους απόψεις από τον επικεφαλής της αποστολής δεν τους εξέφραζαν. Συζητήθηκε ακόμα το θέμα των χρημάτων από το WORLD LEAGUE. Ο Θ. Μπελιγράτης τόνισε ότι δεν έχει σκοπό να τους τα κρατήσει. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης τονίζεται: "Κατά τη δίωρη συζήτηση που διεξήχθη μέσα σε πνεύμα απόλυτης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης έγινε λεπτομερής απολογισμός του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και εκτιμήσεις για το μέλλον της εθνικής ομάδας. Διοίκηση και αθλητές αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε το ελληνικό βόλεϊ να ξαναμπεί στο δρόμο των επιτυχιών". Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΟΠΕ πήραν μέρος ο αντιπρόεδρός της Φ. Τσιόκρης και ο τεχνικός διευθυντής της Κ. Μαργαρίτης, ενώ την Εθνική εκπροσώπησαν ο Δ. Ανδρεόπουλος, ο Ανδρ. Θεοδωρίδης, ο Αντ. Τσακιρόπουλος, ο Μ. Γκιούρδας, ο Γ. Σπανός και ο Γ. Ντράγκοβιτς.

Στη διάθεση της εθνικής ομάδας μπορεί να τεθεί ο Δ. Ανδρεόπουλος αν παραστεί ανάγκη. Σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Θ. Μπελιγράτη δέχτηκε να ξαναδεί το θέμα της συμμετοχής του στην Εθνική, αν χρειαστεί λόγω της στράτευσης Μποζίδη στο τέλος Μάη. Ετσι, ο Ανδρεόπουλος μπορεί να εμφανιστεί στα τελευταία παιχνίδια του WORLD LEAGUE. Στη δωδεκάδα για τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου με Ολλανδία στη θέση του Ανδρεόπουλου μπήκε ο Μποζίδης.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΕΟΠΕ συναντήθηκε με τον Χ. Χερέρα και τον Γ. Δερμάτη και ανάλυσαν την κατάσταση στην εθνική ομάδα. Δεν έγινε όμως καμιά συζήτηση για το θέμα της παραμονής του Χερέρα στο τιμόνι της Εθνικής. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΟΠΕ θα δει το θέμα Χερέρα μετά τις εκλογές που είναι τον Ιούλη.

  • Τα πλήρη αποτελέσματα της α αγωνιστικής στο WORLD LEAGUE. Α ΟΜΙΛΟΣ. Ισπανία - Βραζιλία 0 - 3 και 3 - 2, Κούβα - Αργεντινή 3 - 1 και 3 - 1. Β ΟΜΙΛΟΣ. Ολλανδία - Ιταλία 0 - 3, 1 - 3, Βουλγαρία - Ελλάδα 3 - 0 και 3 - 0, Γ ΟΜΙΛΟΣ. Κίνα - Ιαπωνία 2 - 3, Ρωσία - Ιαπωνία 3 - 2, Κίνα - Ρωσία 0 - 3.@Αρνητική ήταν απάντηση του Ρώσου διεθνή Πάβελ Σίσκιν, προς το παρόν τουλάχιστον, στην Ορεστιάδα που διαπραγματευόταν τη μεταγραφή του στην Ελλάδα.
"Εφυγε" ο Λεφάκης

"Ακέφαλη" έμεινε χτες η ΑΕΚ. Ο πρόεδρος των ερασιτεχνικών τμημάτων, Μιχάλης Λεφάκης, έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 64 χρόνων. Πριν δύο χρόνια είχε αναλάβει το μεγάλο βάρος των ευθυνών να βάλει τάξη στο τμήμα μπάσκετ, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Η κηδεία του θα γίνει στις 14.00 από το Α' Νεκροταφείο.

Παρών ο Σιγάλας, αμφίβολος ο Ντ. Ουίλκινς στον τελικό που ίσως αναδείξ

Παρών ο Σιγάλας, αμφίβολος ο Ντ. Ουίλκινς στον τελικό, που ίσως αναδείξει τον πρωταθλητή

ΠΟΛΟ
Πρώτη πράξη τελικού

Ολυμπιακός - Βουλιαγμένη σήμερα στον Πειραιά

Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν σήμερα στον πρώτο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος πόλο της Α1 κατηγορίας ανδρών Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη. Στις 7μμ στο κολυμβητήριο του Πειραιά οι δυο μονομάχοι θα κυνηγήσουν τη νίκη, ώστε να πάρουν κεφάλι στη μάχη του τίτλου. Ο ΝΟΒ, πρώτος στην κανονική περίοδο, έχει δυο προβλήματα τραυματισμού που ακούν στα ονόματα των Μαυρωτά και Αφρουδάκη, που τραυματίστηκε στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με τον Εθνικό. Ο Γιάννης Γιαννουρής τονίζει: "Είναι ένα ντέρμπι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός έχει πείρα όμως και εμείς έχουμε δείξει ότι εκτός έδρας είμαστε το ίδιο ισχυροί". Στην αντίπερα όχθη ο Μίλε Νάκτις, κόουτς, των ερυθρολεύκων έχει αμφίβολους τους Πλατανίτη, Κραβαρίτη και θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα αγωνιστούν. Αναφερόμενος στο ματς ο Κροάτης τεχνικός δηλώνει: "Στα δύσκολα ο Ολυμπιακός δείχνει τη δύναμή του. Σεβόμαστε τη Βουλιαγμένη, όμως σε καμία περίπτωση δεν τη φοβόμαστε και μάλιστα στην έδρα μας. Εύχομαι να γίνει ένα γερό ματς αντάξιο της δυναμικότητας των δυο ομάδων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ