ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Μια από τα ίδια και... μη χειρότερα
  • Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο
  • Στο "έλεος" των εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών αφήνονται πάλι τα δάση

"Μια από τα ίδια" θα περιλαμβάνει και φέτος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και, όπως φαίνεται, η προστασία των δασών αφήνεται πάλι στο "έλεος" των εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών.

Χτες συνεδρίασε στο υπουργείο Γεωργίας το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ) για τις δασικές πυρκαγιές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να συζητηθούν - όπως ανακοινώθηκε - οι τελευταίες λεπτομέρειες... για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας. Αυτό που φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στο ΣΔΟ είναι ότι και φέτος θα έχουμε "ίδια γεύση" με την περασμένη χρονιά. Στα πλαίσια αυτά, έγινε για μια φορά ακόμα λόγος για οργάνωση, ετοιμότητα, ευελιξία, συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, αλλά το αποτέλεσμα μετράει... Πάντως, ο γγ Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γ. Σμπώκος, αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εξέφρασε την ανησυχία του, δηλώνοντας πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι και φέτος η κυβέρνηση έδειξε πως δεν πήρε κανένα δίδαγμα από τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία στο θέμα αυτό και η αντιπυρική προστασία αναλώνεται σε σχέδια επί χάρτου και τα συνήθη ημίμετρα. Από την άλλη, δεν έγινε τίποτα όσον αφορά τη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου και σε καμία περίπτωση δε ρίχνεται βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και φέτος ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3 από τα 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα (Καναντέρ) έχουν σοβαρές βλάβες και δεν μπορούν να πετάξουν, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα πυροσβεστικά οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας. Για παράδειγμα, στο Δασαρχείο Πάρνηθας τα 9 από τα 15 οχήματα είναι χαλασμένα και στο Δασαρχείο Λαυρίου τα 4 από τα 7 οχήματα χρειάζονται επισκευές για να λειτουργήσουν. Επίσης, υπάρχει καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη δασοπυρόσβεση, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι το ότι η σχετική πρόταση του υπουργείου Γεωργίας, ώστε να χορηγηθεί κονδύλι 11,8 δισ. δραχμών για την πρόσληψη 7.400 περίπου εποχικών για τη δασοπυρόσβεση, "κουτσουρεύτηκε" στα 6 δισ. δραχμές και για την πρόσληψη 5.240 εποχικών, από τους οποίους οι 460 θα είναι οι "δασοκομάντος". Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, αγοράστηκαν από τη Νέα Γιουγκοσλαβία τέσσερα πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία όμως δεν μπορούν να πετάξουν λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ προς τη χώρα αυτή.

Με βάση, πάντως, τα όσα προέκυψαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΔΟ, το μόνο καινούριο - αν μπορεί να ειπωθεί έτσι - ήταν η βελτίωση της διασποράς των εναέριων μέσων σε 21 βάσεις συνολικά και ακόμα να δοθεί ειδικό βάρος στις ευαίσθητες περιοχές με την κατάλληλη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων σε νευραλγικά σημεία του δασικού χώρου.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Λειτουργεί λατομείο σε αναδασωτέα έκταση

Να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες εξόρυξης στη θέση Ανω Τούρλα της Κοινότητας Σεληνίων, όπου ο ΟΛΠ λειτουργεί λατομείο, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Δήμος Κουμπούρης

Τη διακοπή των εργασιών εξόρυξης αδρανών υλικών από την αναδασωτέα έκταση στη θέση Ανω Τούρλα της Κοινότητας Σεληνίων Σαλαμίνας,όπου ο ΟΛΠ λειτουργεί λατομείο, ζητούν, με ερώτησή τους, στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής και Δήμος Κουμπούρης.Οπως σημειώνουν, το λατομείο αυτό, που λειτουργεί από το 1985, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού ανάγλυφου όγκου 171 στρεμμάτων, μια οικολογική καταστροφή, που την έκτασή της σίγουρα δεν αντέχει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της Σαλαμίνας. Να σημειώσουμε ότι το υλικό της εξόρυξης χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή του Νέου Ικονίου Περάματος.

Παράλληλα, το λατομείο όχι μόνο λειτουργεί αυθαίρετα, αφού ο χρόνος επέμβασης έχει λήξει, αλλά επεκτείνεται σε νέο χώρο, κοντά μάλιστα σε οικισμό. Συγκεκριμένα, "σήμερα - σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αν και ο χρόνος επέμβασης έχει λήξει ήδη από τις 24 Ιούνη του 1991, δεν έχει δοθεί παράταση χρόνου λειτουργίας του λατομείου. Ο ΟΛΠ, όμως, όχι μόνο δεν αποκατέστησε το περιβάλλον, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση της 14ης Ιούνη 1985, αλλά συνεχίζει παράνομα και προκλητικά τις εργασίες εξόρυξης αδρανών υλικών σε νέο χώρο που βρίσκεται μέσα σε έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με το ΦΕΚ 628/20-9-91, τεύχος Δ, και είναι σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων (που προβλέπει η σχετική νομοθεσία) από τα όρια του οικισμού Κακή Βίγλα Αιαντείου". Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ζητούν να ακυρωθεί η στηριζόμενη σε ελλιπή στοιχεία κοινή υπουργική απόφαση, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους εκμετάλλευσης του νέου λατομικού χώρου. Ενώ, σημειώνουν ότι ο ΟΛΠ πρέπει να υλοποιήσει, επιτέλους, την υποχρέωσή του να εφαρμόσει τη μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως αυτό επιβάλλεται από την κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τέλος, σημειώνεται πως η παράνομη λειτουργία του λατομείου έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση όλων των φορέων και κατοίκων της Σαλαμίνας και ειδικότερα των κατοίκων των Κοινοτήτων Σεληνίων και Αιαντείου, που εκτός των άλλων δέχονται άμεσα την υποβάθμιση από τη σκόνη και τη χρήση εκρηκτικών υλών.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ζητούν την αποκλειστική ευθύνη της κατάσβεσης

Τις τραγικές αδυναμίες του σημερινού συστήματος δασοπυρόσβεσης επισήμανε χτες η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.Ο πρόεδρος Ι. Λεόντιος τόνισε ότι οι πυροσβέστες δικαιούνται να μη δεχτούν το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα δάση, το οποίο συντάχθηκε χωρίς να ακουστούν οι απόψεις τους. "Οι πυρκαγιές των δασών, συνέχισε, δεν αντιμετωπίζονται με δαπανηρές προσλήψεις εποχιακών και ανεκπαίδευτων υπαλλήλων. Πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα και να ανατεθεί το έργο της κατάσβεσης στους επαγγελματίες πυροσβέστες. Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να περιοριστεί στο έργο της πρόληψης και της δασοπονίας. Στο αρχηγείο του ΠΣ μελετήθηκε το θέμα με τη συμμετοχή και του σωματείου και διαπιστώθηκε πόσο επιζήμιο είναι το σημερινό σύστημα. Καλούμε την πολιτεία να πάψει να χρηματοδοτεί δύο ξεχωριστές υπηρεσίες για το ίδιο αντικείμενο. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν άλλοι πυροσβέστες για τις φωτιές μέσα στις πόλεις και άλλοι για τις φωτιές στα δάση. Στην Ελλάδα μάλιστα, όπου πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από ημιαγροτικές ή από αστικές περιοχές και επεκτείνονται στα δάση, η επιμονή στη διατήρηση της σημερινής κατάστασης θα οδηγήσει και πάλι στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Η έλλειψη συντονισμού των ετερόκλιτων δυνάμεων, η ανυπαρξία ενιαίας διοίκησης, η λειψή υλικοτεχνική υποδομή και των δύο υπηρεσιών θα φέρουν και πάλι τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι το 1986, όταν το ΠΣ ήταν συνυπεύθυνο στον τόπο της κατάσβεσης και επάνδρωσε με δικό του προσωπικό πολλά οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας είχαμε το μικρότερο συντελεστή καιόμενης έκτασης;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ