Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Λειτουργεί λατομείο σε αναδασωτέα έκταση

Να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες εξόρυξης στη θέση Ανω Τούρλα της Κοινότητας Σεληνίων, όπου ο ΟΛΠ λειτουργεί λατομείο, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Δήμος Κουμπούρης

Τη διακοπή των εργασιών εξόρυξης αδρανών υλικών από την αναδασωτέα έκταση στη θέση Ανω Τούρλα της Κοινότητας Σεληνίων Σαλαμίνας,όπου ο ΟΛΠ λειτουργεί λατομείο, ζητούν, με ερώτησή τους, στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής και Δήμος Κουμπούρης.Οπως σημειώνουν, το λατομείο αυτό, που λειτουργεί από το 1985, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού ανάγλυφου όγκου 171 στρεμμάτων, μια οικολογική καταστροφή, που την έκτασή της σίγουρα δεν αντέχει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της Σαλαμίνας. Να σημειώσουμε ότι το υλικό της εξόρυξης χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή του Νέου Ικονίου Περάματος.

Παράλληλα, το λατομείο όχι μόνο λειτουργεί αυθαίρετα, αφού ο χρόνος επέμβασης έχει λήξει, αλλά επεκτείνεται σε νέο χώρο, κοντά μάλιστα σε οικισμό. Συγκεκριμένα, "σήμερα - σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αν και ο χρόνος επέμβασης έχει λήξει ήδη από τις 24 Ιούνη του 1991, δεν έχει δοθεί παράταση χρόνου λειτουργίας του λατομείου. Ο ΟΛΠ, όμως, όχι μόνο δεν αποκατέστησε το περιβάλλον, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση της 14ης Ιούνη 1985, αλλά συνεχίζει παράνομα και προκλητικά τις εργασίες εξόρυξης αδρανών υλικών σε νέο χώρο που βρίσκεται μέσα σε έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με το ΦΕΚ 628/20-9-91, τεύχος Δ, και είναι σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων (που προβλέπει η σχετική νομοθεσία) από τα όρια του οικισμού Κακή Βίγλα Αιαντείου". Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ζητούν να ακυρωθεί η στηριζόμενη σε ελλιπή στοιχεία κοινή υπουργική απόφαση, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους εκμετάλλευσης του νέου λατομικού χώρου. Ενώ, σημειώνουν ότι ο ΟΛΠ πρέπει να υλοποιήσει, επιτέλους, την υποχρέωσή του να εφαρμόσει τη μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως αυτό επιβάλλεται από την κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τέλος, σημειώνεται πως η παράνομη λειτουργία του λατομείου έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση όλων των φορέων και κατοίκων της Σαλαμίνας και ειδικότερα των κατοίκων των Κοινοτήτων Σεληνίων και Αιαντείου, που εκτός των άλλων δέχονται άμεσα την υποβάθμιση από τη σκόνη και τη χρήση εκρηκτικών υλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ