Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Οι πυλωτές είναι κοινόχρηστοι χώροι

Ακυρη κάθε αγοραπωλησία και ενοικίαση χώρων πυλωτής για στάθμευση αυτοκινήτων

Οι χώροι των πυλωτών είναι υποχρεωτικά κοινόχρηστοι, δεν μπορεί να διαιρεθούν σε ιδιοκτησίες και κατά συνέπεια απαγορεύεται η πώληση και ενοικίασή τους για στάθμευση αυτοκινήτων, καθώς και η παραχώρησή τους σε τρίτα πρόσωπα εκτός της πολυκατοικίας, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 448/1996 απόφαση του Δ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Με αυτή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι άκυρη κάθε αγοραπωλησία και ενοικίαση χώρων πυλωτής για στάθμευση αυτοκινήτων. Παράλληλα, τινάζονται στον αέρα όλα τα συμβόλαια πώλησης ή ενοικίασης πυλωτών που έχουν υπογραφεί μεταξύ οικοπεδούχων ή κατασκευαστών οικοδομών με τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και αναμένονται χιλιάδες αγωγές γι' αυτό το θέμα σ' όλη τη χώρα.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε επίσης ότι:

  • Είναι παράνομη η ενοικίαση θέσεων πάρκινγκ σε πυλωτή, αφού αποτελεί από το νόμο "κοινόχρηστο" και "κοινόκτητο" χώρο, ανάλογα με τη μερίδα ιδιοκτησίας.
  • Ο αγοραστής ενός διαμερίσματος γίνεται υποχρεωτικά συγκύριος της κοινόχρηστης πυλωτής και των χώρων στάθμευσης, κατά το μερίδιο της συμμετοχής του στο διαμέρισμα.
  • Οι συνιδιοκτήτες των οικοδομών οι οποίες ανεγείρονται με το πολεοδομικό σύστημα που αφήνει ακάλυπτο το ισόγειο, είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν ακάλυπτο ή καλυμμένο χώρο για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των συνιδιοκτητών της οικοδομής.
  • Οι θέσεις των χώρων στάθμευσης των πυλωτών ακολουθεί την "τύχη" των διαμερισμάτων και όχι των ιδιόκτητων αποθηκών ή άλλων βοηθητικών χώρων. Δηλαδή, οποιαδήποτε παραχώρηση πάρκινγκ σε ιδιοκτήτη αποθήκης - και όχι διαμερίσματος - θεωρείται άκυρη και αντιβαίνει στις πολεοδομικές διατάξεις.Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ουσιαστικά επαναφέρει και διευκρινίζει ανάλογες θέσεις που είχαν διατυπωθεί στην 5/1991 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου και τότε οι πυλωτές είχαν κριθεί κοινόχρηστοι χώροι.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Αλ. Βούλγαρης είπε: "Είναι σωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου, γιατί ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες μιας έκτασης. Υπάρχει, όμως, πρόσθεσε, η δυνατότητα από την πολεοδομική νομοθεσία (ν. 960/1979) στο χώρο της πυλωτής να μπορούν να σταθμεύουν αυτοκίνητα. Αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης ή ενοικίασης αυτών των θέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ