ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΤΕ
Συγκαλείται την Πέμπτη η Ολομέλεια Εφετών

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Κόκκαλη, ότι Ελληνες πολιτικοί και εκδότες εκπροσωπούν ξένα οικονομικά συμφέροντα

Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μάη συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση της προμήθειας των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, Γ. Κανελλόπουλου.Στην Ολομέλεια θα συμμετάσχουν 28 πρόεδροι εφετών και 165 εφέτες. Εισηγητής του θέματος θα είναι ο πρόεδρος εφετών, Γ. Κρασσάς,ενώ η εισαγγελική πρόταση θα γίνει από τον εισαγγελέα Εφετών, Λ. Καράμπελα,που διενήργησε τη συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα και κατέληξε στην εκτίμηση ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για έξι αξιόποινες πράξεις: Ψευδή βεβαίωση, απάτη, δωροδοκία - δωροληψία (κακουργήματα), παράβαση καθήκοντος, απιστία και ψευδορκία μάρτυρα (πλημμελήματα).

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας Εφετών αναμένεται να αρχίσει στις 12.30 περίπου το μεσημέρι και να τελειώσει τις απογευματινές ώρες με ψηφοφορία. Η απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης και ανάθεση της κύριας ανάκρισης σε εφέτη ειδικό ανακριτή πρέπει να ληφθεί κατά πλειοψηφία. Η πλειοψηφία των παρόντων μελών θα ορίσει, επίσης, τον ειδικό ανακριτή και τον αναπληρωτή του. Ο εισαγγελέας, που θα έχει την εποπτεία των ανακρίσεων, θα οριστεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαρά.Σε περίπτωση που η Ολομέλεια Εφετών κρίνει ότι δε συντρέχει λόγος διερεύνησης της υπόθεσης από εφέτη ειδικό ανακριτή, η δικογραφία θα διαβιβαστεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αναστ. Κανελλόπουλο,για την άσκηση ποινικής δίωξης και την ανάθεση του ανακριτικού έργου σε πρωτοδίκη.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Εφετών, Γ. Ζορμπάς,που πρώτος είχε διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τα ψηφιακά και είχε συντάξει πόρισμα παρόμοιο με αυτό του συναδέλφου του Λ. Καράμπελα, από τα Γιάννενα όπου έχει μετατεθεί, δήλωσε ότι "η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτρέψει την επικράτηση αυτών που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν το ρόλο μιας οικονομικής χούντας στον τόπο". Ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Χριστόφ. Τζαννακάκης,ο οποίος είχε διατάξει τη συνέχιση της προκαταρκτικής έρευνας τον περσινό Ιούνη, θεωρώντας ανεπαρκή τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το πόρισμα Ζορμπά, επανέλαβε τη δήλωση που έκανε τότε, ότι αν ανοίξει το στόμα του πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους. Χαρακτήρισε, επίσης, "απαράδεκτες" τις ενέργειες του εισαγγελέα, Γ. Ζορμπά, την τελευταία βδομάδα του Ιούνη 1995 και τόνισε, όσον αφορά τον ίδιο (που αποχωρούσε σε λίγες μέρες από τον κλάδο), ότι "ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει επηρεασμός ή φόβος σε οποιαδήποτε ενέργειά του".

Κλήση Κόκκαλη από εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε κατεπειγόντως χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστ. Κανελλόπουλος,με αφορμή την ολοσέλιδη ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρ. Κόκκαλη,στον Τύπο. Απέστειλε δε κλήση στον ίδιο να παρουσιαστεί ενώπιόν του μέσα στην ερχόμενη βδομάδα για να καταθέσει ως μάρτυρας. Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών Κόκκαλη ότι "τα ξένα συμφέροντα και η επίμονη προσπάθειά τους για την καταστροφή της ελπιδοφόρας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας κρύβονται πίσω από γνωστούς και μη εξαιρετέους "Ελληνες" πολιτικούς, "εκδότες" και "δημοσιογράφους", που κόπτονται - με εκπληκτική υποκρισία - για τη διαφάνεια, επαναλαμβάνοντας μονότονα πλέον τα περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", όταν οι ίδιοι έχουν αθεράπευτα εμπλακεί από καιρό στο πλέον άνομο σύμπλεγμα οικονομικοπολιτικών συναλλαγών, εκβιασμού και αλληλεξαρτήσεων". Ο Σωκρ. Κόκκαλης κατονομάζει τους Κ. Μητσοτάκη και Α. Αλαφούζο,αλλά θα υποχρεωθεί ενώπιον του εισαγγελέα να αναφέρει ποιους ακόμα πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους υπαινίσσεται και βάσει ποιων στοιχείων τούς κατηγορεί ως εκπροσώπους ξένων οικονομικών συμφερόντων.

Η Βάσω Παπανδρέου

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,κατά του βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης, Στ. Στεφανόπουλου,ο οποίος σε δηλώσεις του την ενέπλεξε στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ και σε άλλα "διαπλεκόμενα σκάνδαλα". Αργότερα δήλωσε η υπουργός: "Ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σήψης. Προσωπικά, δεν πρόκειται να το ανεχθώ. Εχουμε υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε το σκηνικό και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αλλά όχι να υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες". Στη μήνυσή της προτείνει ως μάρτυρες τους υπουργούς Γερ. Αρσένη,Ε. Γιαννόπουλο,Κ. Λαλιώτη και Α. Τσοχατζόπουλο,καθώς και τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

Η Β. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι εντός των ημερών θα καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης κατά του Στ. Στεφανόπουλου, όπως και κατά της εφημερίδας ΝΙΚΗ, για σχόλιό της που τη χαρακτήριζε ως τον "καλύτερο εκπρόσωπο του Σ. Κόκκαλη στην κυβέρνηση".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συμφωνεί και επαυξάνει η ΟΚΕ...

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΚΕ θεωρεί θετικό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, για την ενίσχυση των εργοδοτών από τους ανέργους. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις η ΕΕ είναι ακόμα πιο "πίσω" και από αυτό το νομοθέτημα!

Επιδότηση ανεργίας "δύο ταχυτήτων" προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία της στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης, που ουσιαστικά πριμοδοτεί τους εργοδότες με περισσότερα από 200 δισ. δραχμές του ΟΑΕΔ!Η ΕΕ της ΟΚΕ στην εισήγησή της προς την Ολομέλειά της, που θα καταλήξει σε γνωμοδότηση στις 20 Μάη,εκφράζει επίσης και την παραίνεση για γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο!

Ακόμα περισσότερο, το όργανο της συναίνεσης παρατηρεί ότι δεν αρκούν οι κοινοτικοί και κρατικοί πόροι για την εφαρμογή των μέτρων και υπογραμμίζει ότι "η κοινωνική αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ένα πρόβλημα, που στη λύση του θα πρέπει να συνεισφέρει το σύνολο της κοινωνίας με συγκεκριμένους νέους πόρους, η εξεύρεση των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συζήτησης και στο πλαίσιο μιας αναγκαίας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης". Ευθυγραμμίζονται έτσι οι "κοινωνικοί εταίροι", μετά και τις ανάλογες προτροπές του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα,και την παλαιότερη τοποθέτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων για επιβολή νέου φόρου...

Η ΕΕ της ΟΚΕ χαρακτηρίζει Θετικά τα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης",που θα αξιοποιούνται για την ανταλλαγή του επιδόματος ανεργίας με τη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και "επιδότησης της απασχόλησης". Σ' αυτό το σημείο, όμως, διατυπώνει δυο απόψεις. Η μία είναι σύμφωνη, με τον όρο ότι ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει απολύσεις ένα χρόνο πριν την αξιοποίηση των "μεριδίων απασχόλησης" για να μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης. Η άλλη ζητά τη μείωση του χρόνου σε τέσσερις μόνο μήνες!

Στη συνέχεια προτείνει και "κοινωνική εργασία" από τους μακροχρόνια άνεργους για να αυξάνεται "έμμεσα" το επίδομά τους! Αναφέρει επίσης την ανάγκη εξέτασης της "μείωσης του έμμεσου κόστους εργασίας"!Με δειλό τρόπο εκφράζει ακόμα τη δυνατότητα εξέτασης κατάργησης της υπερεργασίας.

Επίσης, θεωρεί θετικό μέτρο για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών την "ειδική επιτροπή μελέτης" και την πρόβλεψη έκδοσης καρτών "προσωρινής καταγραφής" και "παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας αλλοδαπών", μέτρο που ουσιαστικά οδηγεί στην ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, αποφεύγοντας να δώσει οριστική λύση στην κατεύθυνση της πλήρους νομιμοποίησης.

Ανάλογα θετική είναι η γνώμη της για τα "Περιφερειακά Γραφεία Απασχόλησης",τα οποία μάλιστα, κατά τη γνώμη της, μπορούν να ιδρύονται και από συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έξοδα λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Διάταξη, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Εδώ η ΟΚΕ ζητά και τη σύναψη "προγραμματικών συμφωνιών" για το ποιος μπορεί να ιδρύει τέτοια γραφεία...

Με την ίδια λογική, η ΕΕ της ΟΚΕ εισέρχεται στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, όπου εκφράζει και ορισμένες διαφοροποιήσεις. Μία από αυτές τις "διαφοροποιήσεις" έχει να κάνει με την αλλαγή διατύπωσης σχετικά με τη σύσταση Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση. Μόνο που η διατύπωση που προτείνεται είναι ίδια με αυτή του νομοσχεδίου!!!

Γενικά η ΟΚΕ τάσσεται υπέρ της επιδότησης θέσεων εργασίας και της βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης... Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων, που τη συνδέει όμως πάλι με τη διευκόλυνση των ανέργων να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης και επανακατάρτισης.

ΡΕΠΠΑΣ
Δεν αποκλείονται συναντήσεις

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με ιδιώτες επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση των ψηφιακών. Την απάντηση αυτή έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν και διευκρίνισε ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος ήταν φειδωλός όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, προχτές αργά το βράδυ, με τον Πέτρο Λάμπρου, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ. Οσο για το θέμα της προμήθειας των νέων ψηφιακών από την επέκταση της σύμβασης με τη ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σύμβαση που έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, ο Δ. Ρέππας παρέπεμψε στη διοίκηση του Οργανισμού.

Μπριγάδα για την Κούβα

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που σήμερα τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας συμμετέχει και φέτος στη διεθνή μπριγάδα "Χοσέ Μαρτί", που διοργανώνει το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών από τις 10 Ιούλη μέχρι και τις 3 Αυγούστου.Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα, Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος, τηλ. 8214.916 (κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 5-8 μ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 910.603.

Διάλεξη του ΚΜΕ

Το Ιστορικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα "Κοινωνία και λαός κατά τους 13ο και 14ο αιώνες", αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΜΕ (Τροίας 36). Το θέμα θα εισηγηθεί η ιστορικός Βάσω Γεωργιάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ