Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συμφωνεί και επαυξάνει η ΟΚΕ...

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΚΕ θεωρεί θετικό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, για την ενίσχυση των εργοδοτών από τους ανέργους. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις η ΕΕ είναι ακόμα πιο "πίσω" και από αυτό το νομοθέτημα!

Επιδότηση ανεργίας "δύο ταχυτήτων" προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία της στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης, που ουσιαστικά πριμοδοτεί τους εργοδότες με περισσότερα από 200 δισ. δραχμές του ΟΑΕΔ!Η ΕΕ της ΟΚΕ στην εισήγησή της προς την Ολομέλειά της, που θα καταλήξει σε γνωμοδότηση στις 20 Μάη,εκφράζει επίσης και την παραίνεση για γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο!

Ακόμα περισσότερο, το όργανο της συναίνεσης παρατηρεί ότι δεν αρκούν οι κοινοτικοί και κρατικοί πόροι για την εφαρμογή των μέτρων και υπογραμμίζει ότι "η κοινωνική αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ένα πρόβλημα, που στη λύση του θα πρέπει να συνεισφέρει το σύνολο της κοινωνίας με συγκεκριμένους νέους πόρους, η εξεύρεση των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συζήτησης και στο πλαίσιο μιας αναγκαίας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης". Ευθυγραμμίζονται έτσι οι "κοινωνικοί εταίροι", μετά και τις ανάλογες προτροπές του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα,και την παλαιότερη τοποθέτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων για επιβολή νέου φόρου...

Η ΕΕ της ΟΚΕ χαρακτηρίζει Θετικά τα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης",που θα αξιοποιούνται για την ανταλλαγή του επιδόματος ανεργίας με τη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και "επιδότησης της απασχόλησης". Σ' αυτό το σημείο, όμως, διατυπώνει δυο απόψεις. Η μία είναι σύμφωνη, με τον όρο ότι ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει απολύσεις ένα χρόνο πριν την αξιοποίηση των "μεριδίων απασχόλησης" για να μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης. Η άλλη ζητά τη μείωση του χρόνου σε τέσσερις μόνο μήνες!

Στη συνέχεια προτείνει και "κοινωνική εργασία" από τους μακροχρόνια άνεργους για να αυξάνεται "έμμεσα" το επίδομά τους! Αναφέρει επίσης την ανάγκη εξέτασης της "μείωσης του έμμεσου κόστους εργασίας"!Με δειλό τρόπο εκφράζει ακόμα τη δυνατότητα εξέτασης κατάργησης της υπερεργασίας.

Επίσης, θεωρεί θετικό μέτρο για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών την "ειδική επιτροπή μελέτης" και την πρόβλεψη έκδοσης καρτών "προσωρινής καταγραφής" και "παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας αλλοδαπών", μέτρο που ουσιαστικά οδηγεί στην ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, αποφεύγοντας να δώσει οριστική λύση στην κατεύθυνση της πλήρους νομιμοποίησης.

Ανάλογα θετική είναι η γνώμη της για τα "Περιφερειακά Γραφεία Απασχόλησης",τα οποία μάλιστα, κατά τη γνώμη της, μπορούν να ιδρύονται και από συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έξοδα λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Διάταξη, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Εδώ η ΟΚΕ ζητά και τη σύναψη "προγραμματικών συμφωνιών" για το ποιος μπορεί να ιδρύει τέτοια γραφεία...

Με την ίδια λογική, η ΕΕ της ΟΚΕ εισέρχεται στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, όπου εκφράζει και ορισμένες διαφοροποιήσεις. Μία από αυτές τις "διαφοροποιήσεις" έχει να κάνει με την αλλαγή διατύπωσης σχετικά με τη σύσταση Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση. Μόνο που η διατύπωση που προτείνεται είναι ίδια με αυτή του νομοσχεδίου!!!

Γενικά η ΟΚΕ τάσσεται υπέρ της επιδότησης θέσεων εργασίας και της βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης... Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων, που τη συνδέει όμως πάλι με τη διευκόλυνση των ανέργων να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης και επανακατάρτισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ