Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ανδρέας στη θέση του Ανδρέα" ο Κ. Σημίτης

Αποφασισμένος να αναμετρηθεί "μια και έξω" με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί που θα έχουν διαμορφωθεί στο συνέδριο, φέρεται ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,επιδιώκοντας να επιβληθεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Τις προθέσεις του αυτές ο πρωθυπουργός τις κατέστησε σαφείς στον γραμματέα της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδη,με τον οποίο είχε χτες συνάντηση μιας ώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα σε όποια ηγετική θέση προταθεί, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα πράξει και για τη θέση του προέδρου του Κινήματος, πράγμα που έχουν αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις τους στενοί συνεργάτες του (Παρ. Αυγερινός, Λ. Παπαδήμας, κ.ά.). Πάντως, στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι θα επιμείνει στην εκλογή ισχυρού αντιπροέδρου με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε ο Λ. Αποστολίδης, ο οποίος ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο πρόεδρος με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ουσιαστικά να είναι διάδοχος του Α. Παπανδρέου και όχι αντιπρόεδρος - βοηθός του Α. Παπανδρέου, όπως προτείνει η πλειοψηφία του ΕΓ.

Εξάλλου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση του υπέρ των "καθαρών λύσεων". "Πάντα καθαρές λύσεις είναι οι καλύτερες", δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου άφησε να διαφανούν οι διαφορετικές απόψεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι "ο ίδιος συμφωνεί σε γενικές γραμμές με αυτή την πορεία", την πορεία δηλαδή που χάραξε το ΕΓ. Αναφέρθηκε επίσης, άλλη μια φορά, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο είπε ότι είναι πάνω από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και ενδιαφέρεται μόνο για την ενότητα της παράταξης. Οσον αφορά τις αποφάσεις του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε πως οι προτάσεις δεν έγιναν "για να φωτογραφήσουν κάποιο μέλος για τη θέση του αντιπροέδρου". Κληθείς αργότερα να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού υπέρ των "καθαρών λύσεων", δήλωσε: "Και εγώ είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων και ό,τι προτείνουμε και εμείς είναι καθαρές λύσεις". Περισσότερο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος κάλεσε τον Κ. Σημίτη να δώσει το παράδειγμα ότι θέλει καθαρές λύσεις στην πράξη.

Από την πλευρά των "προεδρικών" ο Γ. Λιάνης προκάλεσε όποιον επιθυμεί να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός θα εκλεγεί από το συνέδριο και αποφεύγει να συμφωνήσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στις εκλογές με τον Κ. Σημίτη. Από την πλευρά του ο Γ. Σουλαδάκης τάχθηκε υπέρ της εκκαθάρισης του θέματος και να ψηφιστεί ο Κ. Σημίτης ως προτεινόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός το 1997, ενώ ο Γ. Μαγκριώτης,μιλώντας στο "Φλας", ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να μη θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου.

Αν και επίσημα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμαζαν ότι οι χτεσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του 7μελούς προεδρείου της ΚΟ είχανχαρακτήρα αναμέτρησης και καταγραφής συσχετισμών των ομάδων, ωστόσο ήταν προφανές ότι οι αντιμαχόμενες ομάδες κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες για να ενισχύσουν τους "εκπροσώπους" τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία μάλλον ευνοούν την ομάδα Σημίτη, η οποία εξέλεξε τους τρεις πρώτους στο προεδρείο της ΚΟ, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές ανήκουν στην ομάδα Ακη και δύο στην ομάδα Αρσένη. Ετσι στο προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκαν οι βουλευτές Θ. Δημητρακόπουλος, Π. Φουντάς, Θ. Αλευράς, Μ. Θωμά, Ν. Ακριτίδης, Λ. Λωτίδης, Α. Δαμιαντίδης και Ντεντιδάκης. Οι δύο τελευταίοι ισοψήφησαν.

Η εσωκομματική διαμάχη θα μεταφερθεί αύριο στην ΚΕ, η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή απορρίψει την εισήγηση του ΕΓ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ