ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ικανοποιούνται οι ορέξεις των μεγαλοεργολάβων

Ονομαστικοποίηση μετοχών με... ανώνυμες εταιρίες (! ), ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Την κυβερνητική υποχώρηση κατά κράτος στις απαιτήσεις των τεχνικών εταιριών, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τεράστιο μέτωπο που άνοιξε με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ, αναμένεται να ανακοινώσει σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις μεγαλοεργολάβων και διαφόρων κατηγοριών επενδυτών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τροποποίηση του ΠΔ 82/96, στο σημείο που αφορά την ονομαστικοποίηση μετοχών "μέχρι φυσικού προσώπου",τροποποίηση που αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των ισχυρών δεσμών της κυβέρνησης με τα εκδοτικά συμφέροντα, τα οποία λυμαίνονται τις δημόσιες προμήθειες και δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες σκανδάλων. Οι αλλαγές θα ενταχθούν στο νέο νόμο περί προμηθειών δημοσίου και δημοσίων έργων,που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,και που θα κατατεθεί προς συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Με δεδομένη, λοιπόν, την ακύρωση έστω και αυτού του ημίμετρου που θεσπίστηκε, το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο αν θα εξαιρεθούν από την ονομαστικοποίηση "μέχρι φυσικού προσώπου" μόνο οι ξένες εταιρίες και οι θεσμικοί επενδυτές ή θα απαλλαγούν και οι ελληνικές. Οι μεγαλοεργολάβοι προειδοποιούν ότι αν επιλεγεί η πρώτη "λύση", θα υπάρχει μεροληψία σε βάρος των ελληνικών τεχνικών εταιριών και μιλούν για "σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία σε μια κρίσιμη στιγμή προώθησης των μεγάλων έργων". Στη δεύτερη περίπτωση, κατά την οποία η ρύθμιση της ονομαστικοποίησης ισχύσει μόνο για νομικά πρόσωπα, θα έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με κυβερνητικό ρεζιλίκι,καθώς αίρονται όλα τα προσχήματα περί διαφάνειας των συναλλαγών, αφού ως κάτοχοι μετοχών θα φαίνονται ανώνυμες εταιρίες!

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, πάντως, καλού - κακού, έστειλε σε όλες τις εταιρίες που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις επιστολή, με την οποία ζητά να γνωστοποιήσουν το αργότερο σήμερα τις ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης των ονομαστικών μετοχών στους μετόχους τους.

Πλάτες από τη ΝΔ

Στο μεταξύ, η ΝΔ με τη σειρά της βάζει πλάτες στην κυβέρνηση προκειμένου να τροποποιηθεί το καθεστώς της ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιριών που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου. Χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Παυλόπουλος,δήλωσε ότι η ΝΔ περιμένει από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα και κατόπιν θα "εκθέσει την άποψή της". Περισσότερο σαφής ήταν ο Στ. Δήμας,που δήλωσε ότι η κυβέρνηση "ανεύθυνα και πρόχειρα προσπάθησε να ρυθμίσει το θέμα ονομαστικοποίησης", ενώ ζήτησε να αλλάξει η σχετική ρύθμιση. Θρασύς και ο Γ. Σουφλιάς,έκανε λόγο για "νομοθετικό πλαίσιο που είναι ανεφάρμοστο" και ζήτησε με τη σειρά του να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς και να "αρθούν αυτές οι αδυναμίες".

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: Τη δωρεάν παραχώρηση σε κατοίκους ακριτικών νησιών, αστικών και αγροτικών ακινήτων του δημοσίου, προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Οπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο πρόβλημα των κατοίκων των ακριτικών νησιών ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ, ΑΡΚΙΟΙ, ΜΑΡΑΝΘΗ και ΣΑΡΙΑ, είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα Δωδεκάνησα στις 7.3.1996. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, ο υφυπουργός Γ. Δρυς περιέλαβε διατάξεις, με τις οποίες παραχωρούνται δωρεάν στους κατοίκους των νησιών αυτών αστικά και αγροτικά ακίνητα του δημοσίου, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα νησιά αυτά και στο μέλλον.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αυξάνει τα επιτόκια για καταθέσεις όψεως πάνω από 1 εκατ. δρχ. στο 11% η Τράπεζα Αθηνών. Για ποσά πάνω από 15 εκατ. δρχ. τα κατατιθέμενα χρήματα επενδύονται ανά δεκαπενθήμερο, προκειμένου να αποφέρουν απόδοση που φτάνει μέχρι και 15,5%. Στον ίδιο λογαριασμό "bussiness" παρέχεται δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ: Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η ΕΤΒΑ LEASING, καθώς το 1995 τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 9%, φτάνοντας τα 3,36 δισ. δρχ. έναντι 3 δισ. δρχ. το 1994, ενώ το ύψος των συμβάσεων ανήλθε πέρσι σε 4 δισ. δρχ. με κύκλο εργασιών 8,3 δισ. δρχ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της εταιρίας, Γ. Κασμά, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, για το 1996 αναμένεται οι συμβάσεις να φτάσουν τα 6,5 δισ. δρχ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Το έγκριτο διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002 απονεμήθηκε στην εταιρία "Μαθιός ΑΕ". Η επιχείρηση ανήκει στον κλάδο των τεχνικών κατασκευαστικών εταιριών με αντικείμενο τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση πυρίμαχων κατασκευών σε εργοστάσια χαλυβουργίας, υαλουργίας, παραγωγής ρεύματος κτλ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το βιοτεχνικό πάρκο που προωθεί ο ΕΟΜΜΕΧ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, καθώς εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας μετά από έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο θεσπρωτικό πάρκο αναμένεται να εγκατασταθούν 100 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού κυρίως τομέα, αλλά και από το χώρο των υπηρεσιών, όπως και αποθήκες μεταφόρτωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 600 εκατ. δρχ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Εξειδικευμένα σεμινάρια πληροφορικής και εσωτερικού ελέγχου διοργανώνει το Μάη και τον Ιούνη το εκπαιδευτικό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Θα ελέγχονται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την υλοποίηση μέτρων που προβλέπονται στη νομοθεσία για το πρόγραμμα προμηθειών, με καθυστέρηση όμως τεσσάρων ετών, βαφτίζοντάς τα "νέα νομοθετικά μέτρα", ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) στα πλαίσια της ενίσχυσης της διαφάνειας και της διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου στη διάρκεια των διαδικασιών. Οι ανακοινώσεις, που έγιναν με γραπτή δήλωση της υπουργού Β. Παπανδρέου,μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά, καθώς ο Κ. Σημίτης προανάγγειλε αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με νέο νόμο "σκούπα".

Συγκεκριμένα, στη γραπτή ανακοίνωση της υπουργείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Ολες οι προμήθειες αξίας πάνω από ένα δισ. δρχ. θα παραπέμπονται υποχρεωτικά από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν υπογραφεί η σύμβαση για τον έλεγχο της νομιμότητάς της.
  • Υπογράφτηκε από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, για τη διενέργεια προμηθειών υψηλής οικονομικής ή σημαντικής τεχνολογικής αξίας πάνω από 5 δισ. δρχ.

Επίσης, στα πλαίσια της εναρμόνισης με σχετική κοινοτική οδηγία προωθείται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο:

  • Επιτρέπεται η ένσταση των προμηθευτών που μετέχουν στο διαγωνισμό κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού.
  • Παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο για όλα τα στάδια διενέργειας του διαγωνισμού, μέχρι και την κατακυρωτική πράξη αποτελεσμάτων. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που μέχρι το τέλος του μήνα θα υποβάλει τις προτάσεις της για την ενοποίηση και ομαδοποίηση διαγωνισμών υγειονομικού υλικού. Από την ομαδοποίηση αυτή υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 250 δισ., ήτοι 20% της συνολικής ετήσιας δαπάνης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών. Αναλόγως θα πραγματοποιηθούν ομαδοποιήσεις και σε άλλα είδη προμηθειών.
Στο γενικό δείκτη από σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ

Με ποσοστό 12,39% συμμετέχει από σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ στον υπολογισμό του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου. Η απόφαση πάρθηκε χτες από το ΔΣ του ΧΑΑ και πρακτικά σημαίνει πως οι μεταβολές του γενικού δείκτη θα επηρεάζονται στο εξής κατά το παραπάνω ποσοστό από τις διακυμάνσεις της μετοχής του ΟΤΕ, που χτες σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ από την εισαγωγή της, κλείνοντας με απώλειες 5 δρχ. στις 3.975 δρχ. Στην κατάρτιση του γενικού δείκτη συμμετέχουν σήμερα 75 εταιρίες με κριτήριο την εμπορευσιμότητα και τη χρηματιστηριακή τους αξία. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής είχε η Τράπεζα Πίστεως με 9,24%,ακολουθούμενη από την Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως (3Ε) με 8,08%.

  • Το ΔΣ αποφάσισε επίσης την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της "Καμπάς ΑΕ", λαμβάνοντας υπόψη την επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης και την αίτηση για εκκαθάρισή της εκ μέρους των πιστωτριών τραπεζών, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξυγίανσής της από ομάδα επιχειρηματιών.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Αυξάνονται οι Ελληνες που ζουν με δανεικά

Κατά 951% αυξήθηκε ο μέσος όρος δαπάνης ανά πιστωτική κάρτα μέσα στην τελευταία δεκαετία, όταν η αντίστοιχη αύξηση των τιμών κυμάνθηκε από 157% μέχρι 480%. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με τα οποία το 80% των ελληνικών οικογενειών ζει με δανεικά και σε συνθήκες στέρησης, ενώ μία μέση τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 460.000 δρχ. το μήνα για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών.

Επίσης, από στοιχεία της EUROSTAT προκύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει τις περισσότερες απαιτούμενες ώρες εργασίας για την απόκτηση βασικών ειδών μεταξύ πέντε χωρών της ΕΕ.

Το ΙΝΚΑ με υπόμνημά του προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κυρίως σε είδη διατροφής για την ποιότητά τους και τονίζει ότι η ανυπαρξία ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία και διάθεση στην αγορά ακατάλληλων προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ