Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Θα ελέγχονται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την υλοποίηση μέτρων που προβλέπονται στη νομοθεσία για το πρόγραμμα προμηθειών, με καθυστέρηση όμως τεσσάρων ετών, βαφτίζοντάς τα "νέα νομοθετικά μέτρα", ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου) στα πλαίσια της ενίσχυσης της διαφάνειας και της διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου στη διάρκεια των διαδικασιών. Οι ανακοινώσεις, που έγιναν με γραπτή δήλωση της υπουργού Β. Παπανδρέου,μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά, καθώς ο Κ. Σημίτης προανάγγειλε αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με νέο νόμο "σκούπα".

Συγκεκριμένα, στη γραπτή ανακοίνωση της υπουργείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Ολες οι προμήθειες αξίας πάνω από ένα δισ. δρχ. θα παραπέμπονται υποχρεωτικά από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν υπογραφεί η σύμβαση για τον έλεγχο της νομιμότητάς της.
  • Υπογράφτηκε από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, για τη διενέργεια προμηθειών υψηλής οικονομικής ή σημαντικής τεχνολογικής αξίας πάνω από 5 δισ. δρχ.

Επίσης, στα πλαίσια της εναρμόνισης με σχετική κοινοτική οδηγία προωθείται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο:

  • Επιτρέπεται η ένσταση των προμηθευτών που μετέχουν στο διαγωνισμό κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού.
  • Παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο για όλα τα στάδια διενέργειας του διαγωνισμού, μέχρι και την κατακυρωτική πράξη αποτελεσμάτων. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που μέχρι το τέλος του μήνα θα υποβάλει τις προτάσεις της για την ενοποίηση και ομαδοποίηση διαγωνισμών υγειονομικού υλικού. Από την ομαδοποίηση αυτή υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 250 δισ., ήτοι 20% της συνολικής ετήσιας δαπάνης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών. Αναλόγως θα πραγματοποιηθούν ομαδοποιήσεις και σε άλλα είδη προμηθειών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ