ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Ρύθμιση καθ' υπαγόρευση των "διαπλεκόμενων συμφερόντων"

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, με την οποία στην ουσία καταργείται ο προηγούμενος νόμος Βενιζέλου

Στην ουσιαστική ακύρωση του νόμου για την ονομαστικοποίηση των μετοχών - αυτού του μικρού και άτολμου βήματος που είχε γίνει με το νόμο περί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με τον οποίο θεσπιζόταν το ασυμβίβαστο της διπλής ιδιότητας του ιδιόκτητη μέσων μαζικής ενημέρωσης και εργολήπτη δημοσίων έργων - προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας έτσι την "ευαισθησία" της απέναντι στα ...παράπονα μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Η νέα ρύθμιση απαλλάσσει τις ξένες εταιρίες από το να ονομαστικοποιούν τις μετοχές τους, κάτι που ανοίγει το δρόμο στις ελληνικές κατασκευαστικές να προχωρήσουν στη δημιουργία εταιριών - φαντασμάτων με έδρα το εξωτερικό. Οι παρενέργειες της νέας αυτής ρύθμισης δημιουργούν επίσης τις προϋποθέσεις για την πλήρη κατάργησή του νόμου περί ονομαστικοποίησης - ό,τι τελικά έχει απομείνει από αυτόν - μιας και οι ελληνικές εταιρίες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητούν την κατάργησή του, επικαλούμενες την άνιση μεταχείριση μεταξύ ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιριών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • εξαιρούνται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών οι ξένες Ανώνυμες Εταιρίες
  • οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, τις οποίες κατέχουν θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, χρηματιστηριακές εταιρίες κλπ.), απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης κατά 5% για κάθε εταιρία ξεχωριστά, ενώ καταργείται και το όριο του 15% που πρόβλεπε αρχικά ο νόμος για το σύνολο των θεσμικών επενδυτών, που κατέχουν μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρίας. Με τον τρόπο δηλαδή αυτό δίνεται το δικαίωμα μη ονομαστικοποίησης του 40%-50% των μετοχών, ποσοστό το οποίο θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%.

Η κυβέρνηση δίνει έτσι τη δυνατότητα στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες να δημιουργούν εταιρίες - "μαϊμού" στο εξωτερικό και με τον τρόπο αυτό να διεκδικούν προμήθειες και έργα του δημοσίου. Αν και ο Γ. Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι αποτελεί δίοδο διαφυγής των κατασκευαστικών εταιριών μέσα από τα κανάλια δημιουργίας εικονικών εταιριών, δικαιολόγησε όμως την κυβερνητική απόφαση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως "η ελληνική οικονομία αποτελεί μέρος του παγκόσμιου συστήματος και ως εκ τούτου υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος αυτού".

Οσο για τον αρχικό νόμο Βενιζέλου, ο οποίος είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών και χρησιμοποίησε την ονομαστικοποίηση των μετοχών σαν φύλλο συκής για να καλύψει ακριβώς την υποταγή αυτή, ο Γ. Παπαντωνίου του αναγνώρισε "καλές προθέσεις", κάνοντας λόγο για "ρηξικέλευθη ρύθμιση με στόχο τη διαφάνεια", στη συνέχεια όμως χαρακτήρισε την αρχική διάταξη περί ονομαστικοποίησης "ασυνήθιστη με τα δεδομένα του χρηματιστηρίου και της οικονομίας".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στους Βρετανούς το μάνατζμεντ, με απαράδεκτους όρους

Τρόπους για να "χρυσώσει το χάπι" της υπονόμευσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο με τους επίδοξους διαχειριστές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χτες το ΔΣ των ναυπηγείων, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των υποψηφίων για το μάνατζμεντ της επιχείρησης, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της πιστώτριας τράπεζας ΕΤΒΑ για πρόκριση της βρετανικής εταιρίας VSEL, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν υποχώρησε σε καμία απ' τις υπερβολικές - όπως οι ίδιοι οι αρμόδιοι παράγοντες των ναυπηγείων και της τράπεζας χαρακτήριζαν - απαιτήσεις της.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συνεχιστούν περαιτέρω οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική εταιρία, κυρίως στα θέματα που αφορούν στις αμοιβές, καθώς και στις σχέσεις μάνατζμεντ και ΔΣ των ναυπηγείων και μάνατζμεντ και εργαζομένων. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΣ πρόκρινε τη βρετανική εταιρία με τη μοναδική δέσμευση από μεριάς της ότι "δεσμεύεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στα επίμαχα σημεία της προσφοράς εάν επιλεγεί". Είναι φανερό ότι πρόκειται για εκβιασμό, στον οποίο η κυβέρνηση υπέκυψε υπό το βάρος των δεσμεύσεών της προς τις απαιτήσεις της ΕΕ. Το πιο απλό ερώτημα που γεννάται και που ίσως θα έπρεπε το ΔΣ των ναυπηγείων να θέσει στον εαυτό του είναι, εάν οι προθέσεις της VSEL είναι πραγματικά να υποχωρήσουν, γιατί δεν το έκαναν στη βελτιωμένη προσφορά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν σίγουρα την επιλογή;

Η απάντηση βέβαια προκύπτει από μόνη της και πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό των Βρετανών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το "άγχος" της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις επιταγές των Βρυξελλών. Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση "αναζήτησης μάνατζμεντ" θα προστεθεί ως μία ακόμη τραγελαφική σελίδα στην ιστορία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σαν αυτές που καταγράφτηκαν στο παρελθόν επί εποπτεύοντος υπουργού του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τα στελέχη της ΕΤΒΑ και των ναυπηγείων, που ενώ ζητούσαν από τους υποψήφιους σταθερό τίμημα στα 300 - 400 εκατ. δρχ. ετησίως και να αποδεχτούν το επιχειρηματικό σχέδιο των εργαζομένων και της ΕΤΒΑ, πρόκριναν τη VSEL με τη μοναδική δέσμευσή της για διαπραγματεύσεις περί τα ανωτέρω.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΦΕΚ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 329 και ημερομηνία έκδοσης 13 Μάη 1996, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη, μεταξύ αυτής και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, σύναψη δανείου ποσού 45 δισ. δρχ. για τη χρηματοδότηση των έργων "5η Μονάδα ans Αγ. Δημητρίου και Bunker λιγνίτη στο Ν. Π. Πτολεμαϊδας". Με την απόφαση αυτή το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ, που απορρέουν από τη σύμβαση δανείου, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης ληξιπρόθεσμης δόσης ή τόκων εκ μέρους της ΔΕΗ. Επίσης, με την απόφαση καθορίζεται προμήθεια υπέρ του δημοσίου για την παρεχόμενη εγγύηση 1%.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Διήμερο συνέδριο στις 10 και 11 Ιούνη 1996, με θέμα "Στρατηγικές Management για την ευημερία της Ελλάδας", διοργανώνει ο τομέας συνεδρίων του περιοδικού ECONOMIST - The Economist Conferences, σε συνεργασία με την Hazlis Congress Organizers LTD. Οπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Υπογράφτηκε στις 13 Μάη 1996 η σύμβαση για την ανάπλαση της Καλλιθέας Ρόδου και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου, προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότιέχει σκοπό να εγγράψει στο εθνικό σκέλος του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το έργο "Διάσωση και αποκατάσταση εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας Ρόδου" με προϋπολογισμό 300 εκατ. δρχ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση ορισμένων οικοδομικών εργασιών στον άξονα από την είσοδο των εγκαταστάσεων μέχρι την παραλία, το σιντριβάνι, την πλατεία, την κρήνη, την υποδομή των υδραυλικών και άλλες σχετικές εργασίες.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Σεμινάριο με θέμα "Οι Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες", οι οποίες παρέχονται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους ενδιαφερόμενους και αφορούν τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων που πρόκειται να εισαχθούν από τρίτες χώρες, διοργανώνεται στην Αθήνα, στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος τελωνειακής εκπαίδευσης "Ματθαίος" και κατόπιν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της επιτροπής και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους τρεις εκπροσώπους τους. Επίσης, έχουν κληθεί να παραστούν οι 15 συνδεδεμένες χώρες με παρατηρητές τους, καθώς και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

SOSτε τους μικρομεσαίους

Εντονα προβλήματα προκαλεί στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις η αιφνίδια διακοπή χρηματοδότησης βιοτεχνιών από τα ειδικά κεφάλαια που σχηματίστηκαν στις τράπεζες για τη δανειοδότησή τους. Με παρέμβασή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας Β. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου αντίστοιχα, η Διοικητική Επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) διαμαρτύρεται έντονα, διότι ο βιοτεχνικός κόσμος δεν ήταν ενήμερος της εξέλιξης, καθώς δεν προηγήθηκε καμιά ενημέρωση από τις πιστώτριες τράπεζες.

Αντίθετα, το ΒΕΑ επισημαίνει ότι ζητήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς του τραπεζικού συστήματος μέτρα για την επενδυτική αξιοποίηση των συσσωρευμένων αδιάθετων υπολοίπων της απόφασης 197/78, τα οποία μάλιστα πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ότι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μπροστά στον κίνδυνο ολοσχερούς αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ήδη προβληματική πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρέωση των τραπεζών για δέσμευση ποσοστού επί των καταθέσεών τους, προκειμένου να χρηματοδοτείται η βιοτεχνία.Θέση του Επιμελητηρίου τέλος είναι πως οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης που υπάρχουν σήμερα (επιδοτούμενα δάνεια μέσω ΕΟΜΜΕΧ, εταιρίες αμοιβαίων εγγυήσεων, χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων κτλ.), σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα δάνεια μέσω του "ειδικού κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ για την ονομαστικοποίηση

Ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε για την ονομαστικοποίηση μετοχών:

"Η απόφαση της κυβέρνησης για εξαίρεση των ξένων εταιριών από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, δείχνει ανάγλυφα ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στη διαπλοκή με μεγάλα επιχειρηματικά εργοληπτικά συγκροτήματα, και ιδιαίτερα μ' αυτά που ελέγχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η κυβερνητική ρύθμιση είναι το "πράσινο φως" για τη δημιουργία εικονικών εταιριών στο εξωτερικό από μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν κάθε έλεγχο.

Το επιχείρημα, ότι την ονομαστικοποίηση των μετοχών απαγορεύει το κοινοτικό δίκαιο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά "φύλλο συκής" προκειμένου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, να κρύψει ότι δε δίνει "γην και ύδωρ" - όπως άλλωστε και αυτή της ΝΔ, στην εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων.

Τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, γιατί οι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου δημιουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο εκκολάπτονται αυτού του είδους τα συμφέροντα.

Ας μην υπάρχει καμιά αυταπάτη γι' αυτό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ