ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στο συνέδριο ο δεύτερος γύρος...

Η απόφαση της ΚΕ, για την εκλογή αντιπροέδρου, σηματοδοτεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης, για την κατάκτηση της κομματικής εξουσίας

Το "δεύτερο γύρο", αλλά μάλλον όχι και τον τελικό, για την εξουσία στο κυβερνών κόμμα, θα αποτελέσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον δρομολογήθηκε και από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, η οποία τάχθηκε, με ψήφους 78 υπέρ και 32 κατά, υπέρ της θεσμοθέτησης θέσης αντιπροέδρου, ο οποίος θα αντικαθιστά τον Α. Παπανδρέου,όταν χρειάζεται, αλλά δε θα είναι ο διάδοχός του.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο Κ. Σημίτης και ο Α. Τσοχατζόπουλος θα αναμετρηθούν, πλην απροόπτου, στο τέλος του άλλου μήνα, στο συνέδριο, για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

Η πλευρά του Κ. Σημίτη καθιστά σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, γιατί θεωρεί ότι είναι πρόκριμα για τη διαδοχή, έστω και αν η τελευταία οριστικοποιηθεί σε επόμενο συνέδριο. Για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι εμφανής η σημασία της εκλογής του στη θέση του αντιπροέδρου, ώστε απειλούν ότι σε περίπτωση μη εκλογής του θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, αφού δε θα έχει τη στήριξη του κόμματος.

Το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Θ. Τσουκάτος, Τ. Μαντέλης, Γ. Δρυς,κ.ά.) στην ψηφοφορία του Σαββάτου στην ΚΕ ψήφισαν υπέρ της πρότασης για τη θεσμοθέτηση της θέσης του αντιπροέδρου, παρ' όλο που αρκετά άλλα στελέχη προσκείμενα στον Κ. Σημίτη καταψήφισαν, αποδεικνύει ότι για τον Κ. Σημίτη το ζητούμενο δεν είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου, αλλά η κατάληψη της θέσης. Ακριβώς γιατί θέλει ένα θετικό γι' αυτόν αποτέλεσμα, που να δείχνει ότι "η βάση του κόμματος τον στηρίζει".

Ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτης, υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης,δήλωσε χτες στον "Φλας" ότι ο στόχος των εσωκομματικών αντιπάλων του πρωθυπουργού είναι να αμφισβητηθεί από την πλειοψηφία στο συνέδριο, ώστε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. "Βλέπετε, συμπλήρωσε, ότι και σ' αυτό το συνέδριο που πάμε δε θέλουν να εκλεγεί αρχηγός με εξουσίες. Το αφήνουν για παραπέρα, ελπίζοντας σ' έναν ακόμα καλύτερο συσχετισμό δυνάμεων". Ενώ ο Λ. Αποστολίδης τόνισε ότι οι συσχετισμοί δύναμης που εκφράστηκαν στην ΚΕ είναι συσχετισμοί που καταγράφηκαν στο προηγούμενο συνέδριο, οι οποίοι είναι τελείως διαφορετικοί από τους σημερινούς.

Ποιος "υποψήφιος πρωθυπουργός";

Από την πλευρά της η ομάδα που πρόσκειται στον Α. Τσοχατζόπουλο παρ' όλο που εξήλθε ενισχυμένη από τη συνεδρίαση της ΚΕ, ωστόσο δείχνει να επιμένει σε μια "πολιτική συμφωνία" για κατανομή ρόλων και μάλιστα στα πλαίσια αυτά εντάσσει ως "διαπραγματευτικό χαρτί" και το ζήτημα του ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση χτες στα "Νέα" του Α. Τσοχατζόπουλου,στην ερώτηση "ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός;": "Για το θέμα που με ρωτάτε δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση από την ΚΕ. Το θέμα όμως εκτιμώ ότι θα απασχολήσει το συνέδριο, ώστε σε συνδυασμό με την απάντηση στα θέματα κατανομής ρόλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει απάντηση και σε αυτό".

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης εκτιμά ότι το μήνυμα της ΚΕ,"το οποίο πρέπει να το ακούσουν όλοι", είναι ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ένα συνέδριο δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων και επιβεβαίωση της ενότητάς του. Η θέση του αντιπροέδρου, είπε σε άλλο σημείο, δεν έχει καμία σχέση με την ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ επέκρινε τα στελέχη που ζητούν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος να είναι το ίδιο πρόσωπο, γιατί "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ότι η εκλογή του πρωθυπουργού από τους βουλευτές για να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι το τέλος της 4ετίας αποτελεί τεκμήριο ταυτοπροσωπίας και με την εκλογή προέδρου ή αντιπροέδρου. Είναι αυθαιρεσία".

Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης κράτησε αποστάσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός διευθυντηρίου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θα εξασφαλίσει το ενιαίο κυβέρνησης - κόμματος, αλλά ψήφισε υπέρ της θέσπισης θέσης αντιπροέδρου, την οποία μάλιστα δεν απέκλεισε να διεκδικήσει.

Πάγκαλος "μαινόμενος"

Την εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ τροφοδότησαν με νέα ένταση οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όπου απείλησε με παραίτηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Κ. Σημίτης ως υποψήφιος των επόμενων εκλογών και επόμενος πρωθυπουργός. "Εγκρίνουμε ή όχι, τόνισε, την κυβέρνηση Σημίτη; Εάν ναι, τότε πρέπει να επικυρώσουμε τη μέχρι τώρα δράση της και ο Σημίτης να είναι ηγέτης των επόμενων εκλογών και επόμενος πρωθυπουργός". Εάν δεν την εγκρίνουμε, πρόσθεσε, τότε η κυβέρνηση να παραιτηθεί και το κόμμα να πάρει άλλον προσανατολισμό.

Ιδιαίτερα σκληρή υπήρξε η αναφορά του στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη τους οποίους χαρακτήρισε γελοία πρόσωπα, στα οποία το κόμμα πρέπει να δώσει ένα σκληρό μάθημα στο συνέδριο. Στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου απάντησαν μια σειρά στελέχη (Τσοχατζόπουλος, Παπουτσής, Μωραϊτης κ.ά.), οι οποίοι τις αποδοκίμασαν ως εκβιαστικές και "τρομοκρατικές". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ουσιαστικά κάλυψε τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι"είναι δικαίωμα του Θ. Πάγκαλου να λέει τις απόψεις του". Απαντώντας στην ερώτηση, αν υπάρχει παραίτηση του Κ. Σημίτη, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αντιπρόεδρος είπε, ότι ο Κ. Σημίτης θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο Θ. Πάγκαλος επέκρινε, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο, με αφορμή το γνωστό υπόμνημά του για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι "όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης προέρχονται από τα δικά του κείμενα". Απαντώντας ο Ε. Βενιζέλος ουσιαστικά υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά τον υπουργό Εξωτερικών.

Π. Κ.

Επιδοματικής πολιτικής συνέχεια...

Σειρά τροπολογιών που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση

Την πολιτική των επιδομάτων και των πριμ αποδοτικότητας αντί της πραγματικής αύξησης των μισθών, συνεχίζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Ετσι μια σειρά τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή επί του συζητούμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν:- Την επέκταση του μηνιαίου επιδόματος των 15.000 δρχ. σε όλο το διοικητικό προσωπικό του ευρύτερου τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου παιδείας καθώς και στους τεχνικούς εργαστηρίων ΤΕΙ. Μέχρι τώρα το επίδομα αυτό έπαιρναν μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου για την απασχόλησή τους στη διάρκεια προετοιμασίας και διεξαγωγής των Γενικών Εξετάσεων. Η ισχύς επέκτασης αυτού του επιδόματος αρχίζει από 1/1/96.

- Το μηνιαίο επίδομα τροφής των 12.000 δρχ. το οποίο έπαιρνε μέχρι σήμερα το προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων, θα χορηγείται από 1/4/1996 και στο προσωπικό - πλην ιατρών - των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειου και Αρεταίειου.

Τέλος, με άλλη τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται η χορήγηση πριμ αποδοτικότητας στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας - πλην των δασικών - για την έγκαιρη υλοποίηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων προσανατολισμού, την αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των υπηρεσιών του υπουργείου. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως πριμ αποδοτικότητας στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας θα ανέρχεται ετησίως περίπου στα 6 δισ. δρχ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Προθέρμανση" για τον "αγώνα" της Πέμπτης

Με "προθέρμανση" για το "ματς" της Πέμπτης, μέρα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έμοιαζε η χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Οι δύο ομάδες (ηγεσία και Μητσοτακικοί), αν και δεν απέφυγαν την αντιπαράθεση εν τούτοις δεν εξάντλησαν τις δυνάμεις τους, περιμένοντας την Πέμπτη, που προοιωνίζεται μία μέρα κρίσιμη για την παραπέρα πορεία του κόμματος.

Ο Μ. Εβερτ,μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή - όργανο ελεγχόμενο από τον ίδιο - ζήτησε να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις της τακτικής του, λέγοντας ότι το κόμμα μπήκε στην τελική ευθεία "και δεν έχουν θέση σε καμία περίπτωση, ούτε αμφιβολίες, ούτε ταλαντεύσεις", απευθυνόμενος έτσι στη Μητσοτακική πλευρά. Μάλιστα παρομοίωσε το κόμμα με "άλογο", που κάποιοι δεν αφήνουν να καλπάσει.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της για παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος Π. Παυλόπουλου, λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, για να πάρει την απάντηση από τον Μ. Εβερτ ότι είναι δικαίωμά του να επιλέγει ο ίδιος τους συνεργάτες του.

Περισσότερο σαφή στην κριτική τους ήταν δύο στελέχη που πρόσκεινται στον Μ. Εβερτ. Ο Δ. Κωστόπουλος είπε ότι η Ντ. Μπακογιάννη βοηθάει με τη στάση της το ΠΑΣΟΚ, όποτε αυτό έχει προβλήματα, ενώ ο Μ. Μανωλάκος είπε ότι βασικός υποκινητής της προσπάθειας αμφισβήτησης του Μ. Εβερτ είναι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Η θέση αυτή - που αξιοποιήθηκε από τα Μητσοτακικά στελέχη που έκαναν λόγο για εκστρατεία δίωξης - ανάγκασε τον Μ. Εβερτ να δηλώσει πως καυτηριάζει τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι ο Μ. Μανωλάκος "αναφέρθηκε με τρόπο απαράδεκτο εναντίον του επίτιμου προέδρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ