ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων

Νέες στάσεις εργασίας και τετραήμερη απεργία

Μορφή χιονοστιβάδας - απρόβλεπτης για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - παίρνουν πια οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία.

Οι αντιδράσεις αυτές σηματοδοτούν τη διαμόρφωση ενός μετώπου μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με διαχωριστική γραμμή εκείνους που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, τις κοινωνικές παροχές και τη μονιμότητα των εργαζομένων σ' αυτά, από τη μια μεριά, και από την άλλη εκείνους που δέχονται τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αρχής γενομένης απ' τους γιατρούς. Ετσι, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή και στη συνέχεια το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε, μετά από πρόταση του αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννη, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των γιατρών από την ερχόμενη βδομάδα.

  • Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΟΕΝΓΕ, συνεχίζονται οι τετράωρες στάσεις (9 πμ - 1μμ) από τις 27 - 31 Μάη 1996 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η ΟΕΝΓΕ, εκτός από τις στάσεις εργασίας, "υιοθετεί και κάθε άλλη μορφή κινητοποιήσεων που αποφασίζει κάθε Ενωση χωριστά".

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση απ' τις 4 - 7 Ιούνη 1996 και νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 7.6.1996.

  • Στα πλαίσια των αποφάσεων της ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε χτες ότι συμμετέχει και στις στάσεις εργασίας (27 - 31 Μάη) και στην τετραήμερη απεργία (4 - 7 Ιούνη). Επίσης, η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις κατά νοσοκομεία στη διάρκεια των στάσεων εργασίας.

Για τις 4 Ιούνη 1996, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συγκέντρωση των γιατρών, ώρα 12, μπροστά στο υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ, σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι "τα οικονομικά και εργασιακά αιτήματα των γιατρών μένουν αναπάντητα και η ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας δυναμιτίζει το κράτος πρόνοιας, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας και ανοίγει επικίνδυνα δρόμο για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Το σταυρόλεξο της ΠΑΣΚ

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το προσχέδιο για τα νοσοκομεία παραμονές των εκλογών στους ιατρικούς συλλόγους και με ρυθμίσεις για την άρση της μονιμότητας των γιατρών και τη φαλκίδευση των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου τομέα, δείχνει ότι η κυβέρνηση δε λογαριάζει το λεγόμενο "πολιτικό κόστος" και ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σ' αυτές τις ρυθμίσεις. Στη συνέντευξή του στην ΕΤ-1, ο υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης ήταν "λαγαρός", όσον αφορά την κατάργηση της μονιμότητας. Ηταν ένα κίνητρο, υποστήριξε, όταν φτιάξαμε το ΕΣΥ για να προσελκύσουμε τους καλύτερους γιατρούς...

Βέβαια, φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξασφαλίσει και ερείσματα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ τα βρήκε όλα θετικά, πλην των ΝΠΙΔ του προσχεδίου για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, προχτές η ΠΑΣΚ Γιατρών - με επιλεκτική ειδοποίηση προς διάφορα μέσα ενημέρωσης - έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία επισημάνθηκε - σύμφωνα με τα χτεσινά δημοσιεύματα - ότι δε "διαφωνούν με την άρση της μονιμότητας στους νεοεισερχόμενους, αρκεί αυτό να λειτουργεί υπέρ της παραμονής στο σύστημα των καλύτερων".

Χτες πέντε υποψήφιοι της ΠΑΣΚ Γιατρών για τον ΙΣΑ, καθώς και ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις τους, δηλώνουν ότι οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές απόψεις μεμονωμένων υποψηφίων και δεν εκφράζουν τις απόψεις της παράταξης και η ΠΑΣΚ παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της μονιμότητας για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ετσι, οι γιατροί θα έχουν να λύσουν "σταυρόλεξο" για να βρουν τη θέση της ΠΑΣΚ.

Εκλογές στους συλλόγους

Αρχίζουν αύριο, και ολοκληρώνονται μεθαύριο, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), καθώς και την ανάδειξη αντιπροσώπων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Την ψήφο των γιατρών της Αθήνας διεκδικούν οχτώ παρατάξεις, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νέες. Οι κομμουνιστές και προοδευτικοί γιατροί στηρίζουν στις εκλογές τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" (ΔΗΠΑΚ - Γ). Στις 26 και 27 Μάη, γίνονται και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και την ανάδειξη αντιπροσώπων στον ΠΙΣ. Στις εκλογές κατεβαίνουν εφτά παρατάξεις και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τις ίδιες μέρες, γίνονται και οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Τμηματική λειτουργία του Θριασίου

Δ. Κουμπούρης: "Να απαιτήσουμε άμεση και ολοκληρωμένη λειτουργία"

Σε τμηματική λειτουργία του Νοσοκομείου Ελευσίνας, από τέλη Ιούνη του 1996, προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Θριασίου. Αυτό ανακοινώθηκε στην προχτεσινή διασπαστική για το λαό της περιοχής σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕ), σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΕΚΕ, ο Κ. Σερέτης,εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας Α. Πεπονή - ο οποίος δεν παρευρέθηκε αν και είχε κληθεί - μετέφερε, όπως είπε, τις "αποφάσεις" του υπουργείου. Σύμφωνα με αυτές, στο τέλος Ιούνη στο νοσοκομείο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ τέλος Ιούλη θα λειτουργήσουν οι παθολογικές κλινικές. Ενημέρωσε, επίσης, τους παρευρισκόμενους ότι ο υπουργός έχει εξασφαλίσει κονδύλι 500 εκατομμυρίων δραχμών για αγορά πρόσθετου εξοπλισμού που θα χρειαστεί. Καταλήγοντας, είπε ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Στη συγκέντρωση και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Μ. Μαραγκάκης είπε ότι οι προσλήψεις προχωράνε με πολύ λίγες καθυστερήσεις, ενώ συνεχίζονται να παραδίδονται καθημερινά από την κατασκευαστική εταιρία τμήματα του νοσοκομείου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης, που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, τόνισε στην ομιλία του ότι θα έπρεπε η ηγεσία του υπουργείου να ήταν εκεί, για να πει γιατί αθετήθηκαν οι τελευταίες εξαγγελίες για λειτουργία του νοσοκομείου στο τέλος του 1995, ενώ γνώριζε ότι αυτό δε θα γίνει. "Οι πραγματικές αιτίες που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το νοσοκομείο είναι λόγω πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, που εφαρμόζει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση και ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου και αυτό θα γίνει μόνο με την κινητοποίηση και τον αγώνα των κατοίκων", υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης.

Σταματά η κατασκευή χειρουργείων

Την ανησυχία του και την αντίθεσή του με τη φημολογούμενη αναστολή των έργων για τα νέα χειρουργεία του Νοσοκομείου "Ασκληπιείο Βούλας" εξέφρασε, με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου, "οποιαδήποτε καθυστέρηση αποβαίνει σε βάρος των ασθενών, που καθημερινά ταλαιπωρούνται λόγω μη υπάρξεως συγχρόνου υποδομής στα υπάρχοντα χειρουργεία και υποβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου, το οποίο ελπίζουμε να αναβαθμιστεί".

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί τη συντόμευση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την

περάτωση των νέων χειρουργείων.

Διαλύουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Σχέδιο διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με την αλλαγή του νομικού της καθεστώτος επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη και μάλιστα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για "βίαιες λύσεις", υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο της ΥΠΑ, τότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου των Σπάτων.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Μεταφορών είναι δυο, αλλά όποιο κι αν επιλεγεί, η ΥΠΑ κατακερματίζεται και παύει ουσιαστικά να ανήκει στο δημόσιο. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μεταβολή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ, με τρεις ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις. Το δεύτερο προβλέπει την αλλαγή του νομικού πλαισίου της Υπηρεσίας, σε Ανώνυμη Εταιρία, με μια μετοχή, που θα ανήκει στο δημόσιο. Και σ' αυτό το σενάριο προβλέπεται η σύσταση των ξεχωριστών γενικών διευθύνσεων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικών εταιριών.

Σημειώνεται ότι η μέχρι πρόσφατα πάγια θέση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων, ήταν: Ενιαία και 100% δημόσια ΥΠΑ, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα όλα τα πολιτικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και των Σπάτων. Την πάγια αυτή θέση των εργαζομένων στην ΥΠΑ, απεμπόλησε στο τελευταίο συνέδριο η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) και μάλιστα με συνδικαλιστικά τερτίπια σε τρεις ψηφοφορίες. Στις δυο πρώτες οι σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την πάγια θέση των εργαζομένων για Ενιαία και 100% Δημόσια ΥΠΑ.

Από την κατάληψη των γιατρών στα γραφεία του "Ευαγγελισμού" την περασμένη Τετάρτη

Η λογική των περικοπών οδηγεί, τελικά, στη λειτουργία μόνο των εξωτερικών ιατρείων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ