Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαλύουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Σχέδιο διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με την αλλαγή του νομικού της καθεστώτος επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή είναι ειλημμένη και μάλιστα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για "βίαιες λύσεις", υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο της ΥΠΑ, τότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου των Σπάτων.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Μεταφορών είναι δυο, αλλά όποιο κι αν επιλεγεί, η ΥΠΑ κατακερματίζεται και παύει ουσιαστικά να ανήκει στο δημόσιο. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μεταβολή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ, με τρεις ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις. Το δεύτερο προβλέπει την αλλαγή του νομικού πλαισίου της Υπηρεσίας, σε Ανώνυμη Εταιρία, με μια μετοχή, που θα ανήκει στο δημόσιο. Και σ' αυτό το σενάριο προβλέπεται η σύσταση των ξεχωριστών γενικών διευθύνσεων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικών εταιριών.

Σημειώνεται ότι η μέχρι πρόσφατα πάγια θέση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων, ήταν: Ενιαία και 100% δημόσια ΥΠΑ, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα όλα τα πολιτικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και των Σπάτων. Την πάγια αυτή θέση των εργαζομένων στην ΥΠΑ, απεμπόλησε στο τελευταίο συνέδριο η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) και μάλιστα με συνδικαλιστικά τερτίπια σε τρεις ψηφοφορίες. Στις δυο πρώτες οι σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την πάγια θέση των εργαζομένων για Ενιαία και 100% Δημόσια ΥΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ