Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Τους δέχτηκε "στο πόδι", για να ζητήσει προθεσμία...

Ακαρπη απέβη και η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων, αφού ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση απέναντι στα αιτήματα των συνταξιούχων και, παράλληλα, ζήτησε παράταση χρόνου για να εξετάσει το πόρισμα της Επιτροπής. Ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε να δεχτεί χτες το πρωί τους απόμαχους της δουλιάς, ύστερα από τη μεγαλειώδη προχτεσινή τους κινητοποίηση, που κατέληξε σε κατάληψη του γραφείου του υπουργού Οικονομικών. Στη χτεσινή συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης.

Οπως τόνισαν οι συνταξιούχοι μετά την έξοδό τους από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Κ. Σημίτης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα ζήτησε 20ήμερη προθεσμία για να μελετήσει το τελικό πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠΕΘΟ, που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει όλα τα ταμεία και του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι επίσης ζήτησαν να ενημερώσουν και πάλι το επιτελείο του πρωθυπουργού, ώστε να εξεταστούν συνολικά τα θέματα, δηλαδή η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, οι συντάξεις να είναι το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους και να αναπροσαρμόζονται με τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων.

Πάντως ο Κ. Σημίτης δέχτηκε χτες την αντιπροσωπεία μόνο για δεκαπέντε λεπτά και σύμφωνα με τους συνταξιούχους "στο πόδι... ". Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό ότι υπάρχει έντονη αγανάκτηση στον συνταξιουχικό κόσμο, ιδιαίτερα με το πόρισμα της Επιτροπής, που άφησε άλυτα όλα τα θέματα των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι επίσης τόνισαν ότι αν μετά το 20ήμερο δε δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο έντονος, πιο αποφασιστικός, με ευρύτερο μέτωπο μαχητικής αντίστασης, με τους εργαζομένους, με τα νιάτα, με όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγγίζει η αντισυνταξιουχική και αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Μετά την έξοδο των συνταξιούχων από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης τόνισε: "Ουσιαστικά φεύγουμε χωρίς καμία δέσμευση του πρωθυπουργού. Η μόνη δέσμευσή του είναι ότι σε 20 μέρες θα μελετήσει το πόρισμα της Επιτροπής, θα δει την αντοχή της οικονομίας και θα μας δώσει απάντηση". Σ' αυτό το σημείο ο Χρ. Τριάντης εξέφρασε και την έντονη διαμαρτυρία της ΣΕΑ για τον τρόπο που τους δέχτηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εκπροσώπους δυο εκατομμυρίων συνταξιούχων, με τις οικογένειές μας, ο κ. Σημίτης μας δέχτηκε για να μιλήσουμε όρθιους, "στο γόνα", για να μας δώσει τη σημερινή του απάντηση".

Ο Ιγν. Πλιάκος,πρόεδρος των Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων, επισήμανε ότι "ο πρωθυπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε θετικά ούτε αρνητικά, είπε ότι βλέπει με συμπάθεια το θέμα των συνταξιούχων και θα δώσει τελικές απαντήσεις μετά από ένα 20ήμερο. Το θετικό όμως είναι, συνέχισε, ότι θα εξετάσει τα θέματα των συνταξιούχων για όλα τα ταμεία".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας,μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι το 20ήμερο της προθεσμίας δε θα είναι περίοδος αναμονής. "Η ΓΣΕΕ - είπε - θα συνεννοηθεί με τις οργανώσεις των συνταξιούχων, ώστε η πίεση να αυξηθεί, σύντομα θα εξαγγείλουμε και συγκεκριμένες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πρέπει να μπει μπροστά στις ευθύνες τις και για το θέμα των συντάξεων να πάρει ικανοποιητικές αποφάσεις, σύμφωνες με τις θέσεις μας", κατέληξε.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ