Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατερίνα Καλαρουτάκου

Αχτίδα Δημοσίων Υπαλλήλων της ΚΟΠ

Αγαπητοί συν/φοι και συν/σες θέλω να καταθέσω και εγώ τη γνώμη μου στη διαδικασία της συζήτησης στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συνέδριο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί μέσα από εδώ θα ψηφιστεί το Πρόγραμμα του Κόμματος, η στρατηγική μας δηλαδή, για να πάμε στο Σοσιαλισμό. Ψήφισα και τα 3 κείμενα της ΚΕ στην προσυνεδριακή δουλιά με κάποιες κριτικές παρατηρήσεις που σήμερα, με τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου για το Πρόγραμμα, έχουν πάψει να υφίστανται.

Σωστά στο Σχέδιο Προγράμματος ορίζεται η εποχή μας σαν εποχή περάσματος στο Σοσιαλισμό, σωστά μπαίνει και ο χαρακτήρας της Επανάστασης σαν Σοσιαλιστικής. Για να γίνει η Επαναστατική αλλαγή όμως συν/φοι δεν αρκούν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις (που υπάρχουν). Είναι απαραίτητος και ο υποκειμενικός παράγοντας. ΚΟΜΜΑ ΔΥΝΑΤΟ δηλαδή, ικανό να καθοδηγήσει την Ε. Τ. στο πάρσιμο της εξουσίας.

Σωστά μπαίνει από το σχέδιο προγράμματος το καθήκον για τη δημιουργία του Α. Α. Δ. Μ. πάλης, γιατί μονάχα μέσα από εκεί, χτίζοντας συμμαχίες με αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση θα μπορέσει η ΕΤ με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος να πάρει την εξουσία. Εχουμε όμως αυτή τη στιγμή κόμμα δυνατό; Η έκθεση δράσης της ΚΕ εκτιμά πως υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες.

Βγήκαμε μέσα από την κρίση αδύναμοι, τραυματισμένοι ιδεολογικά, κουτσουρεμένοι αριθμητικά. Εχουμε σωστές ιδεολογικές κατευθύνσεις, όμως αυτό δεν αρκεί σύν\φοι, όταν δεν γίνονται πράξη. Τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά αυτοθυσία, πειθαρχία, μαχητικότητα, συντροφικότητα έχουν αδυνατίσει. Υπάρχουν συν/φοι που στο όνομα της δεύτερης δουλιάς δε συμμετέχουν στη δουλιά της ΚΟΒ. Συν/φοι εργαζόμενοι που δεν είναι στην ΚΟΒ του χώρου δουλιάς τους. Με αυτό τον τρόπο συν/φοι θα δυναμώσουμε την εργατική δουλιά;

Ενα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε συν/φοι είναι η πολιτική μας παρέμβαση στους χώρους δουλιάς. Είναι αδύναμη. Ενώ συνδικαλιστικά η εικόνα είναι ότι ανεβαίνουμε δε συμβαίνει το ίδιο και οργανωτικά. Λίγες οι στρατολογίες από οργανωτικούς χώρους. Πολλές φορές στο όνομα της μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργαζομένων κάνουμε μικρές μεν, αλλά δεν παύουν να είναι υποχωρήσεις.

Για να συσπειρώσουμε συν/φοι τους εργαζόμενους σε ΑΑΔΜ πάλης πρέπει να αναδείξουμε τη δική μας πολιτική σε αντίθεση με την πολιτική όλων των άλλων που είναι εκφραστές της άρχουσας τάξης. Και δε μιλάμε βέβαια για τους απλούς εργαζόμενους που είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων και παρατάξεων, αλλά για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με αυτούς είναι καθαρό συν/φοι πως δεν μπορούμε να πάμε μαζί.

Μονάχα όπου έχουμε αναδείξει τη δική μας διαφορετική άποψη έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Τελειώνοντας συν/φοι πιστεύω πως πρέπει να σκύψουμε περισσότερο και να δούμε τις ανάγκες των ΚΟΒ. Να βοηθηθούν περισσότερο ιδεολογικοπολιτικά οι συν/φοι, να αναδειχτεί η ανάγκη να δυναμώσει ο πολιτικός λόγος και η πολιτική μας παρέμβαση στους χώρους δουλιάς και όχι μόνο να μένουμε στα συνδικαλιστικά ζητήματα. Να μιλήσουμε για το Σοσιαλισμό, να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους τι σημαίνει να πούμε ότι μονάχα εκεί θα πάψει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ