Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΦΥΣΙΚΕΣ" ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Τα προβλήματα με τον τουρισμό στην Κρήτη και οι δυσμενείς προοπτικές για το μέλλον προβάλλουν πιο σοβαρά από ό,τι φάνηκαν αρχικά. Το επισημαίνουν οι παράγοντες της τουριστικής δραστηριότητας με συνέντευξή τους, μπροστά και σε βουλευτές του νησιού.

Με δέος διαπιστώνουν την πτώση του τουριστικού ρεύματος κατά 40% από τη Βρετανία και 35% από τη Γερμανία, συγκριτικά με την περσινή τουριστική κίνηση που την κατέγραψαν κακή. Αυτή η πραγματικότητα πλήττει άμεσα τους μικρομεσαίους κυρίως ξενοδοχειούχους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% του συνόλου των επιχειρηματιών του είδους. Η κατηγορία αυτή πιέζεται ασφυκτικά και από τις τραπεζιτικές απαιτήσεις επιστροφής των υψηλότοκων δανείων, ενώ αντιμετωπίζει και την κυβερνητική αδιαφορία για τον τουρισμό, καταγγέλλουν.

Αμεση συνέπεια αυτών των εκτιμήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι το να μείνουν άνεργοι 25.000 εργαζόμενοι στο τουριστικό κύκλωμα εργασίας.

Και ενώ έτσι αγκομαχά ο τουρισμός στην Κρήτη, ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Γαρεφαλάκης, σε συνέντευξή του, παραδέχτηκε και επιβεβαίωσε ότι Ιταλοί μεγαλοεπιχειρηματίες και Γερμανοί αγοράζουν αθρόα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, παραδοσιακούς οικισμούς και εδαφικές εκτάσεις κυρίως στη Νότια Κρήτη. Και αφελέστατα αιτιολόγησε ο κ. Νομάρχης την αμαρτία, συμπληρώνοντας: Οταν κανείς στριμώχνεται οικονομικά πουλά και το πατρικό του σπίτι στο χωριό στους ξένους, για να επιβιώσει...

Γνωστό, βεβαίως, στην Κρήτη το γεγονός αυτών των αγοραπωλησιών και η προοπτική τους, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν τις ολέθριες συνέπειες αυτών των άνομων συναλλαγών. Με την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, που συνεπάγεται η πολιτική της λιτότητας, προκόβουν οι παραπάνω αγοραπωλησίες, που ο κ. Γαρεφαλάκης τις θεωρεί περίπου φυσικές. Και θα ξυπνήσουν κάποιο πρωινό οι Κρητικοί και θ' ακούσουν από τους ξενόφερτους αυτούς αφέντες, μην κολυμπάτε σ' αυτή την αμμουδιά είναι δική μας. Μην περνάτε απ' αυτό το δρόμο, μην μπαίνετε σ' αυτή την περιοχή, την αγοράσαμε, είναι δική μας.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού διαπιστώνουν, κάθε φορά στο παρά πέντε, τις δυσμενείς εξελίξεις και αντιλαμβάνονται ξώπετσα τους παράγοντες που τις προκαλούν. Ωστόσο, η επισήμανσή τους και η αδιάκοπη προσπάθεια να τους εξουδετερώνουν, να αντιπαλεύονται αυτοί οι παράγοντες, είναι ζωτική ανάγκη, προκειμένου να ριζώσει και να ορθοποδήσει ένας σωστός ελληνικός, ένας "Κρητικός", θα έλεγα τουρισμός, με την επιχειρηματική έννοια.

Ολοφάνεροι τέτοιοι παράγοντες, αιτίες, εμπόδια, είναι πρώτα πρώτα η έλλειψη σοβαρής και σχεδιασμένης πολιτικής τουρισμού από την πλευρά του κράτους, παρά τις διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων και τις υπογραμμίσεις για τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία.

Δεύτερο: Δεν είναι άγνωστοι στο εξωτερικό οι νομοί της Κρήτης ως τουριστικά θέρετρα και μάλιστα προνομιούχα, ώστε να αποδίδεται η φετινή, αλλά και του παρελθόντος πτώση της τουριστικής κίνησης στη λειψή διαφήμιση από τον ΕΟΤ, για την οποία διαφήμιση ευθύνονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και πρέπει να το κατανοήσουν. Αντίθετα, η αναγνώριση των μεγάλων και σοβαρών τουριστικών ιδιαιτεροτήτων της Κρήτης είναι που θα προσελκύοει τους ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες στην αθρόα αγορά ντόπιων επιχειρήσεων, παραδοσιακών οικισμών κλπ.

Τρίτο: Είναι ο οξύτατος και ανελέητος ανταγωνισμός των πολυεθνικών που ελέγχουν το τουριστικό επιχειρηματικό κύκλωμα και κατευθύνουν το τουριστικό ρεύμα εκεί που κάθε φορά βγαίνει το μεγαλύτερο κέρδος και όπως τους βολεύει, όταν επιχειρούν να εκβιάσουν και να συντρίψουν τους αντίπαλους ανταγωνιστές. Σε αυτή τη σύγκρουση επιτρέπονται όλα, σ' αυτήν εντάσσονται και οι αμερικανικές, όπως η πρόσφατη, "ταξιδιωτικές οδηγίες", τρομοκρατικές προβοκάτσιες, δυσφημιστικές καμπάνιες σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, όπως αυτή που συνθέτουν τώρα τα κινηματογραφικά στούντιο του Λος Αντζελες κλπ.

Τέταρτο: Είναι η ασχεδίαστη, κακόγουστη, χαμηλού επιπέδου τουριστική υποδομή (κτίσματα, δρόμοι, κίνηση κτλ.), καθώς και το συνήθως χαμηλό επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών και υψηλών τιμών στα τουριστικά κέντρα διασκέδασης και αναψυχής. Είναι χρήσιμο και αναγκαίο να επισημαίνονται και αυτά.

Πέμπτο: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καταγραφεί 22 εκατομμύρια άνεργοι και 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η πολιτική της λιτότητας υποβιβάζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και περιορίζει τη δυνατότητα τουριστικών απολαύσεων, γεγονός που δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν κάποιοι από τους ενταύθα του τουριστικού κυκλώματος. Πρόσφατη έκφραση αυτής της πτώσης των εισοδημάτων είναι οι μαζικές και επίμονες απεργίες στη Γαλλία, στην Ιταλία κ.α. Ας περιοριστούμε, όμως, σ' αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες μόνο.

Το ιδιαίτερα δυσάρεστο, σοβαρό και επιζήμιο από την τέτοια κατάσταση του τουρισμού και την πτωτική τάση του τουριστικού ρεύματος, είναι ότι, πλήττεται όλη η οικονομία του νησιού, εξαιτίας της εγκατάλειψης της αγροτικής οικονομίας και άλλων τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας χάριν της "τουριστικής ανάπτυξης" και μάλιστα άναρχα, χωρίς σχεδιασμό, γενικό και επιμέρους. Αυτή η τραγική συνέπεια αποδεικνύει την εγκληματική ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες προσανατόλισαν και στήριξαν την όποια ανάπτυξη στην Κρήτη κυρίως, αν όχι αποκλειστικά στον τουρισμό. Και η πολιτική αυτή, που συνοδεύεται και από την ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται πιο καταστροφική όσο συνεχίζεται η επιμονή αποκλειστικά σ' αυτό τον προσανατολισμό.

Αποδεικνύεται, επίσης, για πολλοστή φορά, ότι ουσιαστική και σύμφωνη με τα πραγματικά συμφέροντα του κρητικού λαού και τις αντικειμενικές δυνατότητες του νησιού ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας. Το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτηκαι τα έσοδά του, όσα μένουν εδώ ελάχιστα, συγκριτικά με την αγροτική οικονομία είναι αμφίβολα...

Δ. ΒΛΗΣΙΔΗΣ

Και θα ξυπνήσουν κάποιο πρωινό οι Κρητικοί και θα ακούσουν από τους ξενόφερτους αυτούς αφέντες, μην κολυμπάτε σ' αυτή την αμμουδιά είναι δική μας. Μην περνάτε απ' αυτόν το δρόμο, μην μπαίνετε σ' αυτή την περιοχή, την αγοράσαμε, είναι δική μας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές (2024-07-10 00:00:00.0)
Απαιτήσεις για νέα προνόμια (2012-04-21 00:00:00.0)
Ελληνοκινεζική προσέγγιση (2006-03-28 00:00:00.0)
«Κάρβουνο» στην ατμομηχανή του κέρδους (2005-08-10 00:00:00.0)
Η πτώση (2004-07-28 00:00:00.0)
Εντονος απόηχος από τους βομβαρδισμούς (1999-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ