Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πτώση

Αν υπάρχει ένας ευνοούμενος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτός θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, υποστήριζαν τα τελευταία χρόνια οι, αρμόδιοι και μη, παράγοντες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, που προβλέπει σταδιακή άνοδο της τουριστικής κίνησης μετά το 2004, με τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα να φτάνει ως το 2010 στα 15 - 17 εκατομμύρια (από τα 10 - 11 εκατ. τα τελευταία χρόνια). Ερχονται, όμως, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, με τη σκληρή πραγματικότητα, που λέει ότι ενώ σε 20 περίπου ημέρες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τουριστική κίνηση στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Περίπου 6.000 δωμάτια παραμένουν κενά. Αποτιμώντας τις συνέπειες οι ξενοδόχοι, κάνουν λόγο για απώλειες 20.000 θέσεων εργασίας (απειλούν δηλαδή με μαζικές απολύσεις εποχιακών υπαλλήλων) και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες που καλούνται να εξηγήσουν το αρνητικό αυτό φαινόμενο, οχυρώνονται πίσω από τη... διεθνή τρομοκρατία! Φοβούνται οι ξένοι τουρίστες για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν επισκέπτονται τη χώρα μας. Εξήγηση διόλου ικανοποιητική, καθώς μέρος της ευθύνης για την τρομο-υστερία που επικρατεί στη χώρα καλλιεργήθηκε με ευθύνη και των κυβερνώντων, ενώ στην Τουρκία που έχουν σημειωθεί δύο τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες - η τουριστική κίνηση φαίνεται να αυξάνεται.

Οι αιτίες, που ο τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτές τις απογοητευτικές επιδόσεις, είναι πολλές. Σαν βασικό όμως πρόβλημα θα ξεχωρίζαμε αυτό της υπονόμευσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, που σημειώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η αποδόμηση του λεγόμενου «κράτους πρόνοιας», που οδήγησε στην πτώση των μισθών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας, είχε τις συνέπειές της και στον τουρισμό.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, άνεργοι και άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να στερηθούν το δικαίωμα των διακοπών. Δικαίωμα, το οποίο απαλλοτριώθηκε υπέρ του καπιταλιστικού κέρδους. Ο εσωτερικός τουρισμός υπονομεύτηκε συνειδητά από τις κυβερνήσεις (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ), οι οποίες διέλυσαν τον ΕΟΤ, παρέδωσαν ξενοδοχειακές μονάδες και παραλίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης περιόρισαν ή κατάργησαν τις κρατικές επιχορηγήσεις για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Τις ημέρες αυτές δοκιμάζεται σκληρά και η πολιτική προσέλκυσης τουριστών με υψηλά εισοδήματα και, φυσικά, με υψηλές απαιτήσεις. Πρόκειται στην ουσία και για κρίση της ασκούμενης τουριστικής πολιτικής, που θέλει το μισθωτό, το συνταξιούχο και τον άνεργο στο περιθώριο. Το οικοδόμημα είχε ήδη υπονομευτεί από την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Τα κύματα κερδοσκοπίας που έπληξαν και τις τουριστικές περιοχές, ειδικά μετά την υιοθέτηση του ευρώ, και η εκτίναξη της συναλλαγματικής του ισοτιμίας - έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων - ήρθανε να δώσουν τη χαριστική βολή...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ