Τετάρτη 28 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΛΑ»
«Τρικυμία εν κρανίω» με εθνικισμό και αντικομμουνισμό

«Τρικυμία εν κρανίω», με κύρια στοιχεία τον παραληρηματικό λόγο, τις εθνικιστικές εξάρσεις και το χυδαίο αντικομμουνισμό, ήταν, χωρίς ίχνος υπερβολής, η αγόρευση του τακτικού εισαγγελέα Ελευθερίου Πατσή στη δίκη για τον ΕΛΑ. Η αγόρευση, που ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον καθρέφτη ενός βαθιά συντηρητικού ανθρώπου, του οποίου η αγόρευση σε αρκετά σημεία της θύμιζε άλλες, αλήστου μνήμης, εποχές εμφυλιοπολεμικών στρατοδικείων.

Από την αρχή της αγόρευσής του, ο εισαγγελικός αυτός λειτουργός φαίνεται πως θέλησε να δικαιώσει το πρότερο έργο του, ότι δηλαδή ήταν αυτός που στη δίκη της φασιστικής ΜΑΒΗ, πριν από μερικά χρόνια, είχε προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων. Ετσι, χτες, απηύθυνε μομφή προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους κατηγορουμένους, γιατί, όπως είπε, τόσους μήνες που γίνεται η δίκη δεν άκουσε το παραμικρό υπέρ «αλύτρωτων πατρίδων και των σκλαβωμένων αδελφών μας». Ακόμη, πήγε ...λίγο πίσω την αναφορά του στα κακά για το ...έθνος παραδείγματα, αναφερόμενος στους ζηλωτές και στον Κομνηνό, τους οποίους επίσης έψεξε γιατί «έφεραν τους Τούρκους στην Ευρώπη».

Χυδαίος αντικομμουνισμός - εκθειασμός του καθεστώτος

Ο αντικομμουνιστικός λόγος του εισαγγελέα είναι διάχυτος σε όλη τη χτεσινή του αγόρευση, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς με τη δέουσα προσοχή. Παραθέτουμε, όμως, τα «αξιολογότερα» σημεία της σκέψης του, ούτως ώστε ο αναγνώστης να έχει αντίληψη του θέματος.

Κατά τον Ελ. Πατσή, λοιπόν, ο Μαρξ δεν θέρμανε με το έργο του τα στήθη των εργαζομένων, όπως είχε πει στην απολογία του ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας και τούτο γιατί, σύμφωνα με τη γνώμη του εν λόγω εισαγγελικού λειτουργού ο «Μαρξ έγραψε το έργο του κλεισμένος στο δωμάτιό του στο Παρίσι»!!! Επίσης, οι ηγέτες του προλεταριάτου που καθοδήγησαν τη ρωσική επανάσταση - προφήτες τους ονόμασε ειρωνικά ο εν λόγω κύριος - δεν έφεραν την κοινωνική μεταβολή και τη δημοκρατία, «αλλά τα γκούλακ και τα κολχόζ»!!!. Σε μια ποταπή προσπάθεια μάλιστα να μειώσει τον ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης, ο αγορητής κατέφυγε σε επιχειρηματολογία πεζοδρομιακού τύπου, ισχυριζόμενος πως ο Λένιν πέθανε από αφροδίσια νοσήματα!!! Αναφερόμενος δε σε ολόκληρη την ιστορική περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισε τις χώρες αυτές «στρατόπεδο», ακολουθώντας τα χνάρια της παλιάς αντικομμουνιστικής ρητορικής περί «σιδηρού παραπετάσματος». Ο υπαρκτός σοσιαλισμός - είπε - «εγκατέλειπε το στρατόπεδο και αναζητούσε τη δημοκρατία. Εμείς τι άλλο πολίτευμα θα μπορούσαμε να έχουμε εκτός από δημοκρατία;». Ο περισσότερο φιλικός - λόγω του ότι ήταν αρκετά διασκεδαστικός - προς τον κομμουνισμό ισχυρισμός του εισαγγελέα, ήταν η αναφορά του ότι «ο Κερένσκι υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Κομμουνιστικού Κόμματος εν Ρωσία»!!!

Ενα σημείο της εισαγγελικής αγόρευσης που αφορούσε το ΚΚΕ προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, λόγω της διατύπωσης που είχε, όσον αφορά το πραγματικό του νόημα, πέρα από την ουσία των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεών του. «Η ακραία εξωκοινοβουλευτική αριστερά - είπε ο Ελ. Πατσής - θεωρεί όλα τα άλλα κόμματα κατεστημένο και δεν τα δέχεται. Το παράπονο του ΚΚΕ τόσα χρόνια ήταν ότι εξεδιώκετο. Το ΚΚΕ πρώτα πέρασε το σταυρό του μαρτυρίου και μετά νομιμοποιήθηκε. Γιατί όμως σήμερα αυτός ο ακραίος πολιτικός χώρος έχει την τάση της βίας;». Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, άσχετα και από τις διατυπώσεις, ολόκληρος ο συλλογισμός του, όπως προαναφέρεται, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παραληρηματικού λόγου.

Ο εισαγγελέας Πατσής, δοθείσης ευκαιρίας, εξέφρασε διάφορες προσωπικές του πολιτικές απόψεις, όπως για παράδειγμα όταν ισχυρίστηκε ότι «η δημοκρατία έδειξε τη μεγαθυμία της και νομιμοποίησε κάθε παράνομο κόμμα δίνοντας την ευκαιρία να εκφράζονται όλοι μέσα στο κοινοβούλιο». Με άλλα λόγια, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ - αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που ήταν παράνομες στη δικτατορία - ήταν αποτέλεσμα της ...μεγαθυμίας της δημοκρατίας!!!

Ο εισαγγελέας Πατσής υποστήριξε επίσης ότι μετά τη δικτατορία ο τόπος γνώρισε ανάπτυξη κι ότι «το ΙΚΑ άρχισε να δίνει αφειδώς παροχές στους εργαζόμενους»! Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απευθύνει μομφή σε όσους μιλούσαν για το σοσιαλισμό, επιστρατεύοντας το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Μα το σοσιαλισμό διακήρυττε και το ΠΑΣΟΚ το οποίο όταν ήρθε στην κυβέρνηση τον εφάρμοσε όσο μπορούσε»!!!

Με προσήλωση στο γράμμα και στο πνεύμα του κατηγορητηρίου

Αναφορικά με τους κατηγορούμενους και τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, για τον εισαγγελέα Πατσή, οι έξι μήνες που γίνεται η δίκη ουδέν προσέφεραν αν κρίνει κανείς από τη χτεσινή του αγόρευση. Ετσι κινήθηκε με χαρακτηριστική προσήλωση στο πνεύμα και στο γράμμα του κατηγορητηρίου. Συγκεκριμένα, υπεραμύνθηκε του περιεχομένου των καταθέσεων της βασικής μάρτυρος κατηγορίας Σοφίας Κυριακίδου, την οποία ούτε λίγο - ούτε πολύ την εμφάνισε ως υπόδειγμα. Η Κυριακίδου, κατά τον εισαγγελέα είναι μια φοβισμένη μάρτυρας που δεν ήθελε να καταθέσει αλλά υποχρεώθηκε από τις περιστάσεις. Καθοδήγηση της εν λόγω κυρίας από την Αντιτρομοκρατική ο εισαγγελέας δεν είδε. Ούτε αντιφάσεις είδε στα λεγόμενά της, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τροποποίησε τις αρχικές προανακριτικές της καταθέσεις. Την εικόνα του μη ισορροπημένου ατόμου που παρουσίασαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, που την ήξεραν, την αρνήθηκε. «Τέτοια εικόνα ψυχοπαθούς δεν αντελήφθην στο πρόσωπο της Κυριακίδου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας Πατσής αποδέχτηκε όλα όσα η Κυριακίδου είχε καταθέσει κατά του πρώην συζύγου της Αγγελέτου Κανά, αλλά και εναντίον των συγκατηγορουμένων του Κ. Αγαπίου και Ειρήνης Αθανασάκη. Επίσης, χαρακτήρισε τον Χρ. Τσιγαρίδα «πνευματικό ηγέτη του ΕΛΑ», ενώ για τον Μιχάλη Κασίμη είπε ότι έως την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου δεν υπάρχει καμία απόδειξη για συμμετοχή του στην 1η Μάη ή σε άλλη οργάνωση. Για τον δολοφονημένο από αστυνομικούς αδελφό του κατηγορούμενου Χρ. Κασίμη ο εισαγγελέας δε δίστασε να επαναλάβει παλιές καταδικασμένες θεωρίες της αστυνομίας λέγοντας: «Αν σήκωνε τον ντενεκέ και κάρφωνε καμία πρόκα, δεν θα διάβαζε τα βιβλία που διάβαζε, δεν θα έφτιαχνε μανιφέστα και σήμερα θα ήταν ζωντανός».

Τέλος, ο Ελ. Πατσής υπεραμύνθηκε της θεωρίας των διωκτικών αρχών ότι οι λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα ήταν συγκοινωνούντα δοχεία κι ότι ο ΕΛΑ πραγματοποιούσε ενέργειες, χρησιμοποιώντας διάφορα ονόματα.

Σήμερα ο εισαγγελέας θα αναφερθεί επί των κατηγοριών όπου αναμένεται να κάνει τις προτάσεις του για κάθε έναν κατηγορούμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ