Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βασίλης Ζωγράφος

Μέλος Νομαρχιακού Γραφείου Λάρισας

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Κάνοντας έναν απολογισμό της τετραετίας που πέρασε πρέπει με προσοχή να εξετάσουμε γι' αυτό το χρονικό διάστημα δυο ζητήματα.

Το πρώτο είναι αν η στρατηγική μας, οι στόχοι μας, η πολιτική μας, οι θέσεις μας βρήκαν ανταπόκριση, έγιναν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και την κοινωνία μας. Να δούμε λοιπόν την ορθότητα των θέσεών μας μέσα από την πράξη και την εφαρμογή τους.

Και δεύτερον, αν πετύχαμε στο στόχο του 14ου Συνεδρίου μας, που ήταν να λύσουμε τα οργανωτικά προβλήματα.

Ξεκινώντας από την ορθότητα των θέσεών μας: Βλέπουμε πως από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το ζήτημα των Σκοπίων και το ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, δε νομίζω κάποιος ν' αμφισβητήσει τις θέσεις του Κόμματός μας, ιδιαίτερα με το όνομα των Σκοπίων.

Για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το περιεχόμενό της, τις συνέπειες, την αναθεώρησή της, γενικότερα την ΕΕ, η ζωή έδειξε πως μόνο το ΚΚΕ μιλούσε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι συνέπειες στην οικονομία, η στάση στα εθνικά ζητήματα είναι ο καλύτερος μάρτυρας.

Για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν οι λιτότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, νομίζω αδιάψευστοι μάρτυρες γίναμε και διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι μας. Ούτε οι δείκτες ευημερούν, ούτε η οικονομία καλυτέρεψε.

Το ΚΚΕ μιλούσε για αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές, πολιτικές που μας επιβάλλουν, υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, που θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημα των εργαζομένων. Καλούσε τους εργαζόμενους και σωστά έκανε, να αναπτύξουν αγώνες και αυτό δυστυχώς μόνο του. Από εδώ σύντροφοι ξεκινάει το διαφορετικό στην πολιτική μας με τ' άλλα κόμματα και η μη δυνατότητα συμμαχιών με πολιτικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν κόμματα μέσα και έξω από τη Βουλή που ν' αμφισβήτησαν, να διαφοροποιούνται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, των ιδιωτικοποιήσεων. Για όλα τα κόμματα ήταν και είναι μονόδρομος αυτή η βάρβαρη πολιτική. Είναι επιλογή τους το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική Ευρώπη.

Επομένως δε χρειάζεται άλλα επιχειρήματα που ν' αποδείχνουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές που συζητούνταν ήταν δύο. Από τη μία το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους (λιτότητα, ανεργία), ενάντια στο σύστημα, παλεύει για την ανατροπή του. Και από την άλλη, οι σύμμαχοι του καπιταλιστικού συστήματος, (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ., "ΣΥΝ", ΔΗΚΙ) που το υπηρετούν και φυσικά ισχυροποιούν το σύστημα.

Από τη δημιουργία του "ΣΥΝ" πρέπει να παραδειγματιστούμε. Το άθροισμα των ποσοστών ποτέ δεν ήταν ένα πράγμα. Πρόσθεση με ανόμοια πράγματα δε γίνεται. Το όφελος ήταν πρόσκαιρο. Τέτοιες λογικές πρέπει να σταματήσουν.

Το κέρδισμα πολιτικά των ψηφοφόρων είναι το παν. Το κέρδισμα δηλαδή με τις σταθερές θέσεις, με την πάλη, τη συνέπεια, την οργάνωση των αγώνων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες, ΔΥ).

Από προσωπική πείρα είμαι πεισμένος πως το Κόμμα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος από το χαμένο κύρος του. Αυτό το διαπίστωσα από ομιλίες στα χωριά και από επικοινωνία με τον κόσμο. Ακουγόμαστε με πολύ προσοχή απ' όλους. Μας δέχονται και μας σέβονται. Ζητάνε τις θέσεις μας, ιδιαίτερα στη γεωργία - κτηνοτροφία και επίσης μας λένε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Εξάλλου, αυτό το παραδέχονται, ανεξάρτητα πόσο έγκυρα είναι, και τα γκάλοπ. Δίνουν συνεχώς αυξανόμενη τη δύναμη του Κόμματός μας. Επίσης σημαντική είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα της Γενικής Γραμματέα. Αυτό οφείλεται στις αταλάντευτές θέσεις μας, στην κατανόησή τους από πλατύτερες μάζες που θίγονται κάθε μέρα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας που καθορίζεται από την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργάτες, εκπαιδευτικοί, βιομηχανικοί εργάτες). Οφείλεται στο ότι οι θέσεις του Κόμματός μας αποδείχνονται καθημερινά στη ζωή μας.

Οφείλεται σ' αδιέξοδα του συστήματος.

Σήμερα επομένως είναι ξεκαθαρισμένο, ζητήμα πολιτικής και θέσεων δεν υπάρχει, ούτε τίθεται για το Κόμμα μας. Δεν πρέπει να μας πιάνει η βιασύνη των συμμαχιών, να έχουμε εκβιασμό συμμαχιών χωρίς διασφάλιση προϋποθέσεων, ούτε ισχύει η κατηγορία της απομόνωσης, αυτή απορρίπτεται από τα ίδια τα πράγματα. Οποιαδήποτε αλλαγή μόνο σύγχυση μέσα στον κόσμο μας θα φέρει.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αύξηση της επιρροής μας στα συνδικάτα ώστε να ζυμώνονται οι θέσεις μας και εκεί να ρίξουμε ειδικό βάρος.

Από εκεί θα έχουμε και το πολιτικό όφελος. Δε φτάνει σύντροφοι μόνο να έχουμε σωστές θέσεις, πρέπει να τις προπαγανδίζουμε σωστά, αποτελεσματικά και αυτό θα γίνει όταν λύσουμε ή ελαχιστοποιήσουμε τις οργανωτικές αδυναμίες. Αδυνατούμε, απ' ό,τι έχω υπόψη μου, από την οργάνωσή μου να καλύψουμε τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις μας. Οσο η επιρροή μας απλώνεται τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, η προσφορά των στελεχών και των μελών. Εχουμε οργανωτικές αδυναμίες και αυτές κάνουν πιο δύσκολο το έργο μας.

Αδυνατίζει η παρέμβασή μας και αν λάβουμε υπόψη τον πόλεμο που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ, δυσκολεύει περισσότερο η προσπάθειά μας.

Τέλος, εκείνο που πρέπει να βγάλουμε ως βασικό στόχο, πέρα από την επαναβεβαίωση της στρατηγικής μας, είναι να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις οργανωτικές αδυναμίες. Θα βοηθήσουν οι αλλαγές του Καταστατικού, αλλά οι αδυναμίες της έλλειψης θα υπάρχουν - όσο υπάρχει αυτή η οργανωμένη δύναμη και η προσφορά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ