Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Χ. ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ -ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΣΑ
Ψήφος με αγωνιστικό μήνυμα

- Τι σηματοδοτούν οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών;

- Αυτή την περίοδο η δημόσια υγεία δέχεται τη συντονισμένη επίθεση από πολλά και οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία εκφράζονται τόσο μέσα από την κυβέρνηση Σημίτη, όσο και απ' το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η ταύτιση της κυβέρνησης και της ΝΔ, για την άρση της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.

Μάλιστα, θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις με υποθηκευμένη την περιουσία τους στις τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση οδηγεί τα νοσοκομεία σε δανεισμό για να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία - όπως ομολογεί ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Αν. Πεπονής - τα δημιουργούν οι περικοπές των δαπανών.

Ολες αυτές οι εξελίξεις κάνουν πιο άμεσους τους κινδύνους για το κατακρεούργημα των κοινωνικών παροχών και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία καλούνται να σηκώσουν τα βάρη. Και είναι απορίας άξιο πώς τα συνδικάτα των ασφαλιστικών ταμείων σιωπούν μέχρι στιγμής, όταν έχουν πλέον ενώπιόν τους τη "δεδηλωμένη θέληση" της κυβέρνησης.

Το καινούριο σήμερα είναι ότι στο μπλοκ, που υπονομεύει τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, προστέθηκε και η ΠΑΣΚ - Γιατρών, παρά τις όποιες υποτονικές αντιρρήσεις κάποιων νοσοκομειακών στελεχών της.

- Πώς διαμορφώνονται αυτά τα μπλοκ;

- Αυτή τη στιγμή στην υγεία αρχίζει να φαίνεται καθαρά πλέον μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο μπλοκ, των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής: Αυτών που παλεύουν, για να μην υλοποιηθούν οι επιταγές του Μάαστριχτ για συρρίκνωση των παροχών και του κράτους πρόνοιας και από την άλλη, των φορέων αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής (κυβέρνηση και ΝΔ), οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στην υγεία, τα οποία αδημονούν να κερδίσουν από την κατάρρευση και την εκποίηση στη συνέχεια των μονάδων του δημόσιου συστήματος υγείας. Ιδιαίτερα πρέπει να πούμε ότι, για να περάσουν τα σχέδιά τους, λαμβάνονται όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα - όπως οι εσωτερικές ανακατατάξεις στις συνδικαλιστικές παρατάξεις - ώστε να προβληθούν εκείνοι, οι οποίοι θα φέρουν σε πέρας την πολιτική του Μάαστριχτ με τις μικρότερες αντιρρήσεις.

- Ποια ήταν η στάση - αλλά και η ευθύνη - των άλλων παρατάξεων απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις;

- Στις περισσότερες περιπτώσεις η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και οι παρατάξεις που υποστηρίζει ο "ΣΥΝ" βρίσκονταν σε αγαστή σύμπνοια μεταξύ τους και τις πιο πολλές φορές πίσω από την τακτική της ελαχιστοποίησης των διεκδικήσεων. Δηλαδή τους διαπερνούσε η λογική ότι διεκδικούμε πάντα το μικρότερο και το λιγότερο και κρύβοντας άλλα - πιο επικίνδυνα - πράγματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα άρχισαν να αποκαλύπτονται.

Πιστεύω ότι στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων, που γίνονται αύριο και μεθαύριο, θα πάρουν μια απάντηση από τους γιατρούς. Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" (ΔΗΠΑΚ) απευθύνει μήνυμα σε όλους τους γιατρούς και τους καλεί σε επαγρύπνηση και περιμένει απ' αυτούς να αναδείξουν εκείνες τις παρατάξεις, που πραγματικά θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των γιατρών και της δημόσιας υγείας. Η ΔΗΠΑΚ πιστεύει ότι είναι αυτή που με συνέπεια θα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ε. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη ΔΗΠΑΚ στο τιμόνι της ΟΕΝΓΕ δυναμώνει η μάχη των νοσοκομειακών γιατρών (2022-04-09 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τη συγκρότηση προεδρείου στην ΕΙΝΑΠ (2016-05-13 00:00:00.0)
Γλοιώδης ευρω-υποταγή (2008-11-01 00:00:00.0)
Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας (2002-12-04 00:00:00.0)
Ψήφος αξιοπρέπειας και αγωνιστικής συσπείρωσης (2002-11-27 00:00:00.0)
Εγγύηση η ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ (1996-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ